Δεν μας έφτανε το Ghosting στις σχέσεις, τώρα το έχουμε και από τους υποψήφιους εργοδότες

20:43 19/10/2022 - Πηγή: iPop

Έχεις ξανακούσει για το όρο ghosting στη δουλειά; Αυτός ο νέος όρος που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο γνωστός στις σχέσεις. Το παλιό πάω στο περίπτερο για τσιγάρα και ανοίγει η γη και με καταπίνει, έχει μετονομαστεί πια σε ghosting και είναι ένας όρος που εκτός από τις σχέσεις το βιώνουν πλέον εργαζόμενοι και κυρίως υποψήφιοι εργαζόμενοι για δουλειές και πολύ σπανιότερα και εργοδότες από υπαλλήλους που απλά μια μέρα δεν ξαναπάτησαν στη δουλειά.

Ghosting από τον (υποψήφιο) εργοδότη

Βλέπεις μια αγγελία στο Linkedin,

σου αρέσει, πληροίς όλα τα κουτάκια, είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος και πατάς το κουμπί της αποστολής. Περνά μια εβδομάδα και σε καλούν για συνέντευξη. Πας στη συνέντευξη, η συνέντευξη πηγαίνει καλά και σε πρώτη φάση βλέπετε και οι δύο ότι ταιριάζετε.

Μετά από μια ακόμα εβδομάδα σου ζητούν δεύτερη συνέντευξη, να σε δει και κάποιος άλλος από την εταιρεία, να συζητήσετε πιο αναλυτικά τα της δουλειάς, τα οικονομικά, τις λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, ανάλογα με το αντικείμενό σου, μπορεί να σου ζητηθεί και κάποιο δείγμα δουλειάς*. Σου ζητούν τη δουλειά σου, δηλαδή, να εργαστείς για να δώσεις κάτι, χωρίς φυσικά να πληρωθείς για να δει ο υποψήφιος εργοδότης αν του κάνει η δουλειά σου.

Και ενώ εσύ είσαι επαγγελματίας και κάνεις ό,τι πρέπει να κάνεις, περνούν οι εβδομάδες χωρίς καμία επαφή. Κάπου εκεί σταματούν οι προσκλήσεις. Σταματούν οι επικοινωνίες, κανείς δεν ξαναπαίρνει τηλέφωνο. Δεν σε καλούν ούτε καν για να σου πουν το πιο απλό και τίμιο πράγμα στον κόσμο: «Ότι η θέση καλύφθηκε από κάποιον άλλο υποψήφιο, ή ότι δεν ταιριάζεις με την εταιρεία».

*Σχετικά με το δείγμα, λέγεται δείγμα γιατί είναι πραγματικά δείγμα. Με μισό, άντε με ένα κομμάτι, έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Όπως όταν πας να αγοράσεις μια κολώνια, το δείγμα για να δεις αν σου ταιριάζει έχει 5ml και όχι 30ml. Αν σου ζητήσουν πάνω από ένα κομμάτι, φύγε μακριά. Οι άνθρωποι γυρεύουν τζάμπα δουλειά και κορόιδα. Αυτή η παρένθεση φυσικά πάει σε δουλειές που πληρώνονται με το κομμάτι.

Unsplash/SurfaceΤι γίνεται τελικά με το ghosting στη δουλειά;

Ας μη γελιόμαστε, αυτό είναι ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο στις δουλειές. Δεν είναι κάτι νέο. Το απίστευτο όμως όσο και αν δεν το πιστεύετε εσείς εκεί στα HR και στις καρέκλες των «μεγάλων», κανείς δεν θα εκλάβει ως προσωπική απόρριψη- αποτυχία, το γεγονός ότι δεν κάνει για τη θέση σου. Το γεγονός ότι κάποιος άλλος υποψήφιος ήταν πιο ταιριαστός για τη θέση, δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Αγαπητοί υποψήφιοι εργοδότες, θα την αντέξουμε αυτήν την «απόρριψη» και θα ζήσουμε τη ζωή μας κανονικά είτε μας πάρετε τηλέφωνο και μας πείτε ένα ευχαριστούμε πολύ, χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε, η θέση καλύφθηκε από κάποιον άλλον, είτε δεν μας καλέσετε.

Ghosting από τον εργαζόμενο

Αφήνοντας λίγο στην άκρη τον ghost εργοδότη ερχόμαστε στον εργαζόμενο που μια μέρα των ημερών ξαφνικά ανοίγει η γη και τον καταπίνει στην κυριολεξία. Το ήξερες ότι έχουν σημειωθεί τέτοια περιστατικά; Άνθρωποι είπαν ότι πάνε για τσιγάρα, σε γραφείο μεγάλη πολυεθνικής, άφησαν το μπουφάν τους στο γραφείο και έφυγαν! Δεν τους ξαναείδε κανείς ούτε τους ξανάκουσε. Άλλοι έφυγαν μια μέρα και δεν ήρθαν πίσω ούτε για να υπογράψουν την παραίτησή τους.

Δεν ζήτησαν τίποτα από κανέναν. Έφυγαν και συνέχισαν τη ζωή τους σαν να μην είχε συμβεί ποτέ αυτή η συνεργασία ποτέ. Φυσικά αντικαταστάθηκαν, αυτή δεν είναι η καραμέλα των εργοδοτών άλλωστε, ότι ουδείς αναντικατάστατος; Ναι θα την καλύψεις την θέση σου αγαπητέ εργοδότη, αλλά ποτέ δεν θα είναι το ίδιο.

Δεν δικαιολογώ τον εργαζόμενο που μια μέρα τα παρατάει όλα πίσω του. Δεν κάνουν έτσι οι ώριμοι και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι. Καθόμαστε κάτω και κουβεντιάζουμε. Λέμε τα παράπονά μας, ζητάμε, προσπαθούμε να κάνουμε με όποιον τρόπο περνά από το χέρι μας τη ζωή μας καλύτερη.

Το τοξικό περιβάλλον δεν αποτελεί δικαιολογία για να ανοίξει μια μέρα η γη να σε καταπιεί σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Πώς θα το τιμήσεις το όνομά σου;

Είτε είσαι στην πλευρά του εργοδότη, είτε στην πλευρά του εργαζόμενου, έχεις ένα όνομα που σε χαρακτηρίζει στην αγορά. Δηλαδή το όνομά σου κάτι σημαίνει. Φρόντισε να το τιμάς με όποιον τρόπο μπορείς, όντας επαγγελματίας και να παίζεις «δίκαια το παιχνίδι».

Από την πλευρά του εργαζόμενου μιλώντας, θέλουμε ειλικρίνεια, θέλουμε ξεκάθαρες συζητήσεις, χωρίς μικρά γράμματα, υπεκφυγές και φαντάσματα. Και το ίδιο θέλουν και οι εργοδότες, αν δεν σ’ αρέσει κάτι πες το! Μη φύγεις σαν τον κλέφτη.

Γιατί δεν μειώνεται η αξία σου αν δεν μπορεί κάποιος άλλος να την εκτιμήσει

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δεν μας έφτανε το Ghosting στις σχέσεις, τώρα το έχουμε και από τους υποψήφιους εργοδότες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα