Σύριος: Η λέξη που μας έβγαλε τα μάτια- και τα αυτιά-το 2015 και ό,τι μπορεί να σημαίνει

20:13 27/12/2015 - Πηγή: iPop

Από δημοσιογραφικής άποψης αλλά και από τη μεριά του αναγνώστη, η λέξη που μας έβγαλε περισσότερο τα μάτια αλλά και αυτιά το 2015 είναι η λέξη Σύριος. Όλα ξεκίνησαν όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα κύματα προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, η πλειονότητα των οποίων ήταν από τη Συρία. Κι έτσι αποφασίσαμε να τους ονομάσουμε Σύριους. Ένας Σύριος πρόσφυγας δήλωσε το τάδε, δεκάδες Σύριοι πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο κι ούτω καθεξής.

Φτάσαμε εν τέλει στο σημείο να βλέπουμε πιο συχνά τη λέξη Σύριος από την λέξη Σύρος. Και συχνά, ακόμα

και τώρα μετά από τόσους μήνες, πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα το ΜΕΓΑ λάθος του να αποκαλείς τον άνθρωπο από την Συρία, Σύριο.

Πριν ξεκινήσουμε όμως να μπούμε στο θέμα μας, πάμε να κάνουμε μια επανάληψη, για τελευταία- ελπίζουμε- φορά.

Ο άνθρωπος που κατάγεται από τη Συρία λέγεται Σύρος. Και ο πληθυντικός του είναι Σύροι.

Και για να απαντήσουμε και σε εκείνους που λένε με βεβαιότητα: «Ναι καλέ, αφού ο Σύριος είναι από τη Σύρο», να ξεκαθαρίσουμε πως ο πολίτης της Σύρου είναι ο Συριανός και όχι ο Σύριος, και ούτε φυσικά ο Σύρος!!

Τι θα μπορούσε να σημαίνει ο Σύριος όμως; Και σε τι αναφέρονται όσοι λένε και ξαναλένε για τον Σύριο;

Σείριος, το λαμπρότερο αστέρι

Μια καλή εκδοχή του Σύριου, είναι ο Σείριος. Ναι ναι αυτό το λαμπρό αστέρι, που είναι από τα λίγα που βλέπεις ακόμα κι από το κέντρο της πόλης, και ξέρει το όνομά του ακόμα και η κουτσή Μαρία.

Και για την ιστορία, σείριος σημαίνει φωτεινός.

Σείριος, η γέφυρα στην Αθηνών- Λαμίας

Η μεταλλική γέφυρα στο 43ο χλμ. Αθηνών – Λαμίας ακούγεται το ίδιο με τον Σύριο και γράφεται το ίδιο με το αστέρι. Πολύ μπέρδεμα ε;

Σείριος FM

Λιγότερο πιθανή εκδοχή, λόγω του ότι είναι επαρχιακός ραδιοφωνικός σταθμός και δεν τον γνωρίζουν πολλοί, όμως προκειμένου να μάθουμε τι στο καλό εννοούν όσοι λένε για Σύριο, μπαίνει κι αυτό στο παιχνίδι.

Σείριος κάβα

Ναι ναι κι όμως ο Σείριος έχει δώσει το όνομά του και σε κάβα στη Θεσσαλονίκη. Καλό σενάριο, το να έχουν μεθύσει όσοι λένε «Σύριος» και να επαναλαμβάνουν το όνομα της κάβας που τους «πότισε».

Ξενοδοχείο Σύριος

Να που φτάσαμε και σε ένα όχι απλώς ομόηχο, αλλά που γράφεται και με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Λες;;;

Σύριος συσκευές θέρμανσης

Επίσης δεν παίζει πολύ καθώς δεν είναι κατάστημα σε κάποια μεγάλη πόλη, αλλά λόγω γραφής, το μετράμε.

The post Σύριος: Η λέξη που μας έβγαλε τα μάτια- και τα αυτιά-το 2015 και ό,τι μπορεί να σημαίνει appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα