Γερμανοί Βουλευτές: «Πρέπει να υπάρξει σαφήνεια στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»

10:41 8/12/2016 - Πηγή: iPop

Η εκκρεμούσα συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται πως προκαλεί αναταραχές μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Όπως υποστηρίζει η λαϊκή εφημερίδα Bild, κάποιοι συντηρητικοί πολιτικοί αντιδρούν στο ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, ζητώντας ακόμη και αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, Μίχαελ Φουξ, τόνισε την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και δήλωσε:

Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει. Έτσι έχει συμφωνηθεί

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ισχυρής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών που εκφράζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο, Κρίστιαν φον Στέτεν, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ειδικός των Χριστιανοκοινωνιστών για τα χρηματοοικονομικά ζητήματα από την πλευρά του έκανε λόγο για «όργιο βαυκαλισμού», το οποίο «δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να δέχονται» οι βουλευτές, όπως αναφέρει η Bild.

Και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για «ανεκπλήρωτη υπόσχεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο με τεχνογνωσία όσο και με χρήματα».

Στην γερμανική οικονομική εφημερίδα, αναφέρεται ακόμα, ότι «δεν μπορεί να εκτιμηθεί το πότε και το πως θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας». Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «ορισμένοι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης γίνονται νευρικοί και πιέζουν για τήρηση της δέσμευσης. Πάντως μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί πάνω από 30 δις ευρώ του προγράμματος διάσωσης, ενώ ολοκληρωθεί ήδη το ήμισυ της τριετούς διάρκειάς του. Κατά πάσα πιθανότητα, το γερμανικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει την εκταμίευση άλλης δανειακής δόσης αν δεν υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Όπως τονίζει η εφημερίδα η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Ταμείου υπάρχει από το ξεκίνημα του ελληνικού προγράμματος και διατηρείται μέχρι και σήμερα, ενώ δεν μπορεί να διακρίνει κανείς πως μπορεί να λυθεί. Παράλληλα, επισημαίνει ότι όσο περισσότερο πλησιάζουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τόσο λιγότερο μπορεί να υποχωρήσει ο Σόιμπλε.

Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα δεν είναι δημοφιλή και ο Γερμανός Υπουργός τα έχει αποκλείσει κατηγορηματικά», γράφει η Handelsblatt και καταλήγει: «Με τη διαρκή αθέτηση των δεσμεύσεών της η κυβέρνηση στην Αθήνα αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια αιτία διαρκούς αντιπαράθεσης με τους δανειστές της. Αυτή την ώρα όμως τσακωμένοι μεταξύ τους είναι προ πάντων οι δανειστές».

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος ΔΝΤ: Αποφάσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα

The post Γερμανοί Βουλευτές: «Πρέπει να υπάρξει σαφήνεια στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα