Φόβοι και ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι γάτες

16:52 2/6/2017 - Πηγή: iPop

Οι γάτες είναι ευαίσθητα πλάσματα, τα κατοικίδια ζώα που τείνουμε να συσχετίζουμε περισσότερο με τη δειλία. Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι ο φόβος και το άγχος δεν είναι φυσικά χαρακτηριστικά μίας γάτας, αλλά σοβαρά συναισθήματα με αιτίες που πρέπει να διερευνηθούν.

Η συμπεριφορά μίας γάτας θα εξαρτηθεί από το εάν υφίσταται οξύ ή χρόνιο στρες, εξηγεί ο Jill Goldman, επικεφαλής της εφαρμοσμένης συμπεριφοράς των ζώων στην Καλιφόρνια. Το οξύ άγχος είναι «ένα γεγονός που συμβαίνει και σταματάει»,

λέει, ενώ το χρόνιο άγχος είναι κάτι που συνεχίζεται και η γάτα πρέπει να αντιμετωπίσει σε μακροπρόθεσμη βάση ».

Φόβοι και ανησυχίες μίας γάταςΑγνώστους Αν είχες ποτέ σπιτικές δουλειές σε συνδυασμό με μια κάπως αντικοινωνική γάτα, πιθανότατα έχεις δει αυτό το συγκεκριμένο φόβο. «Νομίζω ότι για τα περισσότερα γατάκια, δυστυχώς, αν δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί καλά με τους ανθρώπους από νεαρή ηλικία, συχνά φοβούνται τους νεοφερμένους,» λέει ο Johnson. Εξηγεί ότι οι γάτες που φοβούνται τους επισκέπτες συχνά υποχωρούν στα κρεβάτια τους ή κρύβονται κάτω από τα έπιπλα.

Νέα κατοικίδια

Εκτός από τους παράξενους ανθρώπους, οι γάτες συχνά φοβούνται την παρουσία νέων γατών ή άλλων κατοικίδιων ζώων στο σπίτι. Ο Johnson αναφέρει ότι επειδή «οι γάτες είναι μεγάλα πλάσματα της συνήθειας», ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει άγχος με απλή διακοπή της ρουτίνας.

Δυνατοί θόρυβοι

Δεν είναι έκπληξη, οι γάτες δεν είναι επίσης οπαδοί των δυνατών θορύβων. Ειδικά αν συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου, ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα άγχους. «Η ακοή τους είναι τόσο έντονη σε σύγκριση με τη δική μας», λέει ο Johnson. «Μπορούν να ακούσουν ένα ποντίκι σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να το εντοπίσουν … έτσι μπορείς να φανταστείς τι θα μπορούσε να αισθανθεί για τις κραυγές ενός βρέφους;

Ευρύχωρους χώρουςΑναρωτήθηκες ποτέ γιατί οι γάτες τείνουν να κρύβονται κάτω από τα κρεβάτι, στα κουτιά ή στο πλυντήριο ρούχων; Σύμφωνα με τον Johnson, οι γάτες είναι ένα είδος θηρευτή που τους αρέσει να είναι κρυμμένες, έτσι συχνά νιώθουν άγχος σε ευρύχωρους χώρους. Οι μεγάλοι, απέραντοι, ανοιχτοί χώροι είναι πραγματικά τρομακτικοί.

Το να αφήσουν το σπίτι

Οι γάτες είναι συνδεδεμένες με τα σπίτια τους. Φυσικά, μια κοινή αιτία φόβου ή άγχους είναι το να αφήσουν το σπίτι τους για ένα νέο, άγνωστο. «Οτιδήποτε τους αφαιρεί από την έδρα τους, τους προκαλεί άγχος», λέει ο Goldman. Έτσι, η αλλαγή του περιβάλλοντος είναι μια από τις πιο αγχωτικές εμπειρίες για μια γάτα.

Τιμωρία

Η πιο σοβαρή πηγή άγχους στις γάτες είναι η τιμωρία. «Το χτύπημα, η τιμωρία, οτιδήποτε αποσπασματικό» είναι εξαιρετικά επιζήμιο, εξηγεί, γιατί «η γάτα χάνει την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που την τιμωρεί.» Αν έχεις προβλήματα με τη συμπεριφορά της γάτας σου, η τιμωρία χρησιμεύει μόνο για την αύξηση των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσεις, όπως η επιθετικότητα ή η βρωμιά στο σπίτι, τα οποία επιδεινώνονται από το φόβο και το άγχος. Αντί να πειθαρχήσεις τη γάτα σου με σκληρούς τρόπους, αναζήτησε την κατάλληλη υποστήριξη από έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή.

The post Φόβοι και ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι γάτες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα