Είσαι ή ετοιμάζεσαι να γίνεις μανούλα; Αυτά είναι τα επιδόματα που δικαιούσαι!

19:41 30/9/2019 - Πηγή: iPop

Αν ετοιμάζεσαι να γίνεις μανούλα για πρώτη φορά ή είσαι ήδη μανούλα, τότε πρέπει να ενημερωθείς για αυτά που δικαιούσαι! Ποια είναι τα επιδόματα για τις μητέρες;

Αν είσαι μαμά ή ετοιμάζεσαι να φέρεις στον κόσμο το πρώτο σου παιδί, τότε σίγουρα θα είσαι ευτυχισμένη και σίγουρα έχεις μερικά «προνόμια» παραπάνω!

Ποια είναι τα επιδόματα για τις μητέρες;Ειδική
Παροχή Προστασίας της Μητρότητας

Οι μαμάδες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας 6 μηνών, αφού πρώτα έχουν λάβει τους 3,5 μήνες άδεια μετά τον τοκετό, δικαιούνται μισθό 586 ευρώ μηνιαίως από τον ΟΑΕΔ.

Την ειδική άδεια των 6 μηνών δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια κυοφορίας και λοχείας ή να επιτρέψει στη μητέρα να δουλέψει με μειωμένο ωράριο εφόσον το επιθυμεί.

Η ασφαλισμένη μπορεί, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής. Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μεταφέρει την άδεια για άλλο χρονικό διάστημα.

Μπορείς να υποβάλλεις την αίτηση μέσω των ΚΕΠ ή ηλεκτρονικά μέσω των e-Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Συμπληρωματικές Παροχές Μητρότητας

Καταβάλλεται η διαφορά μεταξύ του μισθού της εργαζόμενης και της επιδότησης ασθένειας λόγω τοκετού που έλαβε από το ΙΚΑ. Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το ΙΚΑ για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.

Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η προθεσμία για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το Ι.Κ.Α.

Επίδομα λοχείας από τον ΟΓΑ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, που έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης ή σε αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχους του ΟΓΑ, που έχουν γεννήσει τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Να σημειωθεί πως το χρηματικό βοήθημα για τις τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες είναι 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες μητέρες είναι 1.000 ευρώ.

Επίδομα παιδιού

Το επίδομα παιδιού χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Με βάση την αρχιτεκτονική του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων αναμορφώνονται επί τα βελτίω οι κλίμακες ισοδυναμίας και τα ποσά βάσης για το πρώτο παιδί, ενώ με την λελογισμένη κλιμάκωση διασφαλίζεται μια σαφώς πιο στοχευμένη πολιτική.

Στη καινούρια δομή το εκάστοτε ποσό βάσης διπλασιάζεται για το 2ο παιδί, ενώ 4πλασιάζεται για το 3ο παιδί, 6πλασιάζεται για το 4ο κ.ο.κ. Το νέο επίδομα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Το Επίδομα Παιδιού καταβάλλεται πλέον σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Πλέον, οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά προς διευκόλυνση όλων.

Διαβάστε επίσης:

Η άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς

Photo: unsplash/Jonathan Borba

Το άρθρο Είσαι ή ετοιμάζεσαι να γίνεις μανούλα; Αυτά είναι τα επιδόματα που δικαιούσαι! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα