Χωρισμός: Πώς τον διαχειρίζομαι;

17:41 3/7/2020 - Πηγή: iPop

Χωρισμός. Σε πολλούς μοιάζει εφιαλτικό σενάριο, μικρός θάνατος, μοναξιά, καταστροφή. Σε άλλους λύτρωση, ελευθερία, επιστροφή στο εαυτό τους, στο κέντρο τους. Σε κάθε περίπτωση, ο χωρισμός είναι μια απώλεια, μια αλλαγή της προηγούμενης κατάστασης, η οποία χρειάζεται χρόνο προσαρμογής αλλά και πένθους.

Το πένθος είναι μια κατάσταση που αφορά κάθε απώλεια και κάθε αλλαγή στη ζωή. Θα μπορούσαμε να πούμε πως κάθε στιγμή, πενθούμε την προηγούμενη, που έχει περάσει. Δεν συνδέεται αποκλειστικά με το θάνατο, είναι μια φυσιολογική διαδικασία αποεπένδυσης της ενέργειας μου, από κάτι,

που έχει τελειώσει, σε κάτι που τώρα ξεκινάει. Το ίδιο συμβαίνει και με το χωρισμό. Χρειάζεται να αφεθώ να βιώσω το πένθος μου. Με τον οποίο τρόπο με ευχαριστεί και με εκφράζει. Χωρίς κριτική, ούτε αυτοκριτική. Θέλω να φλερτάρω; Να μείνω μέσα, με το βλέμμα καρφωμένο στο ταβάνι; Να το ρίξω στη δουλειά; Να τεμπελιάσω; Να έχω νεύρα και θυμό; Χρειάζεται να το κάνω. Να μείνω και να το χορτάσω. Έπειτα, θα είμαι φροντισμένη – ος και έτοιμη – ος να περάσω στο επόμενο στάδιο. Και αυτή η ετοιμότητα θα έρθει, μόνον, αφού βιώσω , στην ολότητα του, το συναίσθημα της απώλειας.

Χωρισμός: Τι χρειάζεσαι απ’ το περιβάλλον σου

Η υποστήριξη, από το περιβάλλον, είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος, σε αυτό το ταξίδι της προσαρμογής. Έχει ένα νόημα να μιλώ και να εκφράζομαι, στους δικούς μου ανθρώπους. Το βάρος, πραγματικά γίνεται πιο διαχωρίσιμο, όταν το μοιράζομαι, με ανθρώπους, που είναι φροντιστικοί και «θρεπτικοί». Βρες τους, ζήτησε το χρόνο τους, τη βοήθεια τους, διεκδίκησε την αγάπη και την προσοχή τους. Σκύψε, ξανά, πάνω από τις σχέσεις, οι οποίες αποτέλεσαν σταθερές, στη ζωή σου και δώσε τους ξανά πνοή. Θυμήσου πως η αγάπη της οικογένειας και των φίλων, μπορεί και βρίσκεται εκεί, ακόμη και αν έχει για λίγο παραμεληθεί, λόγω μια έντονης σχέσης.

Πέραν αυτών, όμως, το πιο μεγάλο δώρο, που έχεις να κάνεις στον εαυτό σου, είναι να διεκδικήσεις να κλείσει ξεκάθαρα ο λογαριασμός και ο κύκλος, με τον άνθρωπο, με τον οποίο χώρισες. Οι μισοτελειωμένες υποθέσεις, οι ανολοκλήρωτοι λογαριασμοί, τα πισωγυρίσματα, η προσκόλληση στο να αναζητώ ξανά και ξανά απαντήσεις και λεπτομέρειες, δεν βοηθούν καθόλου, στην επίλυση της διαδικασίας του πένθους, γιατί κρατούν κάτι από τη σχέση, ακόμη ζωντανό. Συνεπώς δεν μου επιτρέπω να το πενθήσω και να το αφήσω να φύγει. Κλείσε κύκλους. Αποκλειστικά εσύ έχεις τη δύναμη και τον τρόπο να το κάνεις!

Θυμήσου, πως για να έρθει, στη ζωή σου, ο άνθρωπος, που αναζητάς, χρειάζεται χώρο για να έχει να «καθίσει» κάπου. Αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να τον βρει, αν εσύ το έχεις κατειλημμένο με απομεινάρια παλαιών λογαριασμών, που έχουν μείνει μισάνοιχτοι. Άδειασε το μέσα σου, φτιάξε το χώρο σου, φρόντισε τον, καθάρισε τον, διακόσμησε και φώτισε τον, όπως μόνο εσύ γνωρίζεις και η αλλαγή θα έρθει και θα κατοικήσει μέσα του!

Info!

Μαρία Σγούρου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, MSc

Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

Τηλ: 6983942267

Email: [email protected]

Facebook

Instagram

LinkedIn

YouTube Channel: Μαρία Σγούρου Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Ο λαβύρινθος των ανεκπλήρωτων ερώτων

Το άρθρο Χωρισμός: Πώς τον διαχειρίζομαι; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα