Αργεί το εμβόλιο που θα σε σώζει τους πολίτες από τον ιό Ζίκα- Όσα πρέπει να γνωρίζεις για να τον αποφύγεις

17:33 28/1/2016 - Πηγή: iPop

Μετά τον έντονο πανικό, που έχει ξεσπάσει από τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του ιού Ζίκα, οι επιστήμονες και οι πολίτες προσπαθούν να πάρουν όσο πιο δραστικά μέτρα γίνεται.

Βέβαια, όπως δηλώνουν επιστήμονες από την Αμερική το εμβόλιο αργεί και μπορεί να χρειαστεί ακόμα και δέκα έτη μέχρι να δοθεί στο εμπόριο.

Αξίζει να τονιστεί, πως ο πρόεδρος της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τους επιστήμονες να παρασκευάσουν, όσο πιο γρήγορα μπορούν το εμβόλιο, που θα μπορέσει να τον καταπολεμήσει.

Όπως, όμως, εκτιμούν οι ερευνητές Ντάνιελ Λούσι και Λόρενς Γκόστιν

σε άρθρο τους στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέτυχε να δράσει έγκαιρα στην περίπτωση του ιού Έμπολα και είναι πιθανό να κάνει το ίδιο και τώρα.

Αξίζει να τονιστεί πως οδηγίες προστασίας για τον ιό Ζίκα και συγκεκριμένα για τους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού εξέδωσε το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Εκεί, σημειώνονται αναλυτικά όλα όσα πρέπει να προσέχει ο κάθε ταξιδιώτης και δίνονται αρκετά στοιχεία για την επιδημία.

Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές, που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του Ζίκα, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια.

Όπως μάλιστα σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.:

Το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές

Αναλυτικά οι οδηγίες που δίνει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τον ιό Ζίκα:

«Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό».

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού και όχι με την ανθρώπινη επαφή. Μάλιστα, έχει κατηγορηθεί πως δημιουργεί εγκεφαλικές βλάβες και παραμορφώνει τα βρέφη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Ζίκα;πυρετόςπονοκέφαλοςερυθρότητα στα μάτιαεξάνθημαμυαλγίεςαρθραλγίες.

Αξίζει να τονιστεί πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εμβόλιο ή κάποια φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Η κατανομή του Ζίκα για το 2015:photo:techinsider.io

The post Αργεί το εμβόλιο που θα σε σώζει τους πολίτες από τον ιό Ζίκα- Όσα πρέπει να γνωρίζεις για να τον αποφύγεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα