Επίθεση με βιτριόλι: Διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου η δίκη. Οι δηλώσεις της γενναίας Ιωάννας και το χρονικό της υπόθεσης

12:56 15/9/2021 - Πηγή: iPop

Το πρωί της Τετάρτης, 15/9, λίγο μετά τις 9 το πρωί, η Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, καθώς ξεκίνησε η δίκη για την πολύκροτη επίθεση με βιτριόλι. Η γυναίκα αυτή που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα με τη μάχη που έδωσε και συνεχίζει να δίνει μετά την επίθεση που δέχτηκε, αποφάσισε να παραστεί στη δίκη και να δείξει τη δύναμη της ψυχής της, έχοντας όλη την Ελλάδα στο πλευρό της.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της κ. Απόστολο Λύτρα και Νίκο Αλεξανδρή, φορώντας μια ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπο και καπέλο, έφτασε μετά τις 9 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την έναρξη της δίκης, χωρίς να κάνει δηλώσεις πριν την είσοδό της στην αίθουσα. Το θύμα της επίθεσης, παρά τις συστάσεις των γιατρών να μην παραστεί στη δίκη για αποφύγει την ψυχολογική πίεση, αποφάσισε να βρεθεί στο δικαστήριο για να δει από κοντά την απονομή Δικαιοσύνης.

Για την Ιωάννα η απονομή της δικαιοσύνης δεν εξαντλείται μόνο στην επιβολή της ανώτατης ποινής που δύναται να επιβληθεί για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφού, όπως εξηγεί, το σημαντικότερο είναι “να υπογραμμιστεί η μηδενική ανοχή της κοινωνίας και των θεσμών σε πράξεις μιμητισμού”. Η αναφορά της Ιωάννας, δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού μετά την επίθεση που δέχθηκε με καυστικό υγρό, έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον 3 επιθέσεις, ευτυχώς όχι ίδιας έκτασης για τα θύματα.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί συγγενείς και φίλοι, όπως και ο απλός κόσμος που ήθελε να σταθεί στο πλευρό της Ιωάννας, στις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει, οι οποίες θα γίνουν ακόμα δυσκολότερες, καθώς θα ξαναζήσει όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάιο στην Καλλιθέα. Ο δικηγόρος της Ιωάννας, κ. Απόστολος Λύτρας, δήλωσε κατά την άφιξή τους τα εξής: “Εμείς είμαστε όλοι εδώ για να ξεκινήσει η διαδικασία. Δεν έχω πληροφορηθεί αν θα έρθει η κατηγορούμενη αν και εγώ το έχω προβλέψει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν πρόκειται να έρθει. Αντιλαμβάνεστε ότι ψυχολογικά και σωματικά δεν είναι σε καλή κατάσταση, θα το δείτε κι εσείς”.

Λίγα λεπτά αργότερα ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Έφης Κακαράτζουλα, κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, προσέγγισε την Ιωάννα για να της μιλήσει και να της εκφράσει αρχικά τη συμπόνια του. Παράλληλα, ζήτησε από το θύμα της επίθεσης με βιτριόλι να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του.

Intime/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η κατηγορούμενη, Έφη Καρακαντζούλα, με μια γραπτή δήλωση, από τις φυλακές του Κορυδαλλού όπου κρατείται, έκανε γνωστό πως δε θα παρευρεθεί τη δίκη. Τη δήλωση ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, στην οποία αναφερόταν: “Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνέχεια της διαδικασίας.” Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε πως η Έφη Καρακαντζούλα, ζήτησε δια του συνηγόρου της τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

“Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης”, ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου η δίκη

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη της υπόθεσης της επίθεσης με βιτριόλι.

Νωρίτερα, η Ιωάννα ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα και δήλωσε τα στοιχεία της και αμέσως μετά η διαδικασία διεκόπη. Το αίτημα είχε υποβάλει ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Μαστραντωνάκης, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων, δεδομένου ότι πριν απ’ όλους θα πρέπει να εξεταστεί το θύμα που στον κατάλογο ήταν πέμπτο στη σειρά.

“Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και μετά την παρουσία του θύματος, διέκοψε. Έτσι, η κατάθεση της Ιωάννας θα ξεκινήσει απρόσκοπτα κατά την επόμενη συνεδρίαση.

Κατά τη διαδικασία, αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή πρότεινε ακόμη πέντε μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες. Τέλος, η υπεράσπιση ανέφερε ότι σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να προσκομίσει κι αυτή τον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης.

Οι δηλώσεις της Ιωάννας μετά την διακοπή της δίκης:

Επίθεση με βιτριόλι: Το χρονικό της υπόθεσης στην Καλλιθέα

Στις 20 Μαΐου του 2020 ήρθε η είδηση πως μια 34χρονη στην Καλλιθέα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 9:30 το πρωί σε κτήριο στην οδό Θησέως, σε έναν κεντρικό δρόμο με αρκετή κίνηση, στον χώρο εργασίας της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Μια μαυροφορεμένη γυναίκα ανέμενε το θύμα της να πάει στη δουλειά της για να της επιτεθεί. Μόλις η κοπέλα εμφανίστηκε και κινήθηκε προς το ασανσέρ, τότε η άλλη γυναίκα, που πετάχτηκε μπροστά της, της πέταξε το οξύ στο πρόσωπο και τράπηκε σε φυγή.

Η κοπέλα σε κατάσταση σοκ και σφαδάζοντας από τους πόνους βγήκε στον δρόμο καλώντας σε βοήθεια και μπήκε σε διπλανό φαρμακείο όπου τις παρασχέθηκαν Πρώτες Βοήθειες, ενώ τα ρούχα της έλιωναν πάνω στο σώμα της από το οξύ και έτρεχαν αίματα από το μάτι και το πρόσωπό της.

Εκεί φαίνεται πως είπε στην φαρμακοποιό, πως η γυναίκα που της επιτέθηκε, φορούσε χειρουργική μάσκα, χωρίς, όμως, να ειπωθεί κάτι άλλο. Στη συνέχεια, συνάδελφοί της, την μετέφεραν εσπευσμένα με αυτοκίνητο σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Το σώμα και το πρόσωπο της Ιωάννας υπέστησαν ανυπολόγιστη ζημιά και παρά τις προσπάθειες των γιατρών μέχρι σήμερα, δεν θα μπορέσει να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Επί 22 μέρες, οι Αρχές αναζητούσαν την δράστη της επίθεσης ενώ είχαν έρθει στη δημοσιότητα και βίντεο, όπου έδειχναν μια γυναίκα να φεύγει βιαστικά από τον τόπο του εγκλήματος και να κατευθύνεται σε ένα ταξί.

Στις 11 Ιουνίου, οι εξελίξεις στην υπόθεση διαδέχονται η μία μετά την άλλη. Στην περιοχή του Ζωγράφου, οι αστυνομικοί προχωρούν στην προσαγωγή μίας 35χρονης, έξω από το σπίτι της.

Μετά από έρευνα στο διαμέρισμά της εντοπίζονται ένα σακίδιο, ένα παντελόνι, μια καμπαρντίνα και μια περούκα, τα οποία ταυτίζονται με αυτά που φορούσε η φερόμενη δράστις όπως έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας.

Ακόμη, εντοπίζεται και η τηλεκάρτα, την οποία φέρεται να χρησιμοποιήσει η δράστης για να υλοποιήσει το σχέδιο της, καλώντας στην εταιρία ταξί για να κλείσει ραντεβού και να μπορέσει να διαφύγει από το σημείο μετά την επίθεση. Βρέθηκε ακόμα κι ένα ηχητικό ντοκουμέντο, με την κλήση της τότε 35χρονης σε εταιρεία με ταξί, ακούγεται να ζητά μια μέρα πριν την επίθεση, να την περιμένει ταξί στη λεωφόρο Θησέως.

Η προσαγωγή της 35χρονης ιδιωτικής υπάλληλου σε δικηγορικό γραφείο, μετατρέπεται σε σύλληψη, το απόγευμα της 11ης Ιουνίου. Οδηγείται στον εισαγγελέα, ο οποίος της ασκεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απείθεια.

Μάλιστα, όπως έγινε αργότερα γνωστό, η δράστης φέρεται να σχεδίαζε και δεύτερη επίθεση κατά της Ιωάννας στο νοσοκομείο.

Στις 16 Ιουνίου 2020 η 36χρονη, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, προφυλακίστηκε.

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες. Έχουν κληθεί να καταθέσουν 35 μάρτυρες κατηγορίας, με την κατηγορούμενη να έχει το δικαίωμα να ζητήσει να εξεταστούν και δικοί της μάρτυρες προς υπεράσπιση.

Οι σοκαριστικές δηλώσεις της Ιωάννας Παλιοσπύρου:

“Είμαι πολύ επιβαρυμένη ψυχολογικά. Προετοιμαζόμενη ως προς τη δίκη, καθημερινά ανακύπτουν νέα στοιχεία από τη δικογραφία που με σοκάρουν ακόμα, κάθε φορά. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Δεν έχω πειράξει στη ζωή μου κανέναν άνθρωπο. Ακόμα αποζητώ και εγώ μαζί με εσάς, τον λόγο της επίθεσης, τον οποίο περιμένω επιτέλους να ακούσω στο δικαστήριο. Ας πει επιτέλους η κατηγορούμενη την αλήθεια, ας πει ποιους καλύπτει. Όσα χρόνια και αν καταδικαστεί, εγώ έχω καταδικαστεί περισσότερα”, είχε δηλώσει η Ιωάννα Παλιοσπύρου σε μια παλαιότερη δήλωσή της.

Η Ιωάννα έχει υποβληθεί σε εννέα χειρουργεία και έχει ταξιδέψει για θεραπείες σε ειδική κλινική για εγκαύματα στη Γαλλία.

“Είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος που δεν θα μπορούσα να μην παραστώ. Όσο και να με τρομάζει η σκέψη, θέλω να με κοιτάξει στα μάτια όπως τη στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να εξηγήσει τι της έκανα. Δεν θέλω να κρυφτώ, θέλω την Τετάρτη να μπω στο δικαστήριο με το κεφάλι ψηλά. Δεν ξέρω αν είμαι καλά προετοιμασμένη, θα με οδηγήσει το ένστικτό μου. Θέλω να την αντικρίσω και να πάρω τις απαντήσεις μου”.

Σοκαριστικές ήταν, επίσης, και οι δηλώσεις της κατηγορούμενης, Έφης Καρακαντζούλα: “Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω, ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες”, είχε πει στην ανακρίτρια, τον περασμένο Απρίλιο, 11 μήνες μετά την επίθεση.

Τότε μόνο για πρώτη φορά είχε ζητήσει συγγνώμη από την Ιωάννα και είχε δηλώσει μετανιωμένη: “Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Γι’ αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης, θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ.”

Το μήνυμα της Ιωάννας Παλιοσπύρου πριν την έναρξη της δίκης


“Η Δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δική μου πρέπει να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια. Και εγώ και η κοινωνία μας ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία της. Προσωπικά δικαιωμένη δεν βρίσκω με ποιον τρόπο θα μπορούσα να νιώσω. Μόνο αν ο χρόνος γύριζε πίσω. Αλλά αυτό δεν γίνεται”, ήταν το μήνυμα που έστειλε το θύμα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Η πλευρά της Ιωάννας ευελπιστεί από την ακροαματική διαδικασία να αναδειχθεί το ακριβές κίνητρο της 36χρονης και να φωτιστούν και άλλα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, όπως:

πόσο καιρό σχεδίαζε η κατηγορούμενη την επίθεσηεάν υπήρχε άλλο πρόσωπο που να γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί, να βοήθησε ή έστω να ενθάρρυνε την 36χρονη να κάνει κακό στο θύμαεάν είχε σκοπό να επιτεθεί εκ νέου στην Ιωάννα, ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ιωάννα ανέβασε φωτογραφίες της από το πρώτο χειρουργείο μετά την επίθεση που δέχτηκε. Αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν και την πιο ισχυρή απόδειξη των προθέσεων της κατηγορούμενης. “Ξέρω πως πολλοί δεν κατανοούν, δεν αντιλαμβάνονται πόσο πόνο, πόση αδικία και πόση απόγνωση κρύβει αυτή η φωτογραφία. Είναι μόνο μια ένδειξη από το πρώτο μου χειρουργείο. Θα ακολουθήσουν δεκάδες. Όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος. Ποια δικαιοσύνη το αποκαθιστά αυτό; 15/9”, έγραφε το συνοδευτικό κείμενο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Επίθεση με βιτριόλι: Διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου η δίκη. Οι δηλώσεις της γενναίας Ιωάννας και το χρονικό της υπόθεσης εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
δηλωσεις, δικη, η δικη, αθηνα, ελλαδα, απρόσκοπτα, μαΐου, σοκ, φαρμακεια, ταξι, ιουνίου, εταιρεία, συλληψεις, νέα, γαλλια, ipop, google, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.google.gr, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, γραφειο υπολογιστη, κοινωνια, ipop, βιντεο, αυτοκινητο, βημα, γνωμη, γυναικα, γωνια, δουλεια, ονοματα, οξυ, πιεση, ρουχα, φωτογραφιες, φωτογραφια, αγωγη, αδικια, αρθρο, αξιζει, ανθρωπος, ασανσερ, απρόσκοπτα, άφιξη, βοηθεια, διαστημα, δυναμη, δειτε, δηλωση, εγινε, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εμμονη, ενστικτο, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, ευθυνη, ζημια, ζωη, ζητα, ζωγραφου, ζωη μου, υποθεση, ιωαννα, καμερες, κεχαγιογλου, κειμενο, κινηση, λευκη, λυτρας, λυτρα, λογο, μαΐου, ματια, ματι, μηνες, μορφη, νικο, ομορφη, πεμπτη, πρωι, ραντεβου, συνεχεια, σειρα, συλληψη, σοκ, σωμα, σπιτι, σχεδιο, τιμωρια, φαρμακειο, φυγη, φορα, χρονος, ψυχολογικα, ωρες, αιματα, δικαιωμα, εννεα, φυλακες, φιλοι, ιουνίου, υγρο, κληση, κοπελα, μπροστα, νιωσω, νοσοκομειο, θελω να, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα