Επέμβαση ΗΠΑ κατά Ιράν: Η απόφαση του Τραμπ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

22:01 21/6/2019 - Πηγή: iPop
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στο twitter στην επίθεση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Ιράν κι ο ίδιος τη σταμάτησε.

Τι λέγεται, λοιπόν, για την ακύρωση επίθεσης στο Ιράν από τον Τραμπ και ποιος ήταν ο λόγος; Η επίθεση αυτή των ΗΠΑ κατά του Ιράν είχε προγραμματιστεί κι αυτό που την εμπόδισε να συμβεί ήταν η απόφαση του Τραμπ στο παρά πέντε.

Ο Ντόναλντ

Τραμπ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι αποφάσισε να σταματήσει την επίθεση, όταν πληροφορήθηκε πως θα έχαναν τη ζωή τους 150 άνθρωποι, κάτι που θα ήταν δυσανάλογο σε σύγκριση με την κατάρριψη του αμερικανικού drone. Το Ιράν υποστηρίζει ότι προειδοποίησε δύο φορές κι ότι επέλεξε να καταρρίψει το drone αυτό κι όχι άλλο αεροσκάφος με 35 επιβάτες.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε ακύρωση την επίθεση 10 λεπτά πριν το χτύπημα.

Τη Δευτέρα κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο σκάφος που πετούσε σε διεθνή ύδατα. Ήμασταν έτοιμοι να ανταποδώσουμε χτυπώντας 3 στόχους, όταν ρώτησα πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν. 150 κύριε, ήταν η απάντηση ενός Στρατηγού. 10 λεπτά πριν το χτύπημα το ακύρωσα, δεν ήταν ανάλογη με την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου drone

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν βιάζεται και ότι ο Στρατός των ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί εκ νέου, ετοιμοπόλεμος και «μακράν ο καλύτερος του κόσμου». Οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν. «Το Ιράν δεν μπορεί ΠΟΤΕ να έχει πυρηνικά όπλα, όχι ενάντια στις ΗΠΑ και όχι ενάντια στον ΚΟΣΜΟ», έγραψε ο Τραμπ.

Μεταξύ των αναρτήσεών του στο twitter ο Τραμπ δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του έκανε μια «απελπισμένη και φρικτή συμφωνία – τους έδωσε 150 δισ. δολάρια συν 1,8 δισ. δολάρια σε ρευστό! Το Ιράν βρισκόταν σε μεγάλο πρόβλημα και τους διέσωσε. Τους έδωσε ελεύθερο δρόμο για πυρηνικά όπλα και ΣΥΝΤΟΜΑ. Το Ιράν, αντί να πει ευχαριστώ, ευχόταν θάνατο στην Αμερική».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τραμπ τερμάτισε τη συμφωνία και επέβαλε σκληρές κυρώσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε «Είναι πολύ πιο αδύναμο έθνος σήμερα από την αρχή της προεδρίας μου, όταν προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στη Μέση Ανατολή».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν και την παρολίγον επίθεση, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη διεξαγωγή συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την προσεχή Δευτέρα, με σκοπό να συζητηθούν οι εξελίξεις αυτές. Το αίτημα αυτό προϋποθέτει συνομιλίες των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας «για τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν σχέση με το Ιράν και τα πρόσφατα συμβάντα σε σχέση με τα δεξαμενόπλοια».

Διαβάστε ακόμα:

Οι viral φωτογραφίες του ζεύγους Τραμπ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ

Photo: REUTERS/CARLOS BARRIA

Το άρθρο Επέμβαση ΗΠΑ κατά Ιράν: Η απόφαση του Τραμπ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα