Έρευνα αποκαλύπτει πως το ένα τρίτο των ανθρώπων ακόμα πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού – Οι μύθοι και οι αλήθειες για τον ιό

13:53 1/12/2021 - Πηγή: iPop

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS δημοσιεύθηκε νέα έρευνα η οποία έδειξε πως, εν έτη 2021, το ένα τρίτο των ανθρώπων ακόμα πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού.

Η έρευνα διεξήχθη από τη ViiV Healthcare, η οποία αναπτύσσει νέες επιλογές για τη φροντίδα και τη θεραπεία ατόμων που ζουν με HIV και AIDS,

ως μέρος του έργου φωτογραφίας HIV in View σε συνεργασία με το Shutterstock, μια δωρεάν συλλογή εικόνων, που απεικονίζει οροθετικούς ανθρώπους.

Αυτό είναι το σκληρό πρόσωπο του AIDS

Νέα έρευνα για τον HIV αποδεικνύει πόσα λίγα γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για τον ιό

Τα δεδομένα, που δείχνουν ότι το στίγμα του HIV επιμένει, βασίστηκαν σε έρευνα με περισσότερους από 5.000 ερωτηθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Πορτογαλία.

Μέσω της έρευνας διαπιστώθηκε ότι το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες από την εμφάνιση του AIDS.

Αν και οι θετικοί στον ιό HIV που λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, όπως το PrEP, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του ιού στο αίμα τους σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο, το 76% των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν ότι αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι μη μεταδοτικός.

Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) απάντησε, επίσης, ότι πιστεύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις για τους ανθρώπους που ζουν με HIV.

Η Silvia Petretti, Διευθύνων Σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης HIV Positively UK, δήλωσε πρόσφατα: «Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουμε δει απίστευτη πρόοδο στην ανταπόκριση στον HIV, ωστόσο, όπως δείχνει ξεκάθαρα αυτή η νέα έρευνα, υπάρχουν ακόμα πολλές παρανοήσεις σχετικά με τον HIV

«Είμαι περήφανη που συμμετείχα στο πρόγραμμα φωτογραφίας HIV in View, για να δείξω ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να ζήσουν υγιείς ζωές. Ελπίζω το HIV in View να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν την πραγματικότητα της ζωής με τον ιό και να εξαλείψει την προκατάληψη που κυριαρχεί.»

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Viiv Healthcare, Deborah Waterhouse, πρόσθεσε: «Η κοινότητα του HIV έχει κάνει τεράστια βήματα στην αντιμετώπιση του στίγματος και της μεροληψίας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV, ωστόσο είναι ανησυχητικό να βλέπουμε το επίπεδο παρεξήγησης και εγγενούς προκατάληψης που αποκαλύπτεται από αυτή τη νέα έρευνα.

«Συχνά ακούμε από την κοινότητα του HIV ότι οι αλληλεπιδράσεις με τους φίλους, την οικογένεια, το ευρύ κοινό και ακόμη και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης μερικές φορές αισθάνονται σπασμένες λόγω παραπληροφόρησης, παρανοήσεων και της εγγενούς μεροληψίας προς τους ανθρώπους που ζουν με HIV.

«Ελπίζουμε ότι μέσω εκστρατειών κατά του στίγματος, όπως το HIV in View, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο κόσμος τον HIV, έτσι ώστε μια μέρα, να μπορέσουμε επιτέλους να διαλύσουμε οριστικά το διάχυτο στίγμα».

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μπορεί να φαίνονται απίστευτα, όσοι ζουν με HIV πιθανότατα δεν θα εκπλαγούν από τις διακρίσεις που παραμένουν στην κοινωνία παρά την πρόοδο στη γνώση και τη φροντίδα.

Μια αμερικανική μελέτη που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ένιωθαν «γνώστες» σχετικά με τον ιό HIV και περισσότεροι από τους μισούς μη ΛΟΑΤ+ ερωτηθέντες είπαν ότι θα ένιωθαν άβολα να αλληλεπιδράσουν με έναν άνθρωποπου ζει με τον ιό HIV.

Πέρυσι, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 59% των Αμερικανών πιστεύει ότι είναι «σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τα άτομα που ζουν με HIV για να μην τον κολλήσουμε» και μόλις το 60% των ερωτηθέντων γνώριζαν ότι ο HIV μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μύθοι γύρω από τον ιό HIV:

Μύθος 1: Η θεραπεία του HIV απαιτεί να παίρνεις πολλά χάπια κάθε μέρα

Μύθος 2: Επειδή έχω HIV, θα αναπτύξω AIDS

Μύθος 3: Τώρα που έχω HIV, δεν μπορώ να κάνω παιδιά

Μύθος 4: Εάν παίρνω φάρμακα, δεν μπορώ να μεταδώσω τον HIV μέσω του σεξ

Μύθος 5: Μπορείς να κολλήσεις HIV από το φιλί

Μύθος 6: Μπορείς να κολλήσεις HIV από ιδρώτα, δάκρυα, ούρα

Μύθος 7: Μπορείς να κολλήσεις HIV από χρησιμοποιημένα προφυλακτικά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Έρευνα αποκαλύπτει πως το ένα τρίτο των ανθρώπων ακόμα πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού – Οι μύθοι και οι αλήθειες για τον ιό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα