Ένας πλήρης οδηγός για τις ελιές: Πόσα είδη υπάρχουν και από τι εξαρτάται το χρώμα τους;

20:42 4/3/2021 - Πηγή: iPop

Πόσες ποικιλίες ελιάς υπάρχουν και ποια είναι τα βασικά είδη; Μπορεί να τις έχουμε στο μυαλό μας κυρίως συνδεδεμένες με τις μεσογειακές χώρες, όμως, μπορούμε να τις βρούμε και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, στην Αφρική, ακόμα και στην Ασία.

Αρχικά, γνώριζες ότι μπορείς να φας τις ελιές ωμές; Ναι, αμέσως μόλις τις κόψεις απ’ το δέντρο. Το μόνο πρόβλημα θα είναι σε αυτή την περίπτωση η βαθιά πικρή γεύση τους.

Αν τρως συχνά ελιές και δεν μπορείς να φανταστείς την χωριάτικη χωρίς αυτές, ήρθε η ώρα να μάθεις μερικές ενδιαφέρουσες

πληροφορίες!

PexelsΠόσες ποικιλίες ελιάς υπάρχουν και πώς γίνεται η καλλιέργεια και συγκομιδή τους;

Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη ελιών και τα δέντρα μπορούν να ζήσουν περισσότερο από 2.000 χρόνια! Το δέντρο της ελιάς είναι αιωνόβιο!

Οι ελιές είναι μια εποχιακή καλλιέργεια που αναπτύσσεται σε δέντρα που έχουν τοποθετηθεί σε αραιή απόσταση μεταξύ τους. Περίπου το 90% των ελιών φυτεύονται για το ελαιόλαδο.

Κάθε ποικιλία ελιάς έχει τα δικά της χαρακτηριστικά – δηλαδή το δικό της σχήμα, μέγεθος, πίκρα, ακόμη και γλυκύτητα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συγκομιδής των ελιών. Μπορούν να συλλεχθούν με το χέρι, με τσουγκράνες ή ακόμα και με ειδικά μηχανήματα. Οι ελιές γενικά συλλέγονται νωρίς, όταν είναι ακόμα πρασινωπές. Αυτό τις βοηθά να διατηρήσουν τη γεύση και την υφή τους.

PexelsΤι καθορίζει το χρώμα της ελιάς;

Το αν οι ελιές που τρως είναι πράσινες ή μαύρες εξαρτάται από την ωριμότητά τους.

Μια πράσινη ελιά είναι πιο άγουρη, ενώ η αυξημένη ωριμότητα αλλάζει το χρώμα, την υφή και τη γεύση της. Μετά το πράσινο, οι ελιές παίρνουν αποχρώσεις του κόκκινου, του μοβ και του καφέ πριν γίνουν μαύρες.

Διατροφική αξία

Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε, επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και καταπολεμά την οστεοπόρωση.

13 «θαυματουργές» τροφές που πρέπει να έχεις μόνιμα στην κουζίνα σου

6 ελληνικές ποικιλίες ελιάς που πρέπει να γνωρίζεις

Ελιές για ελαιόλαδο:

Κορωνεϊκή: Παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο, ενώ τη συναντάμε περισσότερο στην Πελοπόννησο και σε περιοχές της Κρήτης.Αθηνολιά: Έχει μεσαίου μεγέθους καρπό με ωοειδές σχήμα και συνήθως αναμειγνύεται με την Κορωνεϊκή για να παράγει φανταστικό παρθένο ελαιόλαδο.Μανάκι: Ο καρπός είναι ωοειδές και σχετικά μικρός σε μέγεθος. Καλλιεργείται στην Άμφισσα, τους Δελφούς, την Ιτέα, την Αράχοβα, τη Λαμία, την Κυνουρία, την Ερμιόνη και τον Πόρο.

Επιτραπέζιες ελιές:

Ελιές Καλαμάτας: Φυσικά έχουν πάρει το όνομά τους απ’ την ομώνυμη πόλη, έχουν αμυγδαλωτό σχήμα, με σκούρο μωβ χρώμα και απαλή σάρκα. Μαρινάρονται σε άλμη αλατιού και βυθίζονται σε ελαιόλαδο και ξίδι κρασιού.Πράσινες ελιές: Καρποί μεγάλου μεγέθους, με κιτρινο-πράσινο χρώμα κι έχουν ελαφρώς πικάντικη γεύση.Μαύρες ελιές: Αφήνονται να ωριμάσουν πλήρως στο δέντρο και ξεχωρίζουν καθώς έχουν ξεπικρίσει με απόλυτα φυσικό τρόπο, ωριμάζοντας πριν την συγκομιδή. Η γεύση τους είναι ελαφρώς φρουτώδης!

Τώρα, ξέρεις -σχεδόν- τα πάντα για τις ελιές και μπορείς να τις καταναλώνεις ακόμα πιο συχνά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ένας πλήρης οδηγός για τις ελιές: Πόσα είδη υπάρχουν και από τι εξαρτάται το χρώμα τους; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα