Έγινε ή δεν έγινε δοκιμή βόμβας υδρογόνου; Οι αμφισβητήσεις των ΗΠΑ και οι κυρώσεις στην Β. Κορέα

22:20 6/1/2016 - Πηγή: iPop

Μικρή σημασία φαίνεται πως έχει το εάν έγινε ή δεν έγινε δοκιμή βόμβας υδρογόνου στην Βόρεια Κορέα, καθώς οι ΗΠΑ τονίζουν ότι κάθε πυρηνική δοκιμή είναι παραβίαση των όσων έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως «Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας περί επιτυχούς

δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου».

Ο Τζον Κέρι από την πλευρά του σημείωσε ότι: «Αυτή η έντονα προκλητική ενέργεια συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζει κατάφωρα πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Βόρεια Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά και ενέργειες σαν αυτήν την τελευταία δοκιμή το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας».

Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε νωρίτερα την Τετάρτη εκτάκτως αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα. Τα μέλη του Συμβουλίου «θα αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά τα οποία θα περιληφθούν σε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου».

Οι ΗΠΑ τονίζουν πως είναι αξιοσημείωτο το ότι η Ρωσία και η Κίνα συμμερίζονται την ανησυχία των συμμάχων των ΗΠΑ για την Βόρεια Κορέα, ενώ ανέφεραν πως η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας έχει συνομιλήσει με την Κίνα σχετικά με την Βόρεια Κορέα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης πως ο Ομπάμα ελπίζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Σκληρές ήταν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για την Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωσή της ότι έκανε την πρώτη επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Φυσικά ο γ.γ. του ΟΗΕ καταδίκασε την δοκιμή της βόμβας, ενώ την χαρακτήρισε και βαθιά ανησυχητική.

Ακόμα έκανε λόγο για «παραβίαση σειράς ψηφισμάτων από το Συμβούλιο Ασφαλείας παρά την έκκληση της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό τέτοιων δραστηριοτήτων. Αποτελεί σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών κατά των πυρηνικών δοκιμών».

Τέλος, ο Μπαν Κι Μουν έκανε έκληση για «να σταματήσει η Βόρεια Κορέα οποιαδήποτε περαιτέρω πυρηνική δραστηριότητα και να ακολουθήσει τις υποχρεώσεις για αποπυρηνικοποίηση».

Με τη συνεργασία διεθνών Οργανισμών, όπως είναι η Οργάνωση της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, ο γ.γ. του ΟΗΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους.

Οι δηλώσεις των Πρεσβευτών πριν την έναρξη της συνεδρίασης:

Ο Ρώσος Πρεσβευτής ζήτησε ψυχραιμία και τόνισε πως η απάντησή της Διεθνούς κοινότητας θα είναι ανάλογη με την σοβαρότητα της πράξης της Β. Κορέας.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας υπογράμμισε πως «το Λονδίνο σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να προωθήσει ένα ψήφισμα που θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα».

The post Έγινε ή δεν έγινε δοκιμή βόμβας υδρογόνου; Οι αμφισβητήσεις των ΗΠΑ και οι κυρώσεις στην Β. Κορέα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα