Αποτίμηση των ζημιών λόγω της κακοκαιρίας- Ποιες περιοχές έχουν πληγεί και που έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία;

14:44 12/1/2017 - Πηγή: iPop

Τις τελευταίες μέρες τη χώρα έχει πλήξει ο παγετός και η κακοκαιρία, με πολλές περιοχές της Ελλάδας να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του χιονιά, να έχουν αποκλειστεί και να έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα. Τον χιονιά ακολούθησαν μεγάλες καταιγίδες που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα.

Σε όσους έχουν πληγεί λόγω της κακοκαιρίας αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 fm του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως τόνισε «το υπουργείο είναι διατεθειμένο να δράσει άμεσα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα λόγω των κακών καιρικών φαινομένων που έχουν σημειωθεί στη χώρα τις τελευταίες ώρες».

Ποιους αφορά η απόφαση του Υπουργείου

Ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ποιες περιπτώσεις θα δράσουν άμεσα προκειμένου να αποζημειωθούν όσοι το δικαιούνται λόγω της κακοκαιρίας.

Στις περιπτώσεις που καλύπτονται από ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ θα γίνουν όλες οι διαδικασίες όσο γρηγορότερα μπορούμε γιατί πρέπει να επισκεφτούμε όλες αυτές τις μονάδες. Δεν υπάρχουν ζημιές μόνο στη ζωική παραγωγή, αλλά και στη φυτική παραγωγή, υπάρχουν ιδιαίτερα δενδρώδεις καλλιέργειες, που έχουν καταστραφεί. Θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν, να τους καλύψουμε από τον ΕΛΓΑ και από εκεί και πέρα υπάρχουν δυνατότητες μέσω των γνωστών ΠΣΕΑ, τα οποία βεβαίως προϋποθέτουν έναν φάκελο να συνταχθεί, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν -γιατί τα χρήματα θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό- πιστεύω ότι κι εκεί οι διαδικασίες θα ‘ναι γρήγορες, αλλά κι εκεί πάλι, όμως, δε μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 15 εκατ. τον χρόνο συνολικά για την κάλυψη τέτοιων δαπανών

Για τις νέες δυνατότητες που έχουν για την κάλυψη των ζημιών μίλησε, ακόμα, ο Β. Αποστόλου:

Έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το καινούριο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, από ένα συγκεκριμένο μέτρο, να καλύψουμε ζημιές κυρίως αποκατάστασης, να επαναφέρουμε τον πάγιο εξοπλισμό στην προηγούμενη κατάσταση, όμως όλο αυτό προϋποθέτει μία κινητικότητα, την οποία θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατό να την υπηρετήσουμε

Την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει και ο απολογισμός των ζημιών λόγω της κακοκαιρίας. Για τις ζημιές που προκλήθηκαν, καθώς και για το πότε θα ξεκινήσει ο απολογισμός τους μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Στ. Σχινά ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), Θ.Κουρεμπές.

Οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται στους δήμους, όπου υπάρχουν ανταποκριτές του EΛΓΑ, για την αναγγελία και τις δηλώσεις των ζημιών και θα ακολουθήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων

Που έχουν σημειωθεί ζημιές;

Τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολλές ζημιές στις στο ζωικό κεφάλαιο, με νεκρά ή εξασθενημένα ζώα, κυρίως στην Κρήτη, στην Εύβοια και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Ζημιές, επίσης, πρόκειται να καταγραφούν και σε επίπεδο παραγωγής σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή, λόγω παγετού, ενώ προβλήματα θα συναντήσουν και περιοχές με αμάζευτες ελιές. Στο σύνολό τους το φυτικό κεφάλαιο, αλλά και αρκετές εγκαταστάσεις, φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κακοκαιρία.

Προβλήματα στις μετακινήσεις των επιβατών από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»:

O αερολιμένας της Θεσσαλονίκης έχει μείνει χωρίς αποθέματα αλατιού από χτες το βράδυ, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Γιώργος Καρράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα στις μετακινήσεις των επιβατών.

Ο κ. Καρράς διαβεβαίωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠ-ΜΠΕ, ότι από την πλευρά τους έκαναν όσα μπορούσαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ό,τι ήταν δυνατόν να κάνουμε απ’ την πλευρά μας, το κάναμε. Όποια αποθέματα αλατιού είχαμε, τα ρίξαμε στα σημεία με χιόνι και πάγο. Όμως τέλειωσαν τα αποθέματα από χθες το βράδυ. Δεν υπάρχει αλάτι. Υπάρχει πρόβλημα. Έρχονται άλλοι φορείς και μας ζητούν αλάτι. Όμως δεν έχουμε ούτε για εμάς. Το ευχάριστο είναι ότι παρά την κακοκαιρία παρέμειναν ανοιχτοί όλοι οι διάδρομοι προγείωσης και απογείωσης

Και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, δήλωσε στο www.praktoreio-macedonia.gr, ότι κάνουν πολλές προσπάθειες από την πλευρά τους, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Θα βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην επίλυση του ζητήματος που προέκυψε στο αεροδρόμιο. Θα επικοινωνήσουμε με τους υπεύθυνους του αεροδρομίου, προκειμένου να διαθέσουμε την ποσότητα αλατιού που χρειάζεται για να ρίξουν οι υπάλληλοι στις εισόδους και στις εξόδους των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Μακεδονία

Που έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία;

Στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία και η εικόνα είναι αρκετά καλή, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Αναφορικά με τις άλλες περιφερειακές ενότητες, γίνονται εργασίες, κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο της Χαλκιδικής, όπου σημειώθηκε το περισσότερο χιόνι, ενώ έλεγχοι πραγματοποιούνται και στα ορεινά των Σερρών, αλλά και στους δρόμους προς τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ο κ. Στεργιάδης δήλωσε, ακόμα, ότι «όλα τα μηχανήματα εργάζονται διαρκώς και πραγματοποιούν ρίψεις αλατιού για να καθαρίσουν εντελώς τα εθνικά και τα επαρχιακά οδικά δίκτυα».

Την ίδια ώρα εξακολουθούμε να παραλαμβάνουμε ποσότητες αλατιού, καθώς περιμένουμε νέο καιρικό φαινόμενο από Δευτέρα, ωστόσο δεν έχουμε ακόμη την πλήρη εικόνα

Εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία:

Τις ευθύνες για τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε τις τελευταίες μέρες η χιονόπτωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ και διανομής θερμότητας -μέσω αερίου- στο καταναλωτικό κοινό της πόλης, εξετάζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Μετά τα δημοσιεύματα του Ημερήσιου Τύπου, ο εισαγγελέας κατέθεσε έγγραφη παραγγελία προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Καραγιάννη, προκειμένου να ερευνηθούν οι ευθύνες για όσα προκάλεσε η κακοκαιρία. Την έρευνα έχει αναλάβει πταισματοδίκης, ο οποίος πρέπει να εξετάσει εάν αποδεικνύονται τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, της κοινώς επικίνδυνης βλάβης και της έκθεσης σε κίνδυνο.

Ο διευθυντής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κάνει έκκληση να διαλευκανθούν τα εξής ερωτήματα: «για ποιο λόγο δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση της δυσχέρειας στην κυκλοφορία στους δημόσιους δρόμους και της προφύλαξης των συσκευών στη διανομή νερού και αερίου προς τα νοικοκυριά, όπως επίσης ποιοι ήταν οι αρμόδιοι για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και ποιοι ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία των οργάνων για τη λήψη των προστατευτικών/προληπτικών μέτρων για τις παραπάνω καταστάσεις». Παράλληλα, ζητά διευκρίνιση σχετικά με το ποια μέτρα έλαβε η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της έρευνας ο πταισματοδίκης θα πάρει μαρτυρικές καταθέσεις από εκπροσώπους του ΟΑΣΘ, σωματείων ΤΑΞΙ, συλλόγων καταναλωτών και οποιουδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στην έρευνα. Παράλληλα, θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα κι εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν αξιόποινες πράξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων θα προβεί σε εκ νέου καταθέσεις από τους ίδιους.

Ανεβαίνει η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη:

Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας θα σημειωθεί τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, κάτι που θα βοηθήσει στο να λιώσουν τα χιόνια που έχουν σκεπάσει την πόλη τις τελευταίες μέρες.

Το Σάββατο, όμως, ενδέχεται να πέσει η θερμοκρασία και τη Δευτέρα να σημειωθούν νέα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας.

Διαβάστε επίσης:

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ελλάδα- Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και ταλαιπωρία για τους πολίτες (Photos)

The post Αποτίμηση των ζημιών λόγω της κακοκαιρίας- Ποιες περιοχές έχουν πληγεί και που έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα