Απομονωμένη η Ελλάδα πίσω από τα κλειστά σύνορα- Γολγοθάς προσφύγων στην Ειδομένη- Τούρκοι παρατηρητές στα νησιά

10:39 12/3/2016 - Πηγή: iPop

Αντιμέτωποι με την εξαθλίωση είναι χιλιάδες πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης. Στο λασπότοπο πίσω από τα ερμητικά κλειστά σύνορα παραμένουν τα παιδιά την ώρα που η Ελλάδα είναι απομονωμένη και οι Ιταλοί ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις περιπολίες τους στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, ενώ ο Ν. Τόσκας επιβεβαιώνει την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα νησιά της χώρας.

Σύμφωνα άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» είκοσι περίπου Ιταλοί μεθοριακοί αστυνομικοί

αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία από τις 15 Μαρτίου, με στόχο την ενίσχυση των συνόρων.

Η εφημερίδα στο εν λόγω δημοσίευμα της υπογραμμίζει:

Η αποστολή πραγματοποιείται μετά από αίτημα των αρχών των Τιράνων, στα πλαίσια της ενίσχυσης της συνεργασίας Ιταλίας και Αλβανίας για την αντιμετώπιση της πρόληψης και διαχείρισης του μεταναστευτικού, σε περίπτωση που προκύψουν νέες ροές, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου

Και προσθέτει: «Τα Τίρανα θα αποφασίσουν σε ποιο σημείο των συνόρων τους θα πρέπει να αναπτυχθούν οι Ιταλοί αστυνομικοί».

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, εξέφρασε την επιθυμία του το θέμα της Αλβανίας να μην θεωρηθεί μόνον ιταλικό, από την στιγμή που, όπως δήλωσε «η χώρα αυτή μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του Βαλκανικού θέματος».

Υποφέρουν από την πείνα και το κρύο στην Ειδομένη

Τα βράδια γίνονται όλο και πιο δύσκολα στον καταυλισμό της Ειδομένης που έχει μετατραπεί σε «φυλακή» προσφύγων πίσω από τον υψωμένο φράχτη.

Αν και το βράδυ της Παρασκευής δεν έβρεξε η κατάσταση παραμένει άσχημη. Οι πρόσφυγες υποφέρουν από το κρύο, ενώ τα παιδιά παίζουν μέσα στην λάσπη.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί του Σαββάτου έφτασαν 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Δύο λεωφορεία προσφύγων αναχώρησαν για τον Βόλο.

Τούρκοι παρατηρητές στα νησιά

Στην επιβεβαίωση ότι θα υπάρχουν Τούρκοι υπάλληλοι εντός Ελλάδας οι οποίοι θα συντονίζουν την επανεισδοχή προσφύγωνν μεταναστών στην Τουρκία, προχώρησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας ο οποίος τόνισε πως 630 πρόσφυγες και μετανάστες μπήκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά από τα Τουρκικά παράλια.

Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε:

Βάσει του πρωτοκόλλου που υπεγράφη στη Σμύρνη, υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκονται Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα φροντίζουν να γίνεται η προώθηση γρηγορότερα, ώστε σε 48 ώρες να επιστρέφουν στην Τουρκία οι οικονομικοί μετανάστες

Ο Ν. Τόσκας σημείωσε αναφερόμενος στους Τούρκους παρατηρητές: «Δεν θα είναι σώνει και καλά αστυνομικοί, αλλά μπορεί να είναι υπάλληλοι της τουρκικής γραμματείας μετανάστευσης. Θα ελέγχουν τα χαρτιά μαζί με τους δικούς μας, θα υπογράφουν ένα πρωτόκολλο παραλαβής και θα παίρνουν αυτούς τους ανθρώπους και θα τους πηγαίνουν στην χώρα τους», διευκρίνισε.

«Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε και ζήτησε να μην υπάρχουν δημοσιογραφικές υπερβολές.

Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός «το μεγάλο παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου είναι η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης και η επανεισδοχή παράνομων μεταναστών στην Τουρκία».

Ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη του πως «θα μειωθούν οι ροές και πως δεν θα γίνουν κέντρα φιλοξενίας σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές ούτε υπάρχει σχέδιο να λειτουργήσουν κέντρα μεταναστών στην Κρήτη».

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Απομονωμένη η Ελλάδα πίσω από τα κλειστά σύνορα- Γολγοθάς προσφύγων στην Ειδομένη- Τούρκοι παρατηρητές στα νησιά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα