Ο Σόιμπλε βάζει «πάγο» στα μέτρα για το χρέος και ζητά διευκρινίσεις μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

12:26 14/12/2016 - Πηγή: iPop

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις ζητά η Γερμανία μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και βάζει με τον δικό της τρόπο «πάγο» στα μέτρα για το χρέος.

Να θυμίσουμε, πως σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το εν λόγω μέτρο η χώρα

μας θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.

Τι αναφέρει στην γραπτή του τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ;

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ κατά την γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle επιβεβαιώνει χωρίς, όμως, να τις αναφέρει συγκεκριμένα τις πληροφορίες των εφημερίδων του ομίλου Funke που συνδέουν τις διευκρινίσεις που ζητά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα» αναφέρει η γραπτή απάντηση και προσθέτει « Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας».
Την Τετάρτη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε:

Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Η Γερμανία να τονίσουμε, πως έχει ζητήσει από τους Θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να προβούν σε αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και να δηλώσουν αν αυτές είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Β. Σόιμπλε συγκεκριμένα, ζητά την εκτίμηση των Θεσμών αναφορικά με το αν οι εξαγγελίες Τσίπρα για τη χορήγηση βοήθειας στους συνταξιούχους είναι συμβατή.

Επίσης, η Γερμανία επιθυμεί να λάβει την σχετική απάντηση έτσι ώστε να να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Τονίζουμε, πως η εν λόγω παρεμβολή από την πλευρά της Γερμανίας αποτελεί την πρώτη απαίτηση της αναφορικά με την αξιολόγηση μέσα στην αξιολόγηση. Στόχος της γερμανικής πλευρά φέρεται να είναι να επιβάλλει τα μέτρα του ΔΝΤ αλλά και να δει τι θα συμβεί τελικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ακόμα κι αν αυτά συμφωνήθηκαν ομόφωνα στο Eurogroup.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με τον συγκεκριμένο τρόπο στην ουσία συνεχίζει την τακτική των καθυστερήσεων και ανοίγει το θέμα αξιοπιστίας του συνολικού προγράμματος.

photo: DPA

The post Ο Σόιμπλε βάζει «πάγο» στα μέτρα για το χρέος και ζητά διευκρινίσεις μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα