Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις των «Med7» για την Άγκυρα

16:39 15/6/2019 - Πηγή: iPop
Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις των «Med7» για την Άγκυρα, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις της δυτικά της Πάφου με το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητή».

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις των «Med7», το βράδυ της Παρασκευής, τις χαρακτήρισε: «Προκατειλημμένες, απομακρυσμένες από την πραγματικότητα και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο».

Σημειώνεται ότι κατά τις χθεσινές τους δηλώσεις, στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας, στην οποία συμμετείχαν οι επτά ηγέτες της Ελλάδας,

Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αναφορικά με την ΑΟΖ.

Αυτή τη στήριξη σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, την απορρίπτει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει».

«Η ανακοίνωση αποτελεί παράδειγμα του πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην Ε.Ε. και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της Ενωσης συνεργάζονται σε αυτό», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, για να προσθέσει ακόμη ότι:

Γι’ αυτό η Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Άγκυρα.

Παράλληλα, σε δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητή», το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, θα ξεκινήσει εργασίες.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη όταν όλα θα μπουν στη θέση τους και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη Μεσόγειο: «Μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

«Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

Στη συνέντευξή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα».

Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Φατίχ ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει σε εκείνη την περιοχή

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε ακόμη λέγοντας ότι, με την αποστολή του γεωτρύπανού τους, η ελληνοκυπριακή πλευρά πανικοβλήθηκε: «Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά πέρα από αυτό ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα, μετά που ενημερώσαμε τη Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της ΕΕ και τη Μογκερίνι, αναφέροντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ μέσα στο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον και εδώ το Υπουργείο Εξωτερικών μας καλώντας τους Πρέσβεις των χωρών αυτών εδώ (στην Άγκυρα) τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ. Επειδή μιλάνε χωρίς να ξέρουν και αμέσως μέσα στην ΕΕ με την αντίληψη της αλληλεγγύης παίρνουν θέση».

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση: «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας».

Διαβάστε ακόμη:

Ο ευρωπαϊκός Νότος ενωμένος απέναντι στην Τουρκία

Το άρθρο Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις των «Med7» για την Άγκυρα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα