Ράδιο Αρβύλα: Η σάτιρα σε καρκινοπαθή και το σκεπτικό πίσω απ’το πρόστιμο | Video

09:37 19/10/2019 - Πηγή: iPop
| Video

Πρόστιμο στους Ράδιο Αρβύλα μετά από σάτιρα σε καρκινοπαθή. Τι ακριβώς συνέβη, γιατί δεν ζήτησαν συγγνώμη, οι επόμενες κινήσεις.

100.000 ευρώ πρόστιμο στους Ράδιο Αρβύλα μετά από σάτιρα της χροιάς του προέδρου της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, Απόστολου Κενανίδη. Η εκπομπή καλείται να πληρώσει αυτό το ποσό καθώς σατίρισε έναν καρκινοπαθή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κενανίδης και η Ομοσπονδία κινήθηκαν νομικά κατά των παρουσιαστών, κατηγορώντας τους για σεξισμό

και ομοφοβική συμπεριφορά όσον αφορά τα σχόλιά τους για τη φωνή του «προέδρου των φορτηγατζήδων».

Μάλιστα, ο δικηγόρος του μιλώντας στο Open, τόνισε πως οι παρουσιαστές γελοιοποίησαν και χλεύασαν τον κ. Κενανίδη για τη χροιά της φωνή τους επειδή είναι αδύναμη μόνο της καρκινοπάθειας στον λάρυγγα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι να κάνουμε την αγωγή στο δικαστήριο επιδιώξαμε να υπάρξει κάποια επανόρθωση από τους παρουσιαστές της εκπομπής, αλλά το αρνήθηκαν. Αντηλλάγησαν σωρεία εξωδίκων με το πρόσχημα ότι πρόκειται για μια σατιρική εκπομπή και ότι δεν υπήρξε πρόθεση προσβολής και άρα είναι ανεπίδεκτη επανόρθωσης

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Κ. Κενανίδης δεν σατιρίστικε για τα λεγόμενά του αλλά για τη χροιά της φωνής του. Μάρτυρας κατέθεσε από τα Γιαννιτσά όπου κατοικεί η οικογένειά του ότι η κόρη του έκανε 10 μέρες να πάει στο σχολείο και ότι δεν κυκλοφορούσε γιατί γελούσαν σε βάρος του πατέρα της. «Η υπόθεση υπήρξε καταπέλτης. Δόθηκε ποσό 100.000 ευρώ ηθική ικανοποίηση και καταδίκασε και τους τρεις παρουσιαστές», ανέφερε ο δικηγόρος.

Ωστόσο, οι δικηγόροι της εκπομπής αναμένεται να κινηθούν νομικά, κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το News 24/7, τόσο τηλεοπτικός σταθμός όσο και ο Αντ. Κανάκης και η εταιρίας παραγωγής, αμφισβητούν -σύμφωνα με την απόφαση- ότι χροιά της ομιλίας του ενάγοντα οφείλεται στο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, υπονοούν δε ότι μιλούσε έτσι εκ γενετής.

«Ο ισχυρισμός αυτό είναι άνευ επιρροής» απαντά το δικαστήριο, εξηγώντας ότι «είτε ο Απ. Κενανίδης γεννήθηκε με αυτή την ιδιομορφία, είτε αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα αναγκαστικής χειρουργικής επέμβασης, είναι άξιος του ίδιου σεβασμού και το θέμα αυτό δεν είναι πρόσφορο για αστεϊσμούς. Το να γελοιοποιείται τηλεοπτικά, πανελλήνια κάποιος για φυσικό χαρακτηριστικό είναι απολύτως αντίστοιχο με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού».

Και συνεχίζει η δικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι «κανένα ανθρώπινο φυσικό χαρακτηριστικό δεν είναι επιδεκτικό κριτικής και άρα σάτιρας», ενώ υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος των οδηγών φορτηγών ποτέ «δεν ζήτησε τη δημοσιότητα με κάθε κόστος για τον ίδιο και δεν επιδίωξε τηλεοπτική προβολή».

Photo: MYMEDIALAB

Το άρθρο Ράδιο Αρβύλα: Η σάτιρα σε καρκινοπαθή και το σκεπτικό πίσω απ’το πρόστιμο | Video εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα