Ένα ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο … ψυχολόγος!

18:31 11/4/2014 - Πηγή: iPop

Το «traveller» δεν είναι ένα απλό ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο. Είναι και ψυχολόγος και …ταξιδιωτικός πράκτωρ! Μπαίνεις μέσα και πριν αγοράσεις κάτι, οι άνθρωποί του θα κουβεντιάσουν μαζί σου, θα δουν ποιος προορισμός ταιριάζει με τον χαρακτήρα σου ή τις ανάγκες σου για ταξίδι, θα σου τον προτείνουν και μετά θα σε εξοπλίσουν με τα δέοντα: Από χάρτες και χρηστικούς οδηγούς μέχρι πρωτότυπα παιχνίδια για να μην βαριούνται τα πιτσιρίκια στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ή στο αεροπλάνο!

Το ανακαλύψαμε

στην Προξένου Κορομηλά, στη Θεσσαλονίκη και μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη, Πέτρο Σταμάτη. Ναι, τον γνωστό πρώην μπασκετμπολίστα του Άρη. Ιδού πώς μας ταξίδεψε!

«Το “traveler” είναι το πρώτο ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο της Ελλάδας και το μοναδικό της Θεσσαλονίκης. Άνοιξε το 1999. Μερικά από τα βιβλία που πουλάμε μπορεί κάποιος να τα βρει και σε κάποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο – «σουπερμάρκετ». Εκεί, όμως, δεν θα έχει γνώμη. Όσο καλή διάθεση να έχει ο πωλητής, δεν θα έχει γυρίσει τις πόλεις. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα με τα κοινά βιβλιοπωλεία.

Η κρίση δεν βοηθάει καθόλου στα ταξίδια. Τους κόβει και την διάθεση και τα χρήματα. Εμείς προσπαθούμε να δίνουμε συμβουλές για ένα ασφαλές και οικονομικό ταξίδι.

Το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ. Ποτέ δεν θα πεις “δεν θέλω να ταξιδέψω άλλο”. Για να ταξιδέψει κανείς χρειάζεται περισσότερο διάθεση παρά χρήματα. Για μένα ταξίδι μπορεί να είναι και μία βόλτα στην παραλία ή ένας περίπατος στο Σέιχ Σου. Ακόμα και μέσα στην ίδια σου την πόλη μπορείς να ταξιδέψεις!

Το Σέιχ σου, για παράδειγμα, έχει απίστευτες ομορφιές. Αν το περπατήσεις, σε κάποια σημεία θα ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στον πολιτισμό. Θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην Πίνδο ή στον Όλυμπο.

Αν με ρωτούσε κάποιος τουρίστας ποια είναι τα καλύτερα σημεία της πόλης μου θα του έλεγα να πάει στην Άνω Πόλη, τις εκκλησίες του κέντρου (μην ξεχνάτε ότι τα κύρια αξιοθέατα της πόλης είναι τα βυζαντινά), το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό μουσείο, την Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας, τη Βαλαωρίτου ή τα Λαδάδικα και για φαγητό ή ποτό.

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί του κόσμου; Δύσκολη ερώτηση. Η Θεσσαλονίκη είναι αποκομμένη από πολλά σημεία της Ευρώπης. Οι Θεσσαλονικείς πετούν για τους προορισμούς που συνδέονται απευθείας με το αεροδρόμιο Μακεδονία. Όσον αφορά τους προορισμούς εσωτερικού, από τότε που φτιάχτηκε η Εγνατία Οδός, πολύς κόσμος άρχιζε να ταξιδεύει στην Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα. Κυρίως το καλοκαίρι.

Ο δικός μου αγαπημένος προορισμός είναι η Νέα Υόρκη. Όσες φορές και αν την επισκεφτείς δεν θα βαρεθείς ποτέ. Έχει τόσο διαφορετικά πράγματα να δεις και να κάνεις!

Οι γονείς είναι εκείνοι οι οποίοι μαθαίνουν τα παιδιά να αγαπούν το ταξίδι. Η βόλτα με το κοριτσάκι για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί ένα μικρό ταξίδι. Τα πρώτα ταξίδια που έκανα ως παιδί ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές με τους γονείς μου και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια μου. Έντεκα χρόνων με την νονά μου ταξιδέψαμε με λεωφορείο στην Κεντρική Ευρώπη. Δεν θα το ξεχάσω. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία εκτός Ελλάδος.

Το καλύτερο ταξίδι για μένα γίνεται με μοτοσικλέτα. Η μηχανή σου δίνει αισθήσεις τις οποίες δεν μπορεί να σου τις δώσει κανένα άλλο μέσο. Έχεις άμεση επαφή με το δρόμο ή τη φύση. Το πρώτο ταξίδι με τη μηχανή το έκανα τη δεκαετία του ‘80. Γύρισα τα νησιά του Αιγαίου. Είχαμε κερδίσει και το κύπελλο και το πρωτάθλημα και μας έδωσαν ένα γερό πριμ. Έτσι κατάφερα να αγοράσω τη μηχανή.

Την εποχή που έπαιζα μπάσκετ, ταξίδευα πολύ. Εκεί βέβαια, το ταξίδι δεν ήταν ευχαρίστηση. Δεν υπήρχε αναψυχή. Στον Άρη, είχαμε έναν αυστηρό προπονητή ο οποίος δεν μας άφηνε να τριγυρνάμε και να βλέπουμε έστω μερικές γωνιές της κάθε πόλης. Ακόμα κι έτσι όμως, παίρνεις μία μυρωδιά ακόμα και από το αεροδρόμιο.

Στην Ελλάδα της κρίσης , οι νέοι φεύγουν από την χώρα για να κυνηγήσουν την τύχη τους και τα όνειρά τους στο εξωτερικό. Οι οδηγοί που μου ζητούν είναι για τον Καναδά ή για την Αυστραλία. Για εκεί φεύγουν. Δυστυχώς, το βιώνουμε καθημερινά. Είναι λυπηρό αλλά και αναγκαίο. Πάντα μετανάστευαν οι Έλληνες. Αλλά, πλέον, διακατέχονται από απελπισία. Αυτό είναι το πιο λυπηρό»…

The post Ένα ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο … ψυχολόγος! appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα