Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι ψηλές και λεπτές γυναίκες;

18:53 11/3/2020 - Πηγή: iPop

Από τι μπορεί να υποφέρουν οι ψηλές και λεπτές γυναίκες; Μια έρευνα δεν έχει και τόσο καλά νέα για τις συγκεκριμένες γυναίκες.

Οι ψηλές και λεπτές γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ενδομητρίωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας έξι δεκαετιών.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας μπορεί να οδηγήσουν σε πρώιμο εντοπισμό και σε θεραπείας μιας από τις πιο κοινές γυναικολογικές ασθένειες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ενδομητρίωση είναι πάθηση στην οποία το στρώμα του ιστού που φυσιολογικά καλύπτει

το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), αναπτύσσεται σε κάποιο άλλο σημείο στο σώμα. Πολύ συνήθεις θέσεις είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και ο ιστός γύρω από την μήτρα και τις ωοθήκες, όμως σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα τμήματα του σώματος.

Αυτή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής της γυναίκας και την ικανότητα να κάνει παιδιά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και γυναικολογικών καρκίνων.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Μια έρευνα 66 χρόνων συμπεριέλαβε περισσότερα από 171.000 κορίτσια που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1930 και 1996. Το ύψος και το βάρους τους ελέγχθηκε σε ηλικία μεταξύ 7 και 13 ετών.

Στη συνέχεια,υπήρχε μια παρακολούθηση το 1977 ή όταν οι κοπέλες έφτασαν την ηλικία των 15 ή και αργότερα και έληξε όταν έγινε η διάγνωση για ενδομητρίωση ή τον Ιούνιο του 2017.

Περισσότεροι από 2.100 συμμετέχοντες στην έρευνα διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου στο Annals of Human Biology.

Πώς να προετοιμαστείς για την επόμενη επίσκεψη στον γυναικολόγο;

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος στην παιδική ηλικία είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ενδομητρίωσης, ενώ τα πιο ψηλά κορίτσια είχαν αυξημένο κίνδυνο.

Ακόμη κι αν η διαφορά ήταν μικρή στο ύψος, αυξανόταν σημαντικά ο κίνδυνος για ανάπτυξη ενδομητρίωσης. Και μάλιστα, αυτός ο κίνδυνος μπορούσε να εντοπιστεί και σε μικρή ηλικία.

Εκτιμάται ότι περίπου 176 εκατομμύρια γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση παγκοσμίως και λίγα έχουν γίνει γνωστά για τις αιτίες της πάθησης, ενώ ως παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας, οι πιο σύντομοι κύκλοι και το οικογενειακό ιστορικό.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες με ενδομητρίωση; Οι ειδικοί απαντούν

Photo: Pexels

Το άρθρο Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι ψηλές και λεπτές γυναίκες; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα