Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα με την Ελλάδα από την ΠΓΔΜ

18:43 1/3/2016 - Πηγή: iPop

Με την κατάσταση στην Ειδομένη να είναι ασφυκτική με περίπου 8.500 άτομα να βρίσκονται εγκλωβισμένα δίπλα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, η Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα και την Τρίτη έφθασαν στην Γευγελή έξτρα 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Παράλληλα, υπάρχουν και δύο ελικόπτερα της ΠΓΔΜ που πετούν πάνω από το σημείο ανά διαστήματα.

Σημειώνεται

πως μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων το μεσημέρι της Δευτέρας, τα σύνορα είναι κλειστά και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ σε κανέναν πρόσφυγα.

Πηγές από την αστυνομία της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τόνισε το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στο BBC, πως οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην χρήση χημικών εναντίον τον προσφύγων καθώς 400 άτομα προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα με τη βία.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως για την ΠΓΔΜ θα ήταν πολύ απλό να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν στην χώρα, όμως οι χώρες της Ε.Ε. δεν συμφωνούν με μια τέτοια κίνηση.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Τρίτης μετανάστες και πρόσφυγες βρέθηκαν κοντά στα συρματοπλέγματα στην Ειδομένη και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη.

Σταματημένα παραμένουν στην Ειδομένη τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει τη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό. Βέβαια, όπως έχει γίνει γνωστό, την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει έναν μηχανισμό βοήθειας για τη χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη του Βαλκανικού Διαδρόμου. Όμως, ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιο ποσό το οποίο μπορεί να δοθεί ως στήριγμα στην Ελλάδα.

Και στην πλατεία Βικτωρίας, όμως, ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται, με πολλούς ανθρώπους να μην έχουν πού να κοιμηθούν.

Σ’ άλλες πόλεις της χώρας, οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε κάθε δυνατή δομή: στρατόπεδα, γυμναστήρια, στάδια. Μάλιστα την Δευτέρα έγινε γνωστό πως σταματούν οι εργασίες για την δημιουργία κέντρου προσφύγων στο Πάρκο Α.Τρίτσης στο Ίλιον λόγω ακαταλληλότητας του χώρου.

Γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί

Απόπειρα να αυτοπυρποληθεί πραγματοποίησε μία γυναίκα πρόσφυγας από την Συρία στην Ειδομένη την Τρίτη καθώς τα παιδιά της πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και εκείνη δεν κατάφερε να περάσει μαζί τους.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι επενέβησαν άμεσα και δεν επέτρεψαν στην γυναίκα να ολοκληρώσει την απόπειρα αυτοκτονίας, δεν άντεχε την ιδέα ότι τα παιδιά της θα μείνουν μόνα τους.

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα με την Ελλάδα από την ΠΓΔΜ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα