Χρησιμοποιείς συνέχεια το κινητό στην καραντίνα; Οι ειδικοί κάτι έχουν να πουν για την υγεία σου

14:00 26/2/2021 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει ότι χρησιμοποιείς όλο και περισσότερο το κινητό στην καραντίνα; Και τι κάνεις γι’ αυτό; Απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, συνεχίζεις να μπαίνεις στα social media και να χαζεύεις στο ίντερνετ όλο και πιο πολύ, με αποτέλεσμα να βλάπτεις την υγεία σου.

Είναι λογικό πως όσο είσαι μες το σπίτι σε lockdown χρησιμοποιείς τις οθόνες και την τεχνολογία περισσότερο από ποτέ. Δεν έχεις τόσες πολλές επιλογές όσες είχες πριν για να περάσεις

τον χρόνο σου και αναλώνεσαι στις δυνατότητες που σου προσφέρει το κινητό σου. Όχι ότι τον υπολογιστή και το τάμπλετ τα έχει παραμελημένα, αλλά όπως και να το κάνουμε το κινητό σου είναι λίγο πιο χρήσιμο, αφού έχεις όλες τις εφαρμογές και τα social media που χρησιμοποιείς. Ωστόσο, η υγεία σου επηρεάζεται άμεσα κι εσύ δεν το καταλαβαίνεις, μη συνειδητοποιώντας τις επιδράσεις που έχει η συνεχή χρήση της οθόνης – όποια κι αν είναι αυτή – στην υγεία σου.

Πώς το να χρησιμοποιείς συνεχώς το κινητό στην καραντίνα μπορεί να βλάψει την υγεία σου;

Το refresh είναι η αγαπημένη σου κίνηση μες τη μέρα και φυσικά δεν μπορείς να αποσυνδεθείς κι υπάρχει εξήγηση, αφού κάθε φορά που κάνεις ανανέωση της σελίδας, ο εγκέφαλός σου εκκρίνει ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να μην θες να αφήσεις το κινητό απ’ τα χέρια σου.

Το εκπληκτικό πράγμα που συμβαίνει στον εγκέφαλό σου κάθε φορά που χτυπάει το κινητό σου

Unsplash/ Laura Chouette

Κι ίσως να νομίζεις πως το να χαζεύεις απλά, κάνοντας scroll, σε επηρεάζει λιγότερο, όμως κάνεις λάθος. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Human Communication Research, έδειξε πώς το να είσαι συνεχώς online συνδέεται με το άγχος. Στην προσπάθειά σου να συγκεντρωθείς στη δουλειά, αλλά και να είσαι συγχρόνως στο κινητό ή στα social media έστω και μέσω υπολογιστή, ο εγκέφαλός σου μπαίνει στη διαδικασία να ενεργοποιεί το multitasking. Ποιο το αποτέλεσμα; Αύξηση του άγχους και μείωση της δυνατότητας να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις.

Φυσικά και αυτή είναι μόνο μία από τις επιδράσεις της υπερβολικής χρήσης του κινητού όσο είσαι σπίτι. Και μπορεί να νιώθεις πως έτσι έρχεσαι πιο κοντά με τον έξω κόσμο και τους υπόλοιπους ανθρώπους, όμως η ψυχική και σωματική σου υγεία επηρεάζεται άμεσα. Μην ξεχνάς πως το άγχος μπορεί να επηρεάσει και το βάρος σου, ενώ η συνεχής χρήση των οθονών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα μάτια και παχυσαρκία.

Τα πιο εύκολα tips για να προστατεύσεις τα μάτια σου όταν είσαι όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή

Πώς να χρησιμοποιείς λιγότερο το κινητό στην καραντίνα; Κάνε το offline μόδα και ασχολήσου με κάτι άλλο. Μαγείρεψε, γυμνάσου, διάβασε, χόρεψε, υπάρχουν τόσες ασχολίες που μπορείς να κάνεις χωρίς το κινητό σου. Βάλε όρια στη χρήση του κινητού, ειδικά όταν δουλεύεις. Χρησιμοποίησε τη ρύθμιση του κινητού σου που σε ειδοποιεί όταν υπερβαίνεις τον προκαθορισμένο χρόνο χρήσης. Μίλα στο τηλέφωνο κι όχι με μηνύματα. Μην το χρησιμοποιείς τουλάχιστον για μία ώρα πριν κοιμηθείς, αφού σου χαλάει τον ύπνο. Μην το χρησιμοποιείς για ξυπνητήρι. Μην το πιάνεις στα χέρια σου με το που ξυπνάς. Κλείσε τις ειδοποιήσεις. Κάνε μικρά, σταδιακά βήματα και μην προσπαθήσεις να το βγάλεις απ’ τη ζωή σου από τη μια μέρα στην άλλη. Προσδιόρισε τι είναι σημαντικό για σένα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Χρησιμοποιείς συνέχεια το κινητό στην καραντίνα; Οι ειδικοί κάτι έχουν να πουν για την υγεία σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρησιμοποιείς,chrisimopoieis