Ελληνικό λογισμικό δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε like με… μια χειρονομία!

09:30 13/10/2014 - Πηγή: iPop

Δεν είναι επιστημονική φαντασία είναι το -καθόλου μακρινό- μέλλον. Θα κάνουμε like στο Facebook με τη χαρακτηριστική χειρονομία με τον αντίχειρα, κλικ με μία κίνηση στον αέρα, θα σχεδιάζουμε με το δάχτυλο… Παρόλο που ομάδες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ταυτόχρονα αντίστοιχα λογισμικά, η Ελλάδα έχει τη δική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη με το έργο Interact να είναι πολύ ανταγωνιστικό και διεθνώς διακεκριμένο.

Το έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Προγραμματισμού

& Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με υπεύθυνο τον Δρ. Στέλιο Σωτηριάδη. Το ελληνικό λογισμικό έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στην πρώτη φάση του FI-WARE Excellence Challenge που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 17 Οκτ 2014 στο Startup Weekend FI-WARE Canarias edition, στο Las Palmas de Gran Canaria University. Το έργο έχει καταταχθεί μέσα στα πρώτα 38 από τα 700 που πήραν μέρος στον διαγωνισμό FI-WARE Challenge 2014 στο Sao Paolo της Βραζιλίας.

Τι κάνει το Interact

« Στο Interact χρησιμοποιούμε αισθητήρες κίνησης (LEAP) που αναγνωρίζουν το σώμα μας στον χώρο. Στο άμεσο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε πληκτρολόγιo ή ποντίκι για να χειριστούμε τους υπολογιστές, παρά μόνο μία συσκευή που μας αναγνωρίζει στο χώρο. Πολλές συσκευές, κυρίως laptops, ενσωματώνουν τέτοιους αισθητήρες κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι είναι το επόμενο βήμα μετά τις οθόνες αφής.
Ο χρήστης κάνει κινήσεις με τα χέρια του ή και το σώμα του, το σύστημα αναγνωρίζει την κίνηση μεταφράζοντας την σε κείμενο και φωνή. Ακόμα περισσότερο η κίνηση μπορεί να μεταφερθεί απευθείας σε εντολές του συστήματος.
Στο έργο προσπαθήσαμε να περιλάβουμε ένα γενικότερο φάσμα από καταγραφές κινήσεων. Το Interact παρέχει διάφορες υπηρεσίες για αναγνώριση κινήσεων χεριών:

στατικών χειρονομιών (like με μια χειρονομία – κάνω την χειρονομία «μπράβο» με τον αντίχειρα και μεταφράζεται σε like!)χειρονομιών κίνησης (κάνω κλικ στον αέρα)χειρονομιών σχεδίου (σχεδιάζω με το δάχτυλο στον αέρα)σε εφαρμογές που μετακινούν ρομποτικά συστήματα με το χέρι, μια εφαρμογή που χαρακτηρίζει την καινοτομία του συστήματος μας.

Στην παρούσα φάση έχουμε δημιουργήσει εφαρμογές και μετακινούμε ρομποτικά συστήματα (πχ. ρομποτικές μπάλες όπως η Sphero ball) μόνο με την κίνηση του χεριού, μπρος, πίσω, δεξιά, αριστερά ή αλλάζουμε χρώμα στην μπάλα χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα για διάφορους χρήστες χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν το πως και τον τρόπο που δημιουργήθηκαν, αρκεί να χρησιμοποιήσουν το Interact. Επίσης, δημιουργούμε εφαρμογές που περιλαμβάνουν διάδραση των αισθητήρων κίνησης χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα. Η καινοτομία του έργου σχετίζεται με την αντίληψη των αισθητήρων κίνησης και των υπηρεσιών που παρέχουμε οι οποίες οδηγούν την επικοινωνία για τους χρήστες του μελλοντικού διαδικτύου.

Οι χρήσεις του έργου είναι πολλές όπως και οι τελικοί χρήστες! Ιδιαίτερα στο εργαστήριο μας ασχολούμαστε με ιατρικές εφαρμογές για κατανόηση χειρονομιών και όχι μόνο. Αναφορικά είναι συστήματα για αναγνώριση γλώσσας χεριών από άτομα με ειδικές ανάγκες κωφάλαλοι ή άτομα με γνωστική δυσλειτουργία και εφαρμογές εξάσκησης των ατόμων για αποκατάσταση της υγείας ή παρακολούθηση. Επίσης στα πλαίσια της παρουσίας μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα FI-STAR ασχολούμαστε με την καθιέρωση των cloud εφαρμογών νέας γενιάς στον τομέα της υγείας π.χ. για καταγραφή και πρόληψη διαβήτη, διπολικής διαταραχής και άλλων θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τις μελλοντικές προκλήσεις του Internet.»

Το έργο αποτελεί μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Προγραμματισμού & Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων που ανήκει στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η ομάδα αποτελείται απο τους: Δρ. Ευριπίδης Πετράκης (υπεύθυνος του εργαστηρίου), Δρ. Στέλιος Σωτηριάδης, Κώστας Στραβοσκούφος, Αλέξανδρος Πρεβέντης και Σπύρος Αγγελόπουλος.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την παρουσίαση του έργου στο YouTube κανάλι του Πολυτεχνείου Κρήτης και ακολουθήστε στο twitter εδώ.

The post Ελληνικό λογισμικό δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε like με… μια χειρονομία! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα