Δημοψήφισμα Ιταλίας: Η επόμενη μέρα

11:31 5/12/2016 - Πηγή: iPop

Μια διαφορετική μέρα ξημέρωσε στην Ιταλία, η οποία αναμένει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα και την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της ήττας. Σήμερα, Δευτέρα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο και πλέον αξίζει να επικεντρωθούμε στα επικρατέστερα σενάρια για το πολιτικό μέλλον της γειτονικής χώρας.

Ποιες είναι οι εξελίξεις που αναμένουμε την Δευτέρα;

Ο Ρέντσι θα

υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ιταλίας το απόγευμα. Στόχος του Προέδρου είναι να διαπιστώσει εάν είναι δυνατός ο σχηματισμός μιας Κυβέρνησης συνασπισμού ή εάν η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Πιθανό είναι το σενάριο να ζητήσει απ’ τον Ρέντσι να αναβάλει για λίγο την παραίτησή του προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα δύο σώματα της Βουλής.

Ποια είναι η επιθυμία του Ιταλού Προέδρου;

Ο Ιταλός Πρόεδρος επιθυμεί σταθερότητα, συνεπώς θα επιχειρήσει μια λύση η οποία δεν θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Στόχος του είναι ο σχηματισμός μιας Κυβέρνησης, η οποία θα αντέξει μέχρι τις εκλογές του 2018. Το κατά πόσον, όμως, μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να αντέξει, εξαρτάται καθαρά απ’ τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την θέση του Ρέντσι;

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι φαβορί ο τωρινός ΥΠΟΙΚ, Πιερ Κάρλο Παντοάν. Τα σενάρια ότι θα αναλάβει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός είναι έντονα καθώς ανακοινώθηκε ότι ο ίδιος δεν θα δώσει το παρών στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακόμα δύο άτομα είναι πιθανό να κάτσουν στην πρωθυπουργική καρέκλα: Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα και ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Ποιο θα είναι το έργο της νέας Κυβέρνησης;

Μέσα στο πρώτο διάστημα που η νέα Κυβέρνηση της Ιταλίας θα αναλάβει τα καθήκοντά της καλείται να καταρτίσει και να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό για το 2017, αλλά και να προχωρήσει σε πρόταση για τροποποίηση του εκλογικού νόμου εάν γίνουν πρόωρες εκλογές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει πάντα και το σενάριο για άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου, κάτι το οποίο, όμως, θεωρείται αρκετά απίθανο.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση πλέον ανήκει καθαρά στον Πρόεδρο Ματαρέλα.

Το ενδεχόμενο κρατικής διάσωσης ορισμένων ιταλικών τραπεζών επαναφέρει ο Έβαλντ Νοβότνι:

Ο Έβ. Νοβότνιμέλος ο οποίος είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προέβη σε δηλώσεις για το δημόσιο χρήμα της Ιταλίας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Ευρωπαίος Τραπεζίτης αναφερόμενος στη γειτονική χώρα σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ιταλία να δαπανήσει δημόσιο χρήμα προκειμένου να διασώσει ορισμένες τράπεζες.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα είναι απαραίτητο για ένα κράτος να αγοράσει μετοχές τραπεζών» και παράλληλα υπευθύμισε ότι στην Ιταλία «δεν έχει υπάρξει σημαντική κρατική βοήθεια ή εξαγορά τραπεζών από το δημόσιο».

Photo: Wall Street Journal

The post Δημοψήφισμα Ιταλίας: Η επόμενη μέρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα