Είναι τελικά αλήθεια ότι οι γάτες αγαπούν λιγότερο τους ιδιοκτήτες τους σε σχέση με τους σκύλους;

13:52 25/4/2021 - Πηγή: iPop

Πολλές φορές μπορεί να έχεις ακούσει ότι οι γάτες δεν είναι το ίδιο δεμένες με τους ιδιοκτήτες τους καθώς είναι πιο ανεξάρτητα ζώα. Είναι όμως αλήθεια ότι οι γάτες αγαπούν λιγότερο τους ιδιοκτήτες τους σε σχέση με τους σκύλους;

Οι γάτες αγαπούν λιγότερο τους ιδιοκτήτες τους σε σχέση με τους σκύλους

Στον ιστότοπο PLOS One, δημοσιεύτηκε μία μελέτη των Alice Potter και Daniel Mills, όπου περιλάμβανε 20 ζευγάρια ιδιοκτητών κατοικίδιων. Οι γάτες τοποθετήθηκαν σε δύο δωμάτια με δύο καρέκλες (μία για τον κηδεμόνα και μία για έναν ξένο) μαζί με μερικά παιχνίδια γάτας. Μια βιντεοκάμερα μαγνητοσκόπησε

την αλληλεπίδραση μεταξύ κάθε γάτας, του κηδεμόνα και του ξένου κατά τη διάρκεια ποικίλων συμπεριφορών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια δοκιμή γνωστή ως “Ainsworth Strange Situation” για να εκτιμήσουν τη συμπεριφορά των γατών ως προς το πόση προσκόλληση είχαν οι γάτες με τους κηδεμόνες τους.

Kari Shea/Unsplash

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γάτες στο τεστ έκαναν περισσότερα φωνητικά όταν έφυγε ο κηδεμόνας τους, σε σύγκριση με τo όταν έφευγε ο ξένος, αλλά «δεν είδαν επιπλέον στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο δεσμός μεταξύ μιας γάτας και ενός κηδεμόνα είναι μία ασφαλής προσκόλληση». Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι «πολλές απόψεις της συμπεριφοράς των γατών… δεν είναι σύμφωνες με τα χαρακτηριστικά της προσκόλλησης».

Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι οι γάτες δεν εμφανίζουν το ίδιο είδος προσκόλλησης με τους κηδεμόνες τους σε σχέση με τα σκυλιά όσον αφορά στο να βλέπουν τον κηδεμόνα ως πηγή ασφάλειας και να εμφανίζουν περισσότερες συμπεριφορές που θα ονομάζαμε «ανεξάρτητες». Αυτό δεν σημαίνει όμως καθόλου ότι οι γάτες δεν απολαμβάνουν τη σχέση τους με τους κηδεμόνες τους – απλά αναζητούν ανθρώπινη συντροφιά για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικούς τρόπους από τους σκύλους.

Unsplash/ Gaelle Marcel

Φυσικά είναι πολύ λογικό δύο διαφορετικά ζώα να διαφέρουν! Τα πορίσματα της έρευνας δεν έδειξαν ότι οι γάτες αγαπούν λιγότερο τους ιδιοκτήτες του σε σχέση με τους σκύλους απλώς δεν εξαρτώνται το ίδιο από τους ιδιοκτήτες τους. Τα σκυλιά είναι άμεσα εξαρτημένα από τους ιδιοκτήτες τους, κάτι το οποίο δε συμβαίνει με τις γάτες αφού είναι από τη φύση τους πιο ανεξάρτητες. Οι γάτες δεν απευθύνονται στους ιδιοκτήτες τους για τις καθημερινές τους ανάγκες αφού το μεγαλύτερο μέρος τους δεν εξαρτάται από αυτούς. Ωστόσο, σχηματίζουν ξεκάθαρα κοινωνικούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους και δείχνουν «στοργική» συμπεριφορά, καθώς και μια προτίμηση για τους κηδεμόνες τους έναντι των ξένων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Είναι τελικά αλήθεια ότι οι γάτες αγαπούν λιγότερο τους ιδιοκτήτες τους σε σχέση με τους σκύλους; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα