Εμμένει στις δηλώσεις του ο Βερναρδάκης – Πρόκειται για επιστημονική άποψη

15:49 17/2/2016 - Πηγή: iPop

Ανυποχώρητος φαίνεται να είναι από τις δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, γύρω από τα ΜΜΕ και πως η αυτονόμηση τους συνιστά παθογένεια της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ.Βερναρδάκης, χαρακτήρισε επιστημονική και πολιτική την άποψή του γύρω από το καθεστώς που υφίσταται στην Ελλάδα, στα ΜΜΕ.

Υπενθυμίζουμε πως ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με σχετική του δήλωση αναφορικά με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας και τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ.Βερναρδάκης μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, κάλεσε όλα «όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αναφερθούν εκτεταμένα στην απάντησή του» ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται να εγκαλέσει τα κόμματα τα οποία «σχολίασαν και ψήφισαν τυποκτόνους νόμους στη δεκαετία του 80 και του 90».

Αναλυτικά η σχετική δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης :

«Είναι αλήθεια πως έκανα μια απίστευτη δήλωση:

Πιστεύω ότι η βασική παθογένεια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την Αμερική και την Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ που δεν είναι δημοκρατικά και κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση.

Συμπλήρωσα μάλιστα λέγοντας κάτι επίσης απίστευτο, ότι δηλαδή τα ΜΜΕ «Λειτουργούν ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει δημοσιογραφική δεοντολογία». Απίστευτα και πρωτάκουστα πράγματα. Όχι για την κοινωνία. Αλλά για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης Τύπου του Ποταμιού.

Το ίδιο απίστευτο θα φανεί στον συντάκτη του Ποταμιού (που προφανώς ουδεμία σχέση έχει με τη Δημοσιογραφία ή τα ΜΜΕ) το να μάθει ότι καθημερινά σχεδόν παραβιάζονται στην Ελλάδα οι Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος (http://www.esiea.gr/arxes-deontologias/) κάτω από το βάρος των απαιτήσεων και των πιέσεων των εκδοτών, καναλαρχών και ιδιοκτητών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Από αυτές τις Αρχές έχουν εδώ και καιρό αυτονομηθεί πολλά ΜΜΕ.

Μήπως ΚΑΙ η ΕΣΗΕΑ θέλει την Ενημέρωση να είναι απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα;

Απίστευτα πράγματα για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης του Ποταμιού όλα αυτά! Μήπως όμως του φαίνονται απίστευτα και πρωτάκουστα τα παρακάτω;:

Η χωρίς όρια αναπαραγωγή της φρίκης κατά την κάλυψη ενός θλιβερού γεγονότος της τρέχουσας επικαιρότητας, με θύμα ένα τετράχρονο κορίτσι, εκ μέρους συγκεκριμένων μέσων (5/5/2015) http://www.esiea.gr/i-xoris-oria-anaparagogi-tis-frikis-de/.

Η προκλητική αυτή συμπεριφορά, από δημοσιογράφους που λειτουργώντας ως εγκάθετοι, προκαλούν τη γενική αγανάκτηση. Ιδιαίτερη είναι η ευθύνη των διευθυντικών και άλλων επιτελικών στελεχών όλων των Μέσων. (3/7/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-kane/

Τα κρούσματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, με στρεβλώσεις, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, εντείνονται γύρω από τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι οικονομικές εξελίξεις, το ζήτημα μεταναστών και προσφύγων, η λειτουργία των θεσμών και η δίκη της «Χρυσής Αυγής».(22/4/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-diap-2/

Αλλά και πέραν των Αρχών Δεοντολογίας οι οποίες παραβιάζονται από τα ΜΜΕ, φαίνεται απίστευτο στον συντάκτη της ανακοίνωσης του Ποταμιού το ότι πολλά ΜΜΕ, κυρίως, διαδικτυακά, αντιγράφουν με την γνωστή μέθοδο του Copy-Paste τόσο το περιεχόμενο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου όσο και το πρωτότυπο περιεχόμενο άλλων ΜΜΕ το οποίο είναι προϊόν κόπου και έρευνας δημοσιογράφων; Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν κάποιοι δια της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας; Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν «γαλέρες» με ανασφάλιστα «μπλοκάκια» των 600 ευρώ, με ανασφάλιστους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Χωρίς κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και με την κρατική διαφήμιση να μοιράζεται κάτω από το τραπέζι; Αυτή τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι υπερασπίζεται ο συντάκτης της Ανακοίνωσης του Ποταμιού. Και αυτό φυσικά ΔΕΝ είναι απίστευτο. Αντίθετα ήταν απολύτως αναμενόμενο!

Αναμενόμενο όμως θα πρέπει να είναι για κάθε δημοκρατική Κυβέρνηση να θέλει τα ΜΜΕ να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία. Κάτι που θα πρέπει όλοι μας να περιφρουρούμε καθημερινά. Τους «τυποκτόνους» νόμους (όπως τον 1178/81 και τον 2243/30 του 1994) και ρυθμίσεις να τους αναζητήσουν στις περιόδους που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα «απίστευτα» δήλωσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που προωθεί την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο λέει ότι θα καταψηφίσει το Ποτάμι. Απίστευτο;».

Η απάντηση Βερναρδάκη για την επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης, ουσιαστικά επισημαίνει πως πρόκειται για «μια παγκόσμια συζήτηση, δεν χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει δημοκρατία στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης».

Αξίζει να σημειωθεί, πως αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του το Ποτάμι, ο Χριστόφορος Βαρναρδάκης, σε σχετική του ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, δημοσίσευσε την απάντησή του στην ανακοίνωση Τύπου του Ποταμιού.

Θίχτηκε σήμερα το ΠΟΤΑΜΙ από την αναφορά μου στα ΜΜΕ και στη λειτουργία τους ως μια βασική παθογένεια της δημοκρατίας πα…

Posted by Χριστόφορος Βερναρδάκης on Tuesday, February 16, 2016

Κλιμακώνοντας τις σχετικές αντιπαραθέσεις, το Ποτάμι εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση, καυτηριάζοντας τις θέσεις του κ Βερναρδάκη, περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο και τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση του Ποταμιού

«O κ. Βερναρδάκης ως πολυπράγμων υπουργός ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδίδεται τώρα και σε μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Να τον ρωτήσουμε λοιπόν: Τη στοχοποίηση δημοσιογράφων από την κυβέρνηση ποιοι κανόνες τη δικαιολογούν;

Η σύγκρουση υπουργών με δημοσιογράφους που υποβάλλουν ενοχλητικές ερωτήσεις σε ποιο καθεστώς παραπέμπει; Τα κυβερνητικά non paper που παραπλανούσαν την κοινή γνώμη είναι και αυτά αντικειμενική ενημέρωση;

Η χθεσινή δήλωση του κ. Βερναρδάκη σε συνδυασμό με τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Βουλής ότι «το κράτος εγγυάται την αντικειμενικότητα» και τις δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή ότι «τα κανάλια δε μπορούν να είναι απέναντι στην κυβέρνηση» δείχνουν καθαρά τι έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση: να ελέγξει την ενημέρωση. Το επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργήσει Υπουργείο Αλήθειας που θα υπαγορεύει τι και πώς πρέπει να προβάλλεται.

Για τα υπαρκτά προβλήματα στο χώρο της ενημέρωσης και για την τήρηση της δεοντολογίας και των κανόνων υπάρχουν όργανα, τα οποία οφείλουν να επιλαμβάνονται σε περιπτώσεις παραβιάσεων. Αυτά είναι αρμόδια και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση που θέλει την ενημέρωση στα μέτρα της και τον περιορισμό των ενοχλητικών φωνών. Όπως, άλλωστε, λέει και ο αγαπητός στον ΣΥΡΙΖΑ Νόαμ Τσόμσκι: Αν δεν πιστεύουμε στην ελευθερία έκφρασης των ανθρώπων που απεχθανόμαστε, τότε δεν πιστεύουμε καθόλου σε αυτήν.»

Αντιδράσεις και από τη ΔΗΜΑΡ

Και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όμως τοποθετήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του κ.Βερναρδάκη, σημειώνοντας σχετικά πως «τίθεται ζήτημα δημοκρατίας, πραγματικής λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λειτουργήσει η κυβέρνηση».

Ο κ.Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης και να μην υπάρξει κατάργηση ανεξάρτητων αρχών, τονίζοντας πως «αυτό είναι το στοίχημα της δημοκρατίας» . Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επεσήμανε στις δηλώσεις του, πως «χρειάζεται ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», εξηγώντας πως η ΔΗΜΑΡ ζήτησε το φθινόπωρο του 2015 τη δεσμευτική γνώμη του ΕΣΡ, ενώ στη συνέχεια, η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση στη Βουλή.

photo:Nikos Libertas/SOOC

The post Εμμένει στις δηλώσεις του ο Βερναρδάκης – Πρόκειται για επιστημονική άποψη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα