Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η επιμονή για μέτρα λιτότητας μετά το 2019- «Στην τελική φάση της β’ αξιολόγησης»

00:33 16/12/2016 - Πηγή: iPop

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε απ’ τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής των «28» της Ε.Ε., στην οποία συμμετείχε ο ίδιος. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις μετά την σύγχυση που υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων έπειτα απ’ τις εξαγγελίες του, ενώ ενημέρωσε σχετικά με το ποια κρίσιμα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στην Σύνοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου σημείωσε πως ήταν μια πολύ δραστήρια μέρα από το πρωί με συνεχόμενες συναντήσεις. «Συνομίλησα με τον Σουλτς, τον Πιερ Μοσκοβισί, την Τερέζα Μέι, τον Μαρκ Ρούτε, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Γιούνκερ».

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην συνάντησή του την Τετάρτη με τον Ν. Αναστασιάδη, σημείωσε πως έθεσαν το ζήτημα του Κυπριακού και τόνισε πως αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στο σχέδιο των συμπερασμάτων υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η ΕΕ να λάβει ενεργό μέρος στην διάσκεψη της Γενεύης.

Σημείωσε πως αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η «κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα είναι κράτος μέλος της ΕΕ». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως συζητήθηκαν ακόμα θέματα όπως οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, το Συριακό, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στον τομέα της μετανάστευσης και την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Για το προσφυγικό

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για το προσφυγικό τόνισα το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η Ευρώπη να λάβει τις υποχρεώσεις της

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι έχει να κάνει με την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των προσφυγικών ροών που είχε συμφωνηθεί με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τους εταίρους, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, τόσο το 2015, όσο και το 2016 «είχαμε σημαντική υπερασπόδοση των στόχων, η ανεργία έχει μειωθεί και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι είναι στο 26%. Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία είναι σαφές ότι έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης και πάρα τις αρχικές προβλέψεις σήμερα είναι κάτι περισσότερο από πιθανό το 2016 να κλείσει συνολικά με θετικό πρόσημο».

Η σύγκρουση με το ΔΝΤ

Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή για λήψη μέτρων λιτότητας από το 2019 και μετά «είναι επιμονή αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως εάν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους μεσοπρόθεσμα για 3,5%, «θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών Θεσμών και όχι προς την Ελλάδα ώστε να μειωθούν αυτοί οι στόχοι».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο «όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης και η σταθερότητα». Παράλληλα, κατηγόρησε όσους προσπαθούν να φέρουν αυτό το πολιτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το δεσμευτικό κοινωνικό μοντέλο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οπότε δεν μπορεί η κατάσταση εξαίρεσης που καταδικάστηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να αποτελέσει μόνιμο μέτρο».

«Κανένας δημοσιονομικός κίνδυνος λόγω των μέτρων ανακούφισης»

Όσον αφορά τα μέτρα ανακούφισης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του 2016, «πόσο μάλλον στο 2017 και 2018».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η εν λόγω απόφαση ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016 και είναι κατανοητό από όλους ότι είναι μία απόφαση εφάπαξ, «όπου είχαμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα υπεραπόδοσης».

Και είναι η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι στους ανθρώπους που τα τελευταία 7 χρόνια έχουν κάνει τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως το πάγωμα των μέτρων για το χρέος δεν απασχολεί τόσο την Κυβέρνηση, «μπορεί να απασχολεί τα ΜΜΕ, αλλά τα κρίσιμα θέματα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης είναι άλλα. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να γεφυρωθούν τα θέματα και να κλείσει επιτυχώς η β’ αξιολόγηση».

Ενώ παράλληλα, πρόσθεσε πως αυτή την φορά είναι έξω απ’τα πλαίσια της λογικής η απόφαση για πάγωμα των μέτρων.

Η συμφωνία έλεγε ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της α’ αξιολόγησης και όχι της β’ αξιολόγησης. Άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα, εγώ είμαι βέβαιος ότι αυτό θα ξεπεραστεί

Το τετ-α-τετ με την Μέρκελ

Αναφορικά με το γεύμα εργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα θέματα σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση.

«Η παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δεν είναι κάτι πρωτοφανές, συνηθίζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να είναι ο πιο αυστηρός κριτής στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας».

Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία δεν χωράνε καπρίτσια, εκβιασμοί και παιχνίδια

Να θυμίσουμε πως Συρία, προσφυγικό, Ουκρανία, Brexit και φυσικά το ελληνικο ζήτημα ήταν στο επίκεντρο της τελευταίας για το 2016 Συνόδου Κορυφής.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πως ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί μια «υπέρβαση» και να βρεθεί «λύση για το χρέος χωρίς εκβιασμούς». Σχετικά με τα ζητήματα της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρηθεί σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. Για τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σημειώνοντας πως πρέπει να διατηρεί και προσθέτοντας πως πρέπει να ξεπεραστούν οι απειλές.

Να θυμίσουμε πως σε μία πρώτη αξιολόγηση που δόθηκε στα μέλη του ESM από τους Θεσμούς, την Πέμπτη, αναφέρεται ότι τα μέτρα του Τσίπρα «εγείρουν έντονες ανησυχίες» αλλά υπογραμμίζουν ότι δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018 παρόλο που αυξάνουν το ρίσκο.

Στην τοποθέτηση του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 και εξήγησε πως έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή στάση «ακραίων κύκλων οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης» και τόνισε πως δεν πρόκειται για αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη αλλά για «ιδεολογική και πολιτική» αντιπαράθεση.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις παροχές που εξήγγειλε και έφεραν θύελλα αντιδράσεων, ενώ σημείωσε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης «να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».

Photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η επιμονή για μέτρα λιτότητας μετά το 2019- «Στην τελική φάση της β’ αξιολόγησης» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα