Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά σου; 3+1 αιτίες και ο τρόπος να το αντιμετωπίσεις

12:34 4/4/2022 - Πηγή: iPop

Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρη είσαι, η φροντίδα των φυτών αρκετές φορές αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση. Ενώ τα περισσότερα φυτά χρειάζονται συνδυασμό φωτός, χώματος και νερού για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, δεν είναι πάντα εύκολο να μάθεις πώς να διατηρείς αυτή την ισορροπία και να προσαρμόζεις μία ρουτίνα στις ανάγκες των φυτών σου, ειδικά αν έχεις να φροντίσεις ένα φυτό που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστο τα φυτά να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως τα μαραμένα – κίτρινα φύλλα, ειδικά όταν τα αγοράζεις για πρώτη φορά και μαθαίνεις τι τους αρέσει και τι

όχι.

Ίσως ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με τα φυτά τους είναι το κιτρίνισμα των φύλλων, γνωστό και ως «χλώρωση». Το κιτρίνισμα των φύλλων εμφανίζεται όταν κάτι παρεμβαίνει στη χλωροφύλλη του φυτού – τη χρωστική ουσία που δίνει στα φύλλα το πράσινο χρώμα τους και την οποία τα φυτά χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό με το ηλιακό φως, για να μετατρέψουν το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και γλυκόζη (γνωστό και ως η τροφή τους).  

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να φυτέψεις μία τριανταφυλλιά! Ένα έξυπνο κόλπο που θα γεμίσει το μπαλκόνι σου με τριαντάφυλλα

Εν ολίγοις, η χλωροφύλλη είναι πολύ σημαντική για την ικανότητα των φυτών σου να επιβιώνουν – οπότε όταν τα φύλλα του φυτού σου δείχνουν την έλλειψή της, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. 

Υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους τα φύλλα του φυτού σου μπορεί να κιτρινίσουν και συνεχίζοντας την ανάγνωση μπορείς να μάθεις ποιοι είναι αυτοί.

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά; Όσα θέλεις να ξέρειςΠάρα πολύ νερό

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να φταίει για τα κιτρινισμένα φύλλα του φυτού σου. Στην πραγματικότητα, το υπερβολικό πότισμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν φροντίζουν τα φυτά τους, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξεις ότι δεν δίνεις στο φυτό σου περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις εάν τα κιτρινισμένα φύλλα του φυτού σου προκαλούνται από το υπερβολικό πότισμα είναι να εξετάσεις το χώμα.

Όταν τα φύλλα πέφτουν, είναι συνήθως επειδή το φυτό κατακρατά πάρα πολύ νερό. Για να το διορθώσεις αυτό, απλώς σταμάτησε το πότισμα. Βάλε, λοιπόν, το δάχτυλό σου στο χώμα της γλάστρα και προσπάθησε να ελέγξεις με αυτόν τον τρόπο εάν το φυτό σου χρειάζεται περισσότερο νερό ή όχι.

Το εκπληκτικό που θα συμβεί εάν βάλεις αλόη βέρα μέσα σε μια μπανάνα!

PexelsΠολύ λίγο νερό

Με τον ίδιο τρόπο που το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία σε ένα φυτό, έτσι και το λίγο νερό μπορεί να το αρρωστήσει και συγκεκριμένα, τα φύλλα του μπορούν να κιτρινίσουν.

Όπως και με το υπερβολικό πότισμα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να ελέγξεις τις ανάγκες του φυτού σου είναι να τσεκάρεις το χώμα. Αν είναι υγρό, τότε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται νερό, εάν είναι στεγνό, τότε μπορείς να το ποτίσεις.

Είναι σε μικρή γλάστρα

Τα περισσότερα υγιή φυτά θα ξεπεράσουν τις γλάστρες τους, οπότε αν έχει περάσει καιρός από τότε που έχεις να αλλάξεις στο φυτό σου γλάστρα και βλέπεις πως οι ρίζες του ζορίζονται, μάλλον ήρθε αυτή η στιγμή.

Όταν ένα φυτό πιέζεται μέσα σε μία γλάστρα, οι ρίζες του είναι πολύ σφιχτές και δεν μπορεί να συντηρηθεί υγιεινά. Αν αυτό είναι το πρόβλημα, συνήθως θα δεις ένα ελαφρύ κιτρίνισμα στα φύλλα του.

Freepik

7 φυτά που αγαπούν την υγρασία! Μετάτρεψε το μπάνιο σου σε μία μικρή όαση

Είναι απλώς ένα φυτό

Όσο απογοητευτικό κι αν ακούγεται, μερικές φορές ακόμη και στα πιο υγιή φυτά τα φύλλα τους κιτρινίζουν και πέφτουν. 

Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί, στην πραγματικότητα, είναι μέρος του κύκλου ζωής του φυτού σου.

Καθώς τα περισσότερα φυτά γερνούν, τα μεγαλύτερα φύλλα θα πεθάνουν, θα κιτρινίσουν και τελικά θα πέσουν. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε το φυτό να μπορέσει να βάλει την ενέργειά του σε νέα ανάπτυξη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά σου; 3+1 αιτίες και ο τρόπος να το αντιμετωπίσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα