Επίσημη παραίτηση Ρέντσι- Τα επόμενα βήματα στην Ιταλία

21:10 7/12/2016 - Πηγή: iPop

Το βράδυ της Τετάρτης υπέβαλε την παραίτησή του απ’ την πρωθυπουργία της χώρας ο Ματέο Ρέντσι, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει ο ίδιος μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο Ρέντσι παρέδωσε την παραίτησή του στον Ιταλό Πρόεδρο Ματαρέλα, λίγες ώρες μετά την έγκριση του ιταλικού προϋπολογισμού απ’ την Γερουσία. Η παραίτηση έγινε γνωστή απ’ το Γραφείο του Ιταλού Προέδρου, ο οποίος μάλιστα ζήτησε απ’ τον Ρέντσι

να παραμείνει ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, προς το παρόν το πολιτικό σκηνικό στην γειτονική χώρα χαρακτηρίζεται από σύγχυση, καθώς είναι αβέβαιο το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ρέντσι στην πρωθυπουργία.

Ο Ρέντσι φαίνεται πως τάσσεται μιας υπηρεσιακής Κυβέρνησης ή πρόωρων εκλογών, ωστόσο, το τελευταίο σενάριο βρίσκει αντίθετο τον Ματαρέλα, ο οποίος θα επιδιώξει μια λύση που θα προωθεί την σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα.

Έντονα ακούγεται τις τελευταίες ημέρες το όνομα του Ιταλού ΥΠΟΙΚ, Κάρλο Παντόαν, για το όνομα του Πρωθυπουργού και δεν αποκλείεται ο Ματαρέλα να του δώσει εντολή για σχηματισμό Κυβέρνησης.

Παράλληλα, όμως, αύριο, Πέμπτη, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συγροτηθεί μια μεταβατική Κυβέρνηση, η οποία θα βρίσκεται στην εξουσία μέχρι τις εκλογές.

Η απόφαση εναπόκειται στον Ιταλό Πρόεδρο, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο μετά τις διαβουλεύσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που προέρχει κατά τον Ματαρέλα είναι ο σχηματισμός μιας Κυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να αντέξει στην εξουσία μέχρι το 2018, προκειμένου να μην προκηρυχθού πρόωρες εκλογές.

To tweet του Ρέντσι μετά την παραίτησή του:

«Αντίο σ’ όλους!!! Σας ευχαριστώ!».

La enews di oggihttps://t.co/hFKsY8oa4r pic.twitter.com/FHpi1msOks

— Matteo Renzi (@matteorenzi) December 7, 2016

Photo: REUTERS/Alessandro Bianchi

The post Επίσημη παραίτηση Ρέντσι- Τα επόμενα βήματα στην Ιταλία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα