Έρωτας ή τίποτα

17:43 19/1/2016 - Πηγή: iPop

Τώρα κάθομαι στο λεωφορείο
πάω να μάθω να μετρώ τη γη
να ξεχωρίζω τα στραβά από τα ίσια,
ως γνήσιο στρατιωτάκι.
Πλέον καταλαβαίνω.
Μας το περνούν το μήνυμα, μαμά.
Ό,τι διαφέρει, δεν συμφέρει.

(Όλγα Τόρτοκα, Γ Λυκείου)

Ο Γιώργος, ο Δαμιανός και η Άννα, ένας φιλόλογος, ένας μαθηματικός και μια ακόμα φιλόλογος, η Αγία Τριάδα κατά τους μαθητές, και ο Λευτέρης, ή μάλλον πρώτα από όλους ο Λευτέρης, ο Διευθυντής τους, όνομα και πράγμα στο σχολείο. Με λίγα λόγια μια παρέα από καθηγητές σ΄ ένα σχολείο μέσα στα φουγάρα, σε μια company town της ΔΕΗ, στον Φιλώτα του νομού Φλώρινας, δίπλα στην Πτολεμαΐδα, δείξανε και απέδειξαν πως την ιστορία την γράφουν οι παρέες και οι αγάπες.

Δύο χρόνια πριν, οι συγκυρίες τους μάζεψαν εκεί, σε ένα μικρό ακριτικό Λύκειο και άρχισε η χαρά τους. Με αρχηγό τον Διευθυντή που λέγαμε, Freedom, για τους μαθητές που μεταφράζουν το όνομα και την ιδιότητά του, στο πλαίσιο κυρίως εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το σχολείο έγινε κέντρο πολιτισμού και δράσεων. Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, ποιητές και συγγραφείς, ζωγράφοι και μουσικοί, επιστήμονες και φοιτητές, επισκέπτονταν το σχολείο και δούλευαν με τα παιδιά.

Σε πολλά μαθήματα, είχαν ακούσει για πνευματικούς ανθρώπους: «Μα άλλο είναι να στο λένε και άλλο να το βλέπεις». Πάνω από 2 ώρες συζήτηση με τον Τίτο Πατρίκιο, δεν το λες συνάντηση- το λες περιουσία, το λες και έτοιμο βιογραφικό. Απ’ αυτή την εμπειρία, έως τη συμμετοχή σε τηλεοπτική σειρά και την δημιουργία δικιάς τους ταινίας μικρού μήκους, από τη ζωγραφική στους τοίχους του σχολείου μέχρι τα ποιήματα, που οι μαθητές έγραψαν και θα εκδώσουν -με αποκορύφωμα την βράβευσή τους σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής- , από τη θεατρική γραφή και τη συμμετοχή σε θεατρικό έργο στην Αθήνα έως την παρακολούθηση ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής, από τη συμμετοχή σε ραδιοφωνική συνέντευξη έως το άρθρο με τον τίτλο που μας σημάδεψε. Παράλληλα, από τη ρομποτική έως τα μαθηματικά, μέσα από τις τέχνες, οι μαθητές του Λυκείου Φιλώτα μίλησαν με ειδικούς, πειραματίστηκαν και τελικά κάποιοι άκουσαν το ελκυστικό, «Όταν τελειώσεις το σχολείο, πάρε με τηλέφωνο- θέλω τέτοιο τεχνικό ήχου σαν εσένα». Ή και το «Πρώτη Λυκείου πάει αυτός που το έγραψε αυτό; Είναι ποιητής, το ξέρει;». Κάπως έτσι, καταλήγουν πως “η ουσιώδης εκπαίδευση δεν είναι μόνο τα βιβλία και η θεωρία” και πως “το σημαντικότερο ήταν που οι μαθητές ένιωθαν τους καθηγητές οικογένειά τους και παράλληλα δασκάλους και φίλους, ήτανε το αίσθημα του εμείς και οι σχέσεις που γινόντουσαν ολοένα και ισχυρότερες.

Πηγαίνοντας στο Λύκειο,δηλώνουν ότι: “δεν περιμέναμε να γνωρίσουμε τόσο διάσημο κόσμο, ούτε να ασχοληθούμε ενεργά με ταινίες, με θέατρο, με ποίηση, και μάλιστα δεν περιμέναμε να μας επηρεάσουν τόσο. “Το σχολείο από αγγαρεία έγινε ένα μέρος με όραμα, το όραμα κάποιων καθηγητών που πίστεψαν σε μας”. Εξάλλου, “όσα και αν πούμε, δεν αρκούν, για να καταλάβει ο κόσμος τι παίχτηκε στο ΓΕΛ Φιλώτα”.

Θέλουμε να μιλάμε για το σχολείο, μιλώντας και για τη δημιουργικότητα, για τα ταλέντα, για τη μοναδικότητα και την ποικιλότητα, για τη γνώση μέσα από τη διασκέδαση και τη φαντασία, για την έμπνευση. Και κοίτα να δεις μια απλή συνταγή: «ένας διευθυντής που όλοι θα ήθελαν, καθηγητές με κέφι,μαθητές με διάθεση- να τι χρειάζεται το δημιουργικό σχολείο».

Για να μην κατηγορούμε τα σχολεία μας για όλα όσα δεν μας έμαθαν. Για τις πόρτες που δεν μας άνοιξαν. Για το χάσιμο της ευκαιρίας. Για την αποτυχία τους στο να μας δείξουν πόσο υπέροχο είναι το ταξίδι της ζωής.

Τώρα πια οι συγκυρίες άλλαξαν τη δομή της ομάδας, αλλά η ουσία μένει. Το σύστημα και η ηγεσία τηςεκπαιδευσης μπορεί να λειτουργεί με άλλα κριτήρια, αλλά η ιστορία δεν σταματάει. Και είπαμε- την ιστορία την γράφουν οι παρέες και οι αγάπες.

Εξάλλου, κάτι λέξεις γραμμένες στον τοίχο του σχολείου τυχαία, καιρό πριν, έχουν γίνει το σύνθημά της παρέας από την αρχή:

Έρωτας ή τίποτα

Γιατί το έχουμε πει δουλεύουμε για τις ψυχές που αγαπάμε.

Το άρθρο συν- έγραψαν οι μαθητές:

Αμοιρίδης Γιάννης,Ζαρογιάννης Γιάννης,Καλομηνίδης Δημήτρης,Πιχτράκης Νίκος,Ράντογλου Σπύρος,Στρατάκης Άνδρεας,Τόρτοκα Όλγα.

ΥΓ: Αυτές οι λέξεις ως ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους αυτά τα δυο χρόνια απάντησαν στο κάλεσμά μας για συνεργασία:

Αντωνόπουλο Γιώργο, φιλόλογοΓαβριηλίδη Σάμη, εκδότηΘεοδώρου Ευτέρπη, εκπαιδευτικό, υποψ. διδ. ΠΔΜΚοτσίνα Χριστόδουλο, θεατρολόγοΚρήτο Γιώργο, ηθοποιόΚωτόπουλο Η. Τριαντάφυλλο, επικ. καθηγητή ΠΔΜ, επιστημονικά υπεύθυνο ΠΜΣ ΔημιουργικήΓραφήΜαθιοπούλου Μαρία, δημοσιογράφοΜαργαρίτη Χάρη, ζωγράφοΜαρόγλου Λευτέρη, Πρόεδρο του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του Ερωτικού FMΜπατσαρά Εύα, εκπαιδευτικό, υποψ. διδάκτορα ΠΔΜΜύθο Σταύρο, ραδιοφωνικό παραγωγό Ερωτικού FMΜόσχο Βασίλη, φιλόλογοΜουζουράκη Πάνο, μουσικόΟρνστέιν Αγγελίνα, ποιήτριαΠατρίκιο Τίτο, ποιητήΡήμο Αργύρη, ζωγράφοΡούμπο Ζήση, ηθοποιόΣκουληκάρη Εύη, ποιήτριαΣπυράκη Γιώργο, συγγραφέαΣτύλου Μαρία, ραδιοφωνική παραγωγό Ερωτικού FMΤσαπανίδου Πόπη, δημοσιογράφοΤοψαχαλίδη Φάνη, σκηνοθέτηΦαχαντίδη Νίκο, επικ. καθηγητή Παν. ΜακεδονίαςΦειδά Β. Γιώργο, σεναριογράφο- σκηνοθέτηΧαλκιαδάκη Νίκη, ποιήτριαΧαραλάμπους Κώστα, σκηνοθέτηΨαθόπουλο Δημήτρη, θεατρικό συγγραφέα

ΥΓ 2: Οι καθηγητές μας δεν θέλουν να αναφερθούν τα ονόματά τους. Παρακούοντας, λοιπόν,πρόκειται για τους:

Λευτέρη Ελευθεριάδη, ΔιευθυντήΓιώργο Γεωργιάδη, φιλόλογοΔαμιανό Ξανθόπουλο, μαθηματικόΆννα

ΓΕΛ Φιλώτα

Το κείμενο έστειλε αναγνώστης του ipop.g. Στείλε και εσύ το δικό σου κείμενο στο [email protected].

The post Έρωτας ή τίποτα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα