Έτοιμα τα πρώτα μέτρα διευκόλυνσης για το ελληνικό χρέος- «Ναι» και απ’ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ;

09:24 1/12/2016 - Πηγή: iPop

Την άποψη ότι είναι έτοιμα τα πρώτα μέτρα διευκόλυνσης για το ελληνικό χρέος εκφράζει η γερμανική Handelsblatt σε σχετικό δημοσίευμά της, επικαλούμενη έγγραφο του ESM.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η Ευρωζώνη ετοιμάζει τις «πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την προσεχή Δευτέρα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, θα παρουσιάσει στους ΥΠΟΙΚ

της Ευρωζώνης- στα πλαίσια του προγραμματισμένου Eurogroup- τα εν λόγω μέτρα για το χρέος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται να έχει συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος».

Η Handelsblatt αναφέρει συγκεκριμένα ότι στο έγγραφο του ESM περιλαμβάνονται τρία μέτρα:

«Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Τα συγκεκριμένα μέτρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060».

Μια τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, το δημοσίευμα τονίζει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εντός του Σαββατοκύριακου να γίνει τηλεφωνική διάσκεψη για την Ελλάδα ανάμεσα σε Σόιμπλε, άλλους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

The post Έτοιμα τα πρώτα μέτρα διευκόλυνσης για το ελληνικό χρέος- «Ναι» και απ’ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα