Φόρος και στις τραπεζικές συναλλαγές;

07:32 28/12/2015 - Πηγή: iPop

Ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα επιβληθεί ένας μικρός φόρος στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές φαίνεται πως μελετά η Κυβέρνηση προκειμένου να σώσει τις βασικές συντάξεις και να μην υποστούν καμία μείωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν το συγκεκριμένο πλάνο θα κατατεθεί μόνο εάν οι δανειστές δεν δεχτούν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Το συγκεκριμένο ειδικό τέλος θα εφαρμοστεί

μόνο εάν η συμφωνία με τους δανειστές κοντέψει να μείνει στον αέρα, λόγω των διαφωνιών και θα εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες της χώρας.

Μια ειδική ομάδα μελέτης εξετάζει προς το παρόν το πού θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτός ο φόρος, προκειμένου να μην δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Να σημειώσουμε πως ο φόρος αναμένεται πως δεν θα ξεπεράσει το 1/1000.

Όσον αφορά σε ποιους τομείς θα εφαρμοστεί, σκοπός είναι να εφαρμοστεί σε εκείνους που δεν θα προκαλέσει οικονομικό πρόβλημα στους πολίτες, αλλά παράλληλα θα αποφέρει έσοδα. Όπως είναι το ενοίκιο. Αν, για παράδειγμα, το 1/1000 ισχύσει για ένα ενοίκιο 400 ευρώ, τότε το ειδικό τέλος θα είναι 40 λεπτά του ευρώ.

Ο συγκεκριμένος φόρος φαίνεται πως έχει τις βάσεις του στον φόρο Τόμπιν του οικονομολόγου Τζέιμς Τόμπιν.

Ο ίδιος είχε προτείνει το 1970 να μπει φόρος στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος διεθνώς. Κάτι παρόμοιο είχε επιχειρήσει να κάνει και η Κομισιόν πριν από 2 χρόνια, όταν είχε προτείνει την επιβολή φόρου στις συναλλαγές εντός της Ε.Ε., ωστόσο η πρόταση δεν έγινε δεκτή και πολλά κράτη, με πρώτη τη Βρετανία, είχε αντιδράσει έντονα.

Να θυμίσουμε πως μόλις χθες η ελληνική Κυβέρνηση διαβεβαίωσε διά στόματος Α. Φλαμπουράρη πως οι κύριες συντάξεις δεν θα πειραχτούν, ενώ το κρίσιμο πρώτο ραντεβού του κ. Κατρούγκαλου με τους δανειστές για το ασφαλιστικό έχει οριστεί για τις 8 Ιανουαρίου.

The post Φόρος και στις τραπεζικές συναλλαγές; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα