Μπλοκάρουν τη χώρα οι αγρότες- Αναμονή για τη συνάντηση με τον Αποστόλου

14:33 9/2/2017 - Πηγή: iPop

Κλιμακώνουν τις κινήσεις τους οι αγρότες, παρατάσσουν τα τρακτέρ τους και αρχίζουν εκ νέου τις κινητοποιήσεις τους κόβοντας τη χώρα στα δύο.

Αναμονή για τη συνάντηση Αποστόλου- αγροτών:

Συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιήσει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, B. Aποστόλου με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Σκοπός της συνάντησης είναι να υπάρξει συζήτηση γύρω από τα αιτήματα των αγροτών αλλά ποιες θα είναι οι εξελίξεις που θα σημειωθούν στον αγροτικό τομέα.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν, ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας,

Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ποιος ο στόχος της συνάντησης;

Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου είναι η επίτευξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους αγρότες.

Αν υπάρχει πνεύμα εποικοδομητικό, μπορούμε να βρούμε λύσεις για πολλά θέματα, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η χώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου έχει ήδη επικοινωνήσει και με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υπάρξει μια συνάντηση και μαζί τους.

Κλειστές βασικές εθνικές οδοί από τα μπλόκα των αγροτών:

Την ίδια πορεία ακολουθούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλείας και την Αιτωλοακαρνανία, πραγματοποιώντας αποκλεισμούς σε εθνικές οδούς και ξεκινώντας εκ νέου διαμαρτυρίες με στόχο να ακουστούν τα αιτήματά τους.

Γύρω στις 3 το μεσημέρι άνοιξε η εθνική οδός Πατρών – Πύργου, την οποία είχαν κλείσει λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας, μετά την ενημέρωση σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση στη Νίκαια της Λάρισας.

Αγρότες της Βόρειας Ηλείας έκλεισαν κατά την ίδια ώρα, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της περιοχής Ψάρι, κοντά στη Βάρδα. Στην Αχαΐα, οι αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να ξεκινήσουν τα μπλόκα τους από τις 18:30 έως τις 21:30 στη νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Σήμερα πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΗ, αλλά και σε τραπεζικό κατάστημα.

Αγρότες της Δυτικής Αχαΐας πρόκειται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου από τις 19:00 έως και τις 22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αγρότες θα αναμένεται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων από τις 19:00 έως τις 21:00 στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Διαμαρτυρία στο κατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας:

Διαμαρτυρία στο κατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Μελούνας και της Νίκαιας, εφαρμόζοντας αποφάσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.

Οι αγρότες έχουν ως κύρια αιτήματά τους την διεκδίκηση των αποζημιώσεών τους για τις καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων δεντροκαλλιεργειών στον νομό και ειδικότερα στους δήμους Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2016.

Λίγο μετά το μέλος της επιτροπής των μπλόκων ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε ότι ο ΕΛΓΑ δεν υποχρεούται να καλύπτει και να αποζημιώνει τις καταστροφές των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Διεκδικούμε ο ΕΛΓΑ να αλλάξει κανονισμό, να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει και θα καλύπτει τις ζημιές 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους, αλλά και τις νόσους

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, ξεκαθάρισε ότι οι ζημίες στην περιοχή του Τυρνάβου από τον παγετό, ήταν μεγάλες, αλλά ο ΕΛΓΑ «παράνομα και καταχρηστικά πέταξε έξω από τις αποζημιώσεις τις δεντροκαλλιέργειες».

Στη διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μέρες στο μπλόκο της Μελούνας μαζί με τους αγρότες.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα, Ζήσης Παρλίτσης, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται σήμερα στον ΕΛΓΑ, καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Θέλουμε να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ και άλλα ασφαλιστικά αίτια για τις ζημιές μας. Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό το 2014, για το οποίο τελικά δεν αποζημιωθήκαμε. Επίσης, πρέπει να γίνει γνωστό πως δεν αποζημιωθήκαμε για τις καταστροφές από τον παγετό του 2016, την ίδια ώρα που η απώλεια γάλακτος ήταν πάνω από 50%

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Απόστολος Θωμόπουλος, επεσήμανε πως τα προβλήματα είναι τεράστια και τόνισε: «Δεν ζητάμε να μας δώσουν τίποτα, αλλά να σταματήσουν πλέον να μας παίρνουν, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, λόγω της αντι-αγροτικής πολιτικής που ασκείται».

Δήλωσε, μάλιστα, ότι οι αγρότες πρόκειται να βρεθούν αύριο Παρασκευή στα συναρμόδια υπουργεία, ενώ αναμένουν να υπάρξει αποτέλεσμα από αυτές τις επαφές, ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους.

Παράλληλα, ο κ. Θωμόπουλος κάλεσε τους αγρότες, να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου και εξέφρασε την ελπίδα «να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να μην χρειαστεί να μεταβούμε στην Αθήνα».

Αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 14/2:

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο αποφάσισαν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα, 11 ομοσπονδίες και δεκάδες επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα.

Οι αγρότες σήμερα, Πέμπτη, προχώρησαν, επίσης, σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας. Ο αποκλεισμός ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι και σ΄αυτόν συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας. Πλέον το τελωνείο έχει ανοίξει.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένουν οι αγρότες και αποκλείουν το τελωνείο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Μπλοκάρουν τη χώρα οι αγρότες- Αναμονή για τη συνάντηση με τον Αποστόλου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα