Μπάρι: Συμφωνία για προσχέδιο εμπορίου από τους ΥΠΟΙΚ των G7

16:43 12/5/2017 - Πηγή: iPop

Συμφωνία για προσχέδιο εμπορίου από τους ΥΠΟΙΚ των G7 υπήρξε στο Μπάρι όπου διεξάγεται η Σύνοδος των 7 πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη (11 με 13 Μαϊου 2017). Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέληξε η συνάντηση του «Washington group».

Σήμερα Παρασκευή ξεκίνησε στο Μπαρί οι εργασίες των ΥΠΟΙΚ του G7, όπου τα κύρια θέματα συζήτησης αφορούν την ανάπτυξη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την διεθνής φορολόγηση. Οι ΥΠΟΙΚ των G7 (Ιαπωνία, Η.Π.Α., Καναδάς,

Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία) συμφώνησαν ομόφωνα σ’ ένα προσχέδιο για τo εμπόριο, το οποίο αναμένεται να πάρει τελική έγκριση.

Στην ατζέντα των συναντήσεων των υπουργών των G7, πέρα από το ελληνικό ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου, υπήρξαν ζητήματα σχετικά με την οικονομική ανισότητα, το διεθνές φορολογικό σύστημα, την ψηφιακή ασφάλεια και, κυρίως, το εμπόριο, με αφορμή τις πολιτικές προστατευτισμού τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση του Donald Trump.

Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους στο Washington group

Μπορεί να μην υπήρξε απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους στο Washington group που έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Μπάρι υπήρξε όμως κατανόηση τψν κόκκινων γραμμών κάθε εμπλεκόμενης μεριάς.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στην Καθημερινή, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup καθώς όπως τέτοιες αποφάσεις παίρνονται συνήθως λίγο πριν γίνουν οι μεγάλες συναντήσεις. Ο ίδιος, μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη συνάντηση πριν ακριβώς από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Οι κόκκινες γραμμές

Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ίδιες σ’ ότι αφορά την Γερμανία και το ΔΝΤ με την επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde να τονίζει την ανάγκη για πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι θετικές έτσι ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο.

Σύμφωνα με τον Schäuble το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου ενώ ανέφερε ότι η όλη γραμμή, είναι ίδια με αυτήν η οποία συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016. Ο ίδιος περιμένει να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, ενώ ελπίζει για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Lagarde διευκρινίζει ότι συνεχίζει να εργάζεται με σκοπό την ελάφρυνση του χρέους:

H θέση μας για την Ελλάδα δεν άλλαξε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στόχο το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους και δεν υπάρχει ακόμη αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα. Ελπίζουμε πάντως οι ευρωπαϊκές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται με αυτό τον στόχο

Η ίδια την Παρασκευή στο Μπαρί δήλωσε πως: «Ελπίζουμε πραγματικά οι Ευρωπαίοι να φανούν πολύ πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που είναι απαραίτητο».

Η Lagarde αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την μείωση του Ελληνικού χρέους δήλωσε ότι τα πράγματα δεν είναι αρκετά ξεκάθαρα.

Παράλληλα, την Πέμπτη ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Kazimir, τόνισε στην Κύπρο ότι φαίνεται συμφωνία για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε πως η συμβολή της Lagarde ήταν καθοριστική .

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τη δέσμευση των Ευρωπαίων στη μείωση του χρέους της Ελλάδας όμως σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, χθες Πέμπτη το Ταμείο τόνισε ότι δεν έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας κάνοντας κατανοητό πως περιμένει ακόμη τη δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του χρέους.
Eκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους

Διάβασε επίσης:

Περισσότερη σαφήνεια για το χρέος ζητάει η Lagarde | Τα μηνύματα απ’ την Ιταλία

The post Μπάρι: Συμφωνία για προσχέδιο εμπορίου από τους ΥΠΟΙΚ των G7 appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα