Τσίπρας: Του χρόνου στη ΔΕΘ θα είμαστε εκτός Μνημονίου

21:18 9/9/2017 - Πηγή: iPop
Ομιλία απ’ το βήμα της ΔΕΘ παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τους νέους στόχους της Κυβέρνησης, έκανε μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως του χρόνου στη ΔΕΘ θα είμαστε εκτός Μνημονίων.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την

ομιλία του εκφράζοντας τη χαρά του που ανοίγει τις εργασίες της 82ης ΔΕΘ, ενώ καλωσόρισε τις ξένες επιχειρηματικές προτάσεις που είναι «περισσότερες από ποτέ, πράγμα το οποίο αποδεικνύει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας».

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, την τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, λέγοντας πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών με φιλία και αλληλοεκτίμηση εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και η ΔΕΘ είναι σπουδαία ευκαιρία για να προχωρήσουμε παραπέρα τη στρατηγική συνεργασία μας

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του πως δεν θα μιλήσει για το αύριο, «για το αύριο που θέλουμε, μας αξίζει και που μπορούμε να έχουμε και το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να οργανωθεί το μέλλον για τους πολλούς, σχολιάζοντας πως ένα μέρος του λαού στερήθηκε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά ακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύεται και «δυστυχώς αυτό συμβαίνει στους νέους της χώρας μας. Κι αυτό πρέπει να κάνει κι εμείς κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας. Μπροστά μας ανοίγεται ένας νέος δρόμος με νέες προκλήσεις, δυσκολίες, αλλά και νέες δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως είναι μεγάλα τα ερωτήματα που πρέπει ν’ απαντηθούν για τα προηγούμενα χρόνια της ανάπτυξης και την πρώτη πενταετία της κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα τις περασμένες δεκαετίες, τα οποία «σπαταλήθηκαν χωρίς σχέδιο, χωρίς παρακολούθηση, όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Δεκάδες πληροφοριακά συστήματα, βάσεις και μητρώα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους είναι το αποτέλεσμα και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε».

Δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλά πώς; Χωρίς σχέδιο, χωρίς συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών, χωρίς κεντρική παρακολούθηση. Θα μπορούσα να πολλαπλασιάσω τα παραδείγματα: Να μιλήσω για τις προμήθειες υγείας, για την εκπαίδευση, για τον χωρικό σχεδιασμό, για το λαθρεμπόριο, για την γενικευμένη φοροδιαφυγή, για το αρρύθμιστο επί τριάντα χρόνια τηλεοπτικό τοπίο, την αδήλωτη εργασία, τα δήθεν προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας που πήγαιναν σε φίλους και γνωστούς και η λίστα δεν έχει τέλος.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επιστροφή της Ελλάδας που οδηγήθηκε στην κρίση, λέγοντας πως αυτή η Ελλάδα χρεοκόπησε. «Τώρα χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα, του ελέγχου, του σεβασμού, της Δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης».

Να διαμορφώσουμε θεσμούς μέσα απ’ τους οποίους θα προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε Δημοκρατία

Η πολιτική των δύο τελευταίων χρόνων

Αναφερόμενος στην πολιτική της Κυβέρνησης το δύσκολο διάστημα των δύο τελευταίων ετών κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας θεσμών, οι οποίοι θα προστατεύουν τη Δημοκρατία. «Και τα πεπραγμένα μας περιγράφουν καλύτερα από όποια λόγια την ουσία της πρότασης μας για το πως θα σχεδιάσουμε και θα οργανώσουμε το μέλλον αυτής της χώρας».

Για τις επενδύσεις

Αναφορικά με το κομμάτι των επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, σχολιάζοντας πως αυτό δεν είναι τυχαία και εκτιμώντας πως η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, «τα σημάδια της ανάκαμψης και αντιστροφής της υφεσιακής πορείας είναι εμφανή σ’ εμάς και τους επενδυτές και τους εταίρους μας. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε προς την ανάπτυξη που είχαμε να δούμε παρόμοιου ύψους πριν 9 χρόνια».

Ρυθμοί ανάπτυξης

Μιλώντας για τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι θετικοί, κάτι το οποίο αποτελεί έναν θετικό οιωνό, ενώ τόνισε πως για δύο συνεχόμενα έτη υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι του προγράμματος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό δημιουργεί χειροπιαστές προϋποθέσεις για την ελάφρυνση των βαρών της ελληνικής κοινωνίας. Ο οδικός χάρτης για απομείωση και βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει σιγουριά ότι είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε απ’ την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας

Έξοδος στις αγορές

Ο Αλέξης Τσίπρας απ’ το βήμα της ΔΕΘ αναφέρθηκε στην πρώτη επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας αυτό υπογραμμίζει ότι αυτό μπορεί να συμβεί στη χώρα μας.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι άμεσης ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση καθώς το α’ εξάμηνο είχαμε εισροή 1,4 δις στην οικονομία. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι συνέπεια της ανάκτησης του κύρους και της γεωδυναμικής και πολιτικής αξίας της χώρας

Επισκέψεις ηγετών στην Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις επισκέψεις σημαντικών ηγετών στην Ελλάδα, λέγοντας πως η επίσκεψη των Macron, Obama, Putin και οι δύο επισκέψεις του στην Κίνα αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται στρατηγικός εταίρος των μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη.

Η μετάβαση απ’ το GRexit στο GRinvest

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια νέα εποχή για την Ελλάδα κι έκανε λόγο για τη μετάβαση απ’ το GRexit στο «GRinvest», κάτι το οποίο γίνεται με σχέδιο και συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες , ενώ στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνεται έργο επενδύσεων ύψους 2 δις ευρώ που αφορούν ποικίλους κλάδους.

Για τον νέο νόμο ανέφερε πως προσανατολίζεται για πρώτη φορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στον τομέα συμπράξεων.

Επιχειρηματικό κλίμα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τονίζοντας πως σχεδιάστηκε και υλοποιείται:

Απλοποιήσαμε την αδειοδότηση (καλύπτει το 30% της δραστηριότητας στον τουρισμό, τη μεταποίηση και την υγεία)Πάνω από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί και το ποσοστό θα φθάσει στο 53% με την επέκτασή τους στους τομείς logistics και εξορυκτικού κλάδουΜε σημαντικό νομοσχέδιο στόχος είναι η υιοθέτηση των ευρωπαϊκών πρακτικώνΜε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα όλα γίνονται ηλεκτρονικά: Η αδειοδότηση, η καταγραφή του ελέγχου, η συνολική εποπτεία της αγοράςΑπορροφητικότητα ΕΣΠΑ

Η Ελλάδα για τρίτη χρονιά είναι η πρώτη χώρα απορροφητικότητας των κονδυλίων ΕΣΠΑ, σχολίασε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως απ’ το 2015 και μετά έχουν απορροφηθεί 11 δις ευρώ στους τομεις της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας κι ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Το εθνικό σκέλος του προγράμματος επενδύσεων αυξήθηκε κατά 25% κι έφθασε το 1 δις ευρώ, ενώ στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5% μέχρι το 2020

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες συμφωνίες της πενταετίας και θα επιφέρει 2 δις ευρώ μέσα στο 2017, ενώ ετοιμάζονται με την ΕΠΕΤ έργα ύψους 7 δις ευρώ για την επόμενη τριετία, αλλά και 2 δις ευρώ απ’ το σχέδιο Juncker που διοχετεύθηκαν στις νέες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για χορήγηση μικροπιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ γίνεται επεξεργασία και του σχεδίου για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Λόγω της κεφαλαιακής επάρκειας που πλέον διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, οφείλουν και μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους, χωρίς, όμως, να επαναλάβουν τις υπερβολές του παρελθόντος.

Τι έχει καταφέρει η Κυβέρνηση στο κομμάτι των υποδομώνΣχεδιασμός έργων υποδομής. «Σε μόλις δύο χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους κεντρικούς οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους με τεράστιο κόστος για το δημόσιο».Το Μετρό της Θεσσαλονίκης προχωράει επιτέλους και δεν είναι πλέον ανέκδοτο. Το 2019 θα μπουν τα πρώτα τρένα και το 2020 θα δοθεί στους πολίτες της πόλης.Αναβάθμιση των λιμανιών της Βορείου ΕλλάδαςΤουρισμός: Κινείται με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο απ’ τον παγκόσμιο ρυθμό και συνεισφέρει 20% στο ΑΕΠ της χώρας. «Θα οργανωθεί η δημόσια πολιτική στον τουρισμό ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που αποδίδουμε στους τουρίστες και να ενισχυθεί η σχέση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής».Διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα με στόχο να ενισχυθεί η συνεταιριστική συλλογική προσπάθεια, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια.Ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. «Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο άνοιξε το πεδίο, έβαλε κανόνες και διαμόρφωσε το περιβάλλον ώστε να μην απευθύνεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σ’ όλους τους πολίτες».Μέσα σε 6 μήνες συστάθηκαν 206 κοινωνικές συνεταιριστικές εταιρείες, ενώ τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Αναπτυξιακής Κοινωνικής Οικονομίας με μικροδάνεια, εγγυητικές επιστολές, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί 100 κέντρα πληροφόρησης για συνεταιριστικά κέντρα.Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα.Εξασφάλιση της καθολικής και ισότιμης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ανεξάρτητα απ’ το εισόδημα.Εξωδικαστικός μηχανισμόςΛηξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ΤαμείαΔιασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Φροντίσαμε τη διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με τη επέκταση της εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση, που έρχεται και θα παρατείνει την ισχύ του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!».Κατάργηση της ρύθμισης του αυτόφωρου για χρέη προς το Δημόσιο και της άσκησης καταγγελιών για χρέη έως 100.00 ευρώ. «Καταργήθηκε η ντροπιαστική ρύθμιση που επέβαλε αυτόφωρο για χρέη προς το δημόσιο, και τη δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!».Αξιοποίηση της υπεραπόδοσης με το Εφάπαξ επίδομα. «Αξιοποιήθηκε το υπερπλεόνασμα του 2016, με το εφάπαξ επίδομα –σε περίπου 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους. Παρά τις αντιδράσεις…Ήταν δίκαιο και έγινε!».Στήριξη 220.000 ανέργων. «Τα τελευταία 2,5 χρόνια, το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ υποστήριξαν με τα προγράμματά τους συνολικά 220.000 ανέργους. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη! Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας. Από τις αρχές του 2017 υλοποιείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατομμυρίων ευρώ, για 700.000 δικαιούχους. Ήταν δίκαιο και έγινε!».Εισόδημα αλληλεγγύης για 700.000 δικαιούχουςΣχολικά γεύματα που γίνονται θεσμός. 120.000 μαθητές δημοτικού θα έχουν ζεστό γεύμα κάθε μέρα

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα είπε πως απ’ το 2019 τα μισά παιδιά όλων των δημοτικών και των γυμνάσεων θα σιτίζονται δωρεάν, ενώ απ’ τον Οκτώβρη θα υλοποιηθούν τα σχολικά γεύματα στο 70% των δημοτικών της Θεσσαλονίκης.

Όραμα το ψηφιακό δημόσιο

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε το όραμα της Κυβέρνησης για ψηφιακό δημόσιο το 2020 με στόχο οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά.

Άλλες δράσεις της Κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επιπλέον για τους ελεγκτικούς- φορολογικούς μηχανισμούς, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου, τον συντονισμό με το κέντρο συστημάτων του δημοσίου, τον έλεγχο των δαπανών των φαρμάκων στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων φοροδιαφυγής.

Στόχος όλων των δράσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και δίνεται μήνυμα στις δυνάμεις που διατηρούσαν τις δυνάμεις της παραοικονομίας και της διαπλοκής.

Τηλεοπτικές άδειες

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες μαζί με το ΕΣΡ «σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί».

Όλα αυτά πιστοποιούν στο να μην κάνουμε εκπτώσεις στη βασική αρχή του κράτους δικαίου να ανταμείβονται όλοι με βάση τη συνεισφορά τους και να συνεισφέρουν με βάση τις απολαβές τους

Μείωση της ανεργίας

Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση της ανεργίας, «της μεγάλης πληγής που αιμορραγεί», κυρίως για τους νέους.

Απ’ το 27% που ήταν το 2014, σήμερα έχει πέσει στο 21,2% κι απ’ το 2015 και μετά κλείνει και μειώνεται 2 μονάδες τον χρόνο, ενώ μέχρι το 2015 αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα τον χρόνο

Για τις θέσεις εργασίας, ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως απ’ τον Γενάρη του 2015 μέχρι το τέλος του 2016, έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες θέσεις εργασίίας, ενώ φέτος μέχρι τον Ιούλιο είχαν δημιουργηθεί 266.000 θέσεις.

Η ανεργία των νέων, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υποχώρησε κατά 10% σε σύγκριση με το 2014, ενώ έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης στη σταθερή απασχόληση στις νέες θέσεις που δημιουργούνται.

Δίνουμε και θα δίνουμε μάχη με όσα όπλα έχουμε. Κύριος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η αξιoποίηση του θετικού momentum, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με συγκεκριμένο σχεδιασμό προχωράμε. Μέχρι το τέλος του 2017, 100.000 άνεργοι θα έχουν θέσεις εργασίας

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για την πρωτοβουλία για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, είναι ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί άμεσα. Αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.

Κεφάλαιο Υγεία

Για τον τομέα της Υγείας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τοπικές μονάδες υγείας σε 65 περιοχές, αλλά και στον αγώνα για κάλυψη των κενών στο προσωπικό που βρήκε η Κυβέρνηση στο ΕΣΥ. «Απ’ το 2015 έχουν προστεθεί πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Οι 2.500 είναι μόνιμο προσωπικό».

Παιδεία

Αναφορικά με την Παιδεία, ο κ. Τσίπρας μίλησε για βαθιές τομές απέναντι σε αντιδραστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, ενώ για πρώτη φορά αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.

Τα σχολεία πέρυσι για πρώτη φορά άνοιξαν στην ώρα τους χωρίς προβλήματα και το ίδιο θα συμβεί και φέτος κι ίσως να πάψουμε να τα αναφέρουμε γιατί είναι αυτό που θα έπρεπε να γίνεται

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση σχετικά με την αναβάθμιση του Λυκείου και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μειώνονται τα μαθήματα κι αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο των μαθημάτων που καλούνται να εξεταστούν οι μαθητές. Να πάψουν τα σχολεία να είναι πάρεργο των φροντιστηρίων. Δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία σε φοιτητές που πληρούν τα στοιχεία για εγγραφή και μεταπτυχιακά, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να εγγράφονται δωρεάν

Ψηφιακή πολιτική

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή πολιτική και τις παρεμβάσεις σ’ αυτό τον τομέα.

410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα. Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση. Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Δράσεις για τα φαινόμενα ανομίας στον εργασιακό τομέαΝομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένωνΥιοθετούνται μεταρρυθμίσεις ενάντια σε κάθε μορφή εργοδοτικής ανομίαςΔημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συνολική βελτίωση της αγοράςΑναπροσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των εργαζομένων και τη βελτίωση των σχέσεων«Μένω Ελλάδα»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σ’ έναν ειδικό τομέα της πολιτικής που αφορά την στήριξη της νέας γενιάς και συγκεκριμένα την ανάσχεση του φαινομένου του brain drain.

Η Πρωτοβουλία «Μένω Ελλάδα – επιστρέφω» για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, είναι μια έμπρακτη προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου. Καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα. Αξιοποιούνται 330 εκ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων

Έξοδος απ’ την κρίση

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η χώρα θα βγει από κρίση όχι μόνο όταν θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης και θα επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας, αλλά και όταν θα έχουμε επιστρέψει σε απασχόληση ανάλογη με υπόλοιπες χώρες Ευρωζώνης. Αυτό το μεγάλο στοίχημα να επανακτήσουμε την εργασία.

Ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη

«Είχα δεσμευτεί ότι το ενδιαφέρον μου για την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δεν θα περιορίζεται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις. Είχα δεσμευτεί για την δημιουργία Πρωθυπουργικού Γραφείου Θεσσαλονίκης. Και τήρησα αυτή τη δέσμευση», σχολίασε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη.

«Το 2019 τα πρώτα τρένα θα κυκλοφορήσουν στις γραμμές του Μετρό ΘεσσαλονίκηςΟΑΣΘ πέρασε ήδη σε μια νέα εποχή με την αποιδιωτικοποίηση του και μπαίνει τέλος στη σκανδαλώδη ιστορία του.Η επένδυση στον ΟΛΘ ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες για όλη τη χώρα. Μία επένδυση στην οποία αναφερθήκαμε και με το MacronΗ μεγάλη πρόοδος στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ και φυσικά τη σιδηροδρομική Εγνατία που θα συνδέσει την Ελλάδα με τους βόρειους γείτονες μας και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα σε επίκεντρο των Βαλκανίων.Και έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμη.Το έργο για το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα νέα κτίρια σχολείων στη δυτική θεσσαλονίκη, τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης, και άλλα πολλά. Το ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα αποδεικνύεται με πράξεις».Του χρόνου στη ΔΕΘ θα είμαστε εκτός Μνημονίου

Σ’ ένα χρόνο από τώρα, θα είμαστε ξανά όλοι και όλες εδώ. Θα εγκαινιάζουμε την 83η ΔΕΘ. Θα έχει όμως μια μεγάλη διαφορά απο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας.Αυτός είναι ο στόχος μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να τον πετύχουμε, να το καταφέρουμε, να ξαναστηθεί αυτή η χώρα στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις. Και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το κάνουμε πράξη. Τώρα πρέπει να συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε το μέλλον. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής. Έτσι πρέπει να γίνει. Κι έτσι θα γίνει

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του iPop.gr για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2016.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η τρίωρη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ, ενώ πραγματοποίησε και συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΘHELEXPO, καθώς και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Photos: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Το άρθρο Τσίπρας: Του χρόνου στη ΔΕΘ θα είμαστε εκτός Μνημονίου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
τσιπρας, ΔΕΘ, μνημονιο, αλέξης τσίπρας, βασεις, ελλαδα, χρεος, νέα, ελστατ, βιωσιμότητα, δις, obama, putin, logistics, τραπεζες, μετρο, θεσσαλονικη, αεπ, ισχύ, επιδομα, οαεδ, ηλεκτρονική, ΕΣΡ, εκπτωσεις, momentum, συγκεκριμένο, σχολεια, οασθ, ολθ, παθε, ipop, helexpo, photos, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, ξανα, αλέξης τσίπρας, ipop, ψηφιακο σημα, υιοθετηση, οικονομικη κριση, υπουργειο εργασιας, χωρες, ηλεκτρονική, αεπ, βημα, δημοκρατια, δωρεαν, ελστατ, εργασια, κινα, νησια, οασθ, οδικος χαρτης, οικονομια, ολθ, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, το βημα, φιλια, ωρα, obama, αυξηση, αρθρο, αξιζει, ανεργια, ανεκδοτο, αξονες, αποκαλυψη, βιωσιμότητα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, διχτυ, δις, δωδεκα, δοθει, δρομος, δικτυα, δυτικη, εγινε, εγνατια, εγγραφη, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ελπιδα, ενημερωση, εργα, εξωστρεφεια, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ερχεται, ετη, ετων, εφαπαξ, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θετικο, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κτιρια, λειτουργια, λογια, λογο, μηνες, μοιρα, μειωση, μνεια, μορφη, νεες επιχειρησεις, οραμα, ουσια, παιδια, παθε, πεδιο, περιβαλλον, πεισμα, προβληματα, προγραμματα, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, σημαδια, σχεδιο, σχολειο, ταση, τρενα, τριτη, ισχύ, φυσικα, φορα, χερι, χαρα, ψηφιακη, ψηφιακο, ωρες, αγορες, δικαιωμα, εφαρμογη, ελληνικα, εμφαση, εθνικο, helexpo, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κομματι, logistics, momentum, μπροστα, ομαδες, ποδια, putin, σημα, τριαντα, τραπεζα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα