Μπορώ να φύγω απ’ τη δουλειά στο διάλειμμα; | Όσα ορίζει ο νόμος

10:07 19/10/2019 - Πηγή: iPop
| Όσα

Μπορώ να φύγω απ’ τη δουλειά στο διάλειμμα; Είναι μια απορία που έχουν αρκετοί εργαζόμενοι. Αν δηλαδή, μπορούν την ώρα που κάνουν διάλειμμα να απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας.

Λοιπόν; Μπορώ να φύγω απ’ τη δουλειά στο διάλειμμα; Ίσως θέλεις να πας φαρμακείο, να πας super market, να περπατήσεις για να πάρεις καθαρό αέρα, να κάνεις μια άλλη δουλειά που απαιτεί λίγο χρόνο. Το ερώτημα

είναι αν μπορείς την ώρα φυσικά που έχεις διάλειμμα να απομακρυνθείς από τον χώρο;

Αρχικά, «ωράριο» στη δουλειά είναι ο χρόνος κατά τον οποίο βρίσκεσαι στον χώρο εργασίας και εργάζεσαι σύμφωνα με τις καθοδηγήσεις και τις οδηγίες του εργοδότη.

Τι ώρα πρέπει να κάνεις διάλειμμα στη δουλειά; Πιο νωρίς απ’ όσο νομίζεις!

Το ωράριο ρητά καθορίζεται στην ατομική σύμβαση, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του συμβατικού ή του νομίμου ωραρίου τίθενται σε εφαρμογή τα της υπερεργασίας και υπερωρίας με τις ανάλογες προσαυξήσεις.

Το άρθρο 4 του ΠΔ 88/99 προβλέπει ότι σε περίπτωση απασχόλησης άνω των έξι ωρών ημερησίως, ο εργαζόμενος δικαιούται διαλείμματος δεκαπέντε λεπτών τουλάχιστον.

Και τελικά μπορώ να φύγω απ’ τη δουλειά στο διάλειμμα;

Και τι ορίζουμε ως διάλειμμα στη δουλειά; Είναι εκείνα τα χρονικά διαστήματα παύσης της ημερήσιας εργασίας κατά τα οποία ο εργαζόμενος λαμβάνει το μεσημβρινό γεύμα του, το κολατσιό του ή απλώς ξεκουράζεται. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητο μας είναι!

Το διάλειμμα αποτελεί κατ’ αρχήν χρόνο, ο οποίος δεν παρατείνει το ημερήσιο ωράριό του, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής εργασίας σύμφωνα και με το dikaiologitika.gr, και κατά το διάστημα του διαλείμματος ο εργαζόμενος δύναται να απομακρύνεται από το χώρο της εργασίας του για όσο φυσικά χρόνο διαρκεί αυτό.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές καταγγελίες εργαζομένων κατά των εργοδοτών καθώς πολλές φορές δεν τους χορηγείται το διάλειμμα που προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Υπάρχουν εργοδότες και εταιρίες που προτείνουν στους εργαζόμενους να κάνουν το μισάωρο διάλειμμα τους εκτός 8ωρου ενώ άλλοι απλά δεν κάνουν διάλειμμα!

Διαβάστε επίσης:

Αυτό που κάνεις σε κάθε διάλειμμα στη δουλειά και σε φθείρει!

Photo:unsplash/Annie Spratt

Το άρθρο Μπορώ να φύγω απ’ τη δουλειά στο διάλειμμα; | Όσα ορίζει ο νόμος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα