Έπεσαν τα πρώτα χιόνια- Τσουχτερό το κρύο- Οδηγίες προς τους πολίτες

20:28 28/12/2016 - Πηγή: iPop

Ξεκίνησαν οι πρώτες χιονοπτώσεις σ’ όλη την Ελλάδα, με την χώρα να μπαίνει στην «κατάψυξη». Το κρύο είναι τσουχτερό, οι Δήμοι σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία, ενώ Πολιτική Προστασία και ΕΛ.ΑΣ. δίνουν οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους.

Το απόγευμα της Τετάρτης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας λόγω χιονόπτωσης, απ’ το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς το καζίνο.

Ο καιρός από σήμερα, Τετάρτη, παρουσιάζει επιδείνωση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι πυκνές κατά τόπους, χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ στα πελάγη και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Χιόνια στην Ήπειρο

Μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων χιονίζει απ’ το απόγευμα, ενώ ίδια είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα. Το χιόνι πέφτει σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων. Η Πολιτική Προστασία στο νομό είναι επί ποδός.

Έχουν συγκροτηθεί συνεργία για τα μηχανήματα, ενώ παράλληλα έχει γίνει διανομή αλατιού σε περιοχές του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εάν υπάρξει ανάγκη. Τη νύχτα αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έως και -14 βαθμούς στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων.

Χιονόπτωση αναμένεται στη νοτιοανατολική Θεσσαλία

Χιόνια αναμένονται και σε περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και σε υψόμετρο πάνω από τα 200 μέτρα. Χιονόπτωση αναμένεται και στο Πήλιο, αλλά και στον Όλυμπο.

Οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ήδη σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καιρικών φαινομένων γιατί μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται επιδείνωση του καιρού, με ισχυρούς ανέμους και κάποιες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή και θα υπάρξει παγετός.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους οδηγούς και υπενθυμίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν παρατηρηθεί μικροπροβλήματα λόγω των μποφόρ που φθάνουν τα 7-8.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος, ενώ κλειστή είναι και η γραμμή Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων στη γραμμή Βόλος-Σποράδες.

Οι επιβάτες πάντως που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, απαγορευτικό τέθηκε στη γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω θυελλωδών ανέμων. Το απαγορευτικό απόπλου ισχύει μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπου θα εκδοθεί νέο μετεωρολογικό δελτίο.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας:

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.

Στους πεζούς συστήνεται:

Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Η ΕΛ.ΑΣ. συστήνει στους οδηγούς:

Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.Photo: Georgina Staikou / SOOCMε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Έπεσαν τα πρώτα χιόνια- Τσουχτερό το κρύο- Οδηγίες προς τους πολίτες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα