Εντυπωσιακό: Αστρονόμοι ανακάλυψαν εξωπλανήτη που είναι καλυμμένος με νερό

17:47 25/8/2022 - Πηγή: iPop

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ, με επικεφαλής τον Σαρλ Καντιέ, ανακοίνωσε στο περιοδικό αστρονομίας The Astronomical Journal, την ανακάλυψη ενός βραχώδη εξωπλανήτη με όνομα TOI-1452 B, ο οποίος μάλλον καλύπτεται από βαθύ ωκεανό. Ο νέος εξωπλανήτης κινείται γύρω από ένα μικρό άστρο στον αστερισμό του Δράκοντα και απέχει περίπου 100 έτη φωτός από τον δικό μας πλανήτη.

Το μέγεθος και η μάζα του

Ο νέος εξωπλανήτης είναι ελαφρώς μεγαλύτερος σε μέγεθος και μάζα από τη Γη και βρίσκεται σε απόσταση από το αστέρι του όπου η θερμοκρασία του δεν θα ήταν ούτε πολύ ζεστή

ούτε πολύ κρύα για να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνειά του. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας «ωκεάνιος πλανήτης», ένας πλανήτης που καλύπτεται πλήρως από ένα παχύ στρώμα νερού, παρόμοιο με μερικά από τα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου. Παράλληλα, ο εξωπλανήτης TOI-1452 B είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τη Γη και έχει πενταπλάσια μάζα.

UnsplashΤα χαρακτηριστικά του εξωπλανήτη

Ήταν το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA, το οποίο ερευνά ολόκληρο τον ουρανό αναζητώντας πλανητικά συστήματα κοντά στο δικό μας, που βοήθησε τους ερευνητές να φτάσουν στα ίχνη αυτού του εξωπλανήτη. Με βάση το σήμα TESS, το οποίο έδειξε μια ελαφρά μείωση της φωτεινότητας κάθε 11 ημέρες, οι αστρονόμοι προέβλεψαν έναν πλανήτη περίπου 70% μεγαλύτερο από τη Γη.

Το άστρο υποδοχής TOI-1452 είναι πολύ μικρότερο από τον Ήλιο μας και είναι ένα από τα δύο αστέρια παρόμοιου μεγέθους στο δυαδικό σύστημα. Τα δύο αστέρια περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο και χωρίζονται από μια τόσο μικρή απόσταση σχεδόν 97 αστρονομικές μονάδες ή περίπου δυόμισι φορές την απόσταση μεταξύ του Ήλιου και του Πλούτωνα που το τηλεσκόπιο TESS τα βλέπει ως ένα ενιαίο σημείο φωτός. Η ανάλυση, όμως, του PESTO (μια κάμερα εγκατεστημένη στο τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου του Mont Mégantic OMM) είναι αρκετά υψηλή για να διακρίνει τα δύο αντικείμενα και οι εικόνες έδειξαν ότι ο εξωπλανήτης περιφέρεται σε τροχιά γύρω από το TOI-1452, κάτι που επιβεβαιώθηκε από μεταγενέστερες παρατηρήσεις από μια ιαπωνική ομάδα.

Αστρονόμοι ανακάλυψαν -μάλλον- το πρώτο εξωφεγγάρι κι είναι τεράστιο!

Ένας υδάτινος κόσμος

Ο νέος εξωπλανήτης TOI-1452 B, είναι πιθανώς βραχώδης όπως η Γη, αλλά η ακτίνα, η μάζα και η πυκνότητά του παρουσιάζουν έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας. Η Γη είναι ουσιαστικά ένας πολύ ξηρός πλανήτης, παρόλο που περίπου το 70% της επιφάνειάς της καλύπτεται από ωκεανό, το νερό στην πραγματικότητα αποτελεί μόνο ένα αμελητέο κλάσμα της μάζας της, λιγότερο από το 1%.

Το νερό μπορεί να είναι πολύ περισσότερο σε ορισμένους εξωπλανήτες. Τα τελευταία χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει και προσδιορίσει την ακτίνα και τη μάζα πολλών εξωπλανητών με μέγεθος μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα (περίπου 3,8 φορές μεγαλύτερο από τη Γη). Μερικοί από αυτούς τους πλανήτες έχουν πυκνότητα που μπορεί να εξηγηθεί μόνο εάν ένα μεγάλο κλάσμα της μάζας τους αποτελείται από ελαφρύτερα υλικά από αυτά που αποτελούν την εσωτερική δομή της Γης, όπως το νερό. Αυτοί οι υποθετικοί κόσμοι έχουν ονομαστεί «ωκεάνιοι πλανήτες».

Σύμφωνα με τον Καντιέ, το TOI-1452 B είναι ένας από τους καλύτερους υποψήφιους για έναν ωκεάνιο πλανήτη που έχουν βρει μέχρι σήμερα. Η ακτίνα και η μάζα του υποδηλώνουν μια πολύ χαμηλότερη πυκνότητα από αυτή που θα περίμενε κανείς για έναν πλανήτη που αποτελείται βασικά από μέταλλο και βράχο, όπως η Γη

Τέλος, ο νέος εξωπλανήτης είναι τέλειος υποψήφιος για περαιτέρω παρατήρηση με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Είναι ένας από τους λίγους γνωστούς εύκρατους πλανήτες που εμφανίζουν χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν σε έναν ωκεάνιο πλανήτη. Είναι αρκετά κοντά στη Γη, όπου οι ερευνητές μπορούν να ελπίζουν να μελετήσουν την ατμόσφαιρά της και να δοκιμάσουν αυτήν την υπόθεση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εντυπωσιακό: Αστρονόμοι ανακάλυψαν εξωπλανήτη που είναι καλυμμένος με νερό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα