Επόμενος στόχος το χρέος

08:23 3/5/2017 - Πηγή: iPop

Αφού έκλεισε η προκαταρκτική τεχνική συμφωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις, επόμενος στόχος πλέον είναι η λύση για το χρέος, κάτι το οποίο έσπευσε να υπενθυμίσει την Τρίτη και το ΔΝΤ, με τον P. Thomsen να δηλώνει πως η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πάει χέρι – χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα

του χρέους.

Πλέον, το Βερολίνο σχεδιάζει να παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια, τα οποία απ’ την μια θα βρουν σύμφωνο το ΔΝΤ κι απ’ την άλλη δεν θα πλήξουν τη Merkel ενόψει των εκλογών.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία σχετίζονται με την διαχείριση βεβαιωμένων ποσών για την Ελλάδα:

Κέρδη ύψους 17 δις ευρώ απ’ τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία διακρατούν από το 2011 η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες και δεν αποδίδονται από το 2013Το υπόλοιπο των 19,5 δις ευρώ από το δάνειο των 25 δις ευρώ της Ελλάδας απ’ τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ΔΝΤ επιθυμεί να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι να εξοφληθούν όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια μέχρι το τέλος του 2040. Εκεί ακριβώς φέρεται να ξεκινά και η πρόταση του Βερολίνου για συμβιβασμό.

Ποια είναι η πρόταση του Βερολίνου;

Το Βερολίνο αναμένεται να προτείνει τη μείωση της εξεταζόμενης περιόδου για την οποία θα υπάρχει πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το 2029, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει τα παλιά της χρέη προς το Ταμείο.

Η Ελλάδα μέχρι τότε θα χρησιμοποιήσει τα βεβαιωμένα κονδύλια ύψους 36,5 δις ευρώ προκειμένου να μπορεί ν’ ανταπεξέρχεται στις πληρωμές και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ.

Photo: EPA/OLIVER BERG

The post Επόμενος στόχος το χρέος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα