Έντονες αντιδράσεις για την αναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold στις Σκουριές

15:58 12/1/2016 - Πηγή: iPop

Έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση της αναστολής των επενδύσεων στης πολυεθνικής εταιρείας Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής, έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από τον πολιτικό.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος Paul Wright, της πολυεθνικής εταιρείας Eldorado Gold, το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης

Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη άκρως αρνητική, υπογραμμίζοντας πως είναι κυβερνητικό καθήκον η δημιουργία επενδύσεων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος δηλώνει πως «το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα πρέπει άμεσα να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ενσκήψει, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για να μη δεχθεί η χώρα μας, για άλλη μια φορά, ένα νέο χτύπημα σε ότι αφορά την ικανότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει μεγάλες επενδύσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι σχετικές δηλώσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο οποίος με σχετική του ανακοίνωση, υπογραμμίζει πως η παρούσα εξέλιξη, μεταφέρει ένα αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές, «τη στιγμή που η ανάγκη υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων είναι επιτακτική», ενώ παράλληλα σημειώνεται πως:

Η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει τη δημιουργία θετικού κλίματος για την προσέλκυση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη λειτουργία επενδυτικών πρωτοβουλιών, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και ειδικά η ελληνική περιφέρεια.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν κι αυτός αιχμηρός στις δηλώσεις του, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση επενδυτικών αδειοδοτήσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως » η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να δώσει λύση στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και να σταματήσει να μεταθέτει διαρκώς τις αποφάσεις της».

Σχολιάζοντας την απώλεια θέσεων εργασίας στις Σκουριές, λόγω της αναστολής των έργων της Eldorado Gold στις Σκουριές, ο κ.Τζιτζικώστας σημειώνει:

Την ώρα που στόχος όλων μας θα έπρεπε να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση του εφιάλτη της ανεργίας, είναι θλιβερό και εγκληματικό να προστίθενται εκατοντάδες συμπολίτες μας στις στρατιές των ανέργων και να δίνουμε την εικόνα ως χώρα ότι είμαστε εχθρικοί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις επενδύσεις.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του επισημαίνει την αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές με άμεση συνέπεια την απόλυση 600 εργαζομένων και τονίζει πως είναι ένα ακόμη λάθος της ανίκανης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Η ανεργία ανεβαίνει, η κυβέρνηση μιλάει για προσέλκυση επενδύσεων και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας- ύψους 1,2 δισ. ευρώ- φεύγει. Η αποχώρηση του Καναδικού Ομίλου θα προκαλέσει ζημιά εθνικών διαστάσεων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Ο υπουργός Σκουρλέτης όμως δε νοιάζεται. Φροντίζει για τον διορισμό στο δημόσιο των συζύγων και των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να σκεφθεί και τις οικογένειες των 2.500 εργαζομένων στις Σκουριές;

Αντίστοιχες ήταν και οι αντιδράσεις από την Ένωση Κεντρώων, σε ανακοίνωση της οποίας αναφέρεται πως δεν υπάρχει πολυτέλεια απώλειας επενδύσεων στην παρούσα κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως: «στη σημερινή Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επιχειρήσεις, εκείνο όμως που επιβάλλεται να κάνουμε είναι όλες οι επενδύσεις να τηρούν αυστηρά του περιβαλλοντικούς όρους».

Έντονες ωστόσο ήταν και οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις εξελίξεις των επενδύσεων της Εldorado Gold στις Σκουριές, οι οποίες αναβάλλονται.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, δηλώνει αναφερόμενος στις εξελίξεις πως: «θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να τραβήξει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των τις υφιστάμενες».

The post Έντονες αντιδράσεις για την αναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold στις Σκουριές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα