Τσακαλώτος: Ξεκαθαρίσαμε στο ΔΝΤ πως δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών

16:10 18/1/2016 - Πηγή: iPop

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στο ΔΝΤ πως δεν είναι διαθέσιμη να κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών τόνισε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στις συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα και μίλησε γενικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ετέρους.

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ εξήγησε πως σε σχέση με το 2014 τα έσοδα που μπήκαν

στα ταμεία είναι αυξημένα κατά 4%.

Και πρόσθεσε: «και τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 28% σε σχέση με πέρυσι.

Ενώ τόνισε πως: «και όσο αφορά το δημοσιονομικό στόχο ήδη τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα».

Αναφέρθηκε στις συναντήσεις με τους ομολόγους του και σημείωσε χαρακτηριστικά:

Και οι 6 υπουργοί είχαν ανοικτά τα αυτιά τους και θεώρησαν πολύ σοβαρά ότι τους είπα και οι 6 είχαν αυτή την αντίδραση.

Στη συνέχεια επισήμανε: «Ακόμα και οι πιο δύσκολοι από τους 6 εξέφρασαν την άποψη ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και όχι να προσθέτουμε προβλήματα. Αυτή η άποψη εκφράστηκε κ από τους 3 θεσμούς μέσα στο Eurogroup».

Εξέφρασε την ευχαρίστηση του αναφορικά με την ανταπόκριση που είχε στο ταξίδι και τόνισε:

Υπάρχει θέληση να βρεθεί άμεσα λύση.

Για το ΔΝΤ και την συμμετοχή του στο πρόγραμμα:

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ΔΝΤ και σημείωσε πως καλό θα ήταν να είναι σ’ αυτό το πρόγραμμα και εξήγησε ότι η Κυβέρνηση κατανοεί ότι το ΔΝΤ έβαλε πιο ψηλά τον πήχη για να συμμετέχει και στο συνταξιοδοτικό και στο δημοσιονομικό.

Και επιβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε κάθε συζήτηση των απαιτήσεων που υπάρχουν.

Εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με τις διαρροές και απεύθυνε έκκληση στο ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν οι διαρροές προέρχονται από αυτό και σημείωσε:

Εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω των διαρροών. Για εμάς είναι σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν όλες αυτές οι ειδήσεις της τελευταίας βδομάδας ότι απορρίπτουν το ασφαλιτικό΄είναι επίσημες θέσεις.

Εκτίμησε πως μεγάλο άγχος του ΔΝΤ είναι οι αριθμοί να βγαίνουν και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα αρκεί το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε αυτή τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο γιατί αν δεν αλλάξει εγκαίρως η Ελλάδα σελίδα».

Εστιάζοντας στο πρόγραμμα σημείωσε πως στους επόμενους μόλις τρεις μήνες δε θα μπορέσει να δουλέψει αν δεν υπάρχουν βελτιώσεις.

Επίσης, είπε:Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι σύντομα μπορούμε να αρχίσουμε τις συζητήσεις, να φτάσουμε στο τέλος της αξιολόγησης και να αλλάξουμε σελίδα.
«Το ΔΝΤ δεν ξέρω ότι ζητάει συγκεκριμένο αριθμό περισσότερο, το είπα ξεκάθαρα, το ΔΝΤ θέλει να βγαίνουν οι αριθμοί. Τα 2.5 δισ, ευρώ που ακούγονται είναι ‘ένας αυθαίρετος αριθμός. Δεν το έχει πει κανείς».

Για το ασφαλιστικό:

Επιβεβαίωσε πως: «πέρα από όσα λέμε στο μνημόνιο δεν έχω καμία ενημέρωση. Δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση ότι έχουν ενστάσεις για το ασφαλιστικό. Τις περιμένω αν υπάρχουν αν τις δω γραπτώς . Δεν έκανα καμία έντονη κριτική προς το ΔΝΤ. Εγώ είπα ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσει αν οι διαρροές είναι δικές τους ή φαντασιώσεις των δημοσιογράφων».

Όπως δήλωσε:

Πριν από μια διαπραγμάτευση όλοι βάζουν τον πήχη ψηλά και στα δημοσιονομικά αλλά και για το τι ελάφρυνση πρέπει να γίνει στο ελληνικό χρέος. Εγώ πήγα σε συναντήσεις και στο Eurogroup και είδα μεγάλη διάθεση να βρεθεί λύση. Και η λύση δεν θα βρεθεί μόνο σε σχέση με εμάς και το ΔΝΤ αλλά και το ΔΝΤ με την Ευρώπη.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου του τόνισε:

Είμαστε σε μια σύνθετη διαπραγμάτευση γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

photo:Aris Oikonomou / SOOC

The post Τσακαλώτος: Ξεκαθαρίσαμε στο ΔΝΤ πως δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα