Επέστρεψαν στην Ειδομένη όσοι πρόσφυγες δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα

19:56 15/3/2016 - Πηγή: iPop

Απογοητευμένοι επιστρέφουν στην Ειδομένη όσοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν, περνώντας, ωστόσο, τον χείμαρρο κοντά στο χωριό Χαμηλό. Την ίδια στιγμή άγνωστο παραμένει το πού βρίσκονται οι πρόσφυγες που πέρασαν την Δευτέρα στην ΠΓΔΜ.

Ο κόρη του 65χρονου Νουρ Εντίν, ο οποίος μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ταλαιπωρηθήκαμε άδικα. Ήταν τελικά αδιέξοδο όλο αυτό. Μείναμε έξω στο κρύο χθες και ο πατέρας μου δεν το άντεξε όλο αυτό. Είναι πολύ άρρωστος».

Τέσσερις

πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους και ο εγγονός του 65χρονου, τον μετέφεραν στα χέρια προκειμένου να περάσει τα ορμητικά νερά.

Ο Αμάρ, 20 χρονών, ο οποίος πέρασε τον χείμαρρο, αλλά δεν προχώρησε, αντίθετα ακολούθησε δύο δημοσιογράφους και τους βοηθούσε λόγω της γνώσης του στα αραβικά είπε:

Δεν είμαι τρελός να μπω σε μια τέτοια περιπέτεια. Θα περιμένω τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στις 17-18 του μήνα, προκειμένου να αποφασίσω την επόμενη κίνησή μου. Θέλω να είμαι βέβαιος ότι έχω κάνει τα πάντα για να πάω στον προορισμό μου, προτού επιχειρήσω να κάνω αίτηση για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Πολλοί πρόσφυγες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ο Ζαν-Πιερ Σέμπρι, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης του Άσυλου, επισκέφθηκε την Δευτέρα την Ειδομένη, μίλησε σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης:

Δεν είναι επιλογή το να προσπαθήσουν να πάνε μέσω διακινητών. Προσπαθούμε να προωθήσουμε έναν υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο (μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης) ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει μια αλλαγή στην προσέγγιση των προσφύγων σχετικά με το πού θέλουν να πάνε. Ενώ βλέπαμε αρχικά ότι υπήρχαν ένα ή δύο κράτη, στα οποία ήθελαν πραγματικά να πάνε, αυτό πλέον αλλάζει. Προφανώς επειδή και η κατάσταση στο πεδίο αλλάζει και η μετεγκατάσταση γίνεται πλέον η μόνη διέξοδος. Αυτό που χρειάζεται είναι να εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυναμική και να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η καταγραφή».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης του Άσυλου σχολίασε τους φόβους των προσφύγων να βρεθούν σε μια χώρα, όπου δεν έχουν συγγενείς:

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξετάζεται ανάλογα. Σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση, η γλώσσα και άλλα στοιχεία γιατί κάτι τέτοιο βοηθάει και στην ενσωμάτωση

Σύγχυση για το πού βρίσκονται οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα

Μεγάλη σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με το πού βρίσκονται οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ και βρέθηκαν στην γειτονική χώρα. Οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν ότι οι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στα ελληνικά εδάφη. Πρόσφυγας καταγγέλλει ξυλοδαρμό από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ τονίζουν πως όλα τα άτομα που πέρασαν τα σύνορα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν ότι οι πρόσφυγες επαναπροωθούνται μέσω νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

Οι εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών αρχών στην Δοϊράνη, τους Ευζώνους και τη Φλώρινα σε επικοινωνία τους με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μετακίνηση.

Διαψεύδει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία που αποδίδεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφός της.

Στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους».

Πρόσφυγας καταγγέλλει ξυλοδαρμό

Ένας πρόσφυγας, ο οποίος επιχείρησε το απόγευμα της Δευτέρας να περάσει στην ΠΓΔΜ, καταγγέλλει ξυλοδαρμό από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα είπε: «Είχαμε ανάψει φωτιά μαζί με την οικογένειά μου και όταν μας πλησίασαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ ζητώντας μας να φύγουμε, με έκαψαν στο πρόσωπο με ένα ξύλο και με χτύπησαν».

This man claims he was beaten and burnt by the police in Macedonia. #refugeesGR #Idomeni pic.twitter.com/nbggavo8oU

— Marianna Karakoulaki (@Faloulah) March 15, 2016

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Επέστρεψαν στην Ειδομένη όσοι πρόσφυγες δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα