Από ποια ηλικία και μετά μπορεί το παιδί σου να σε βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού;

12:48 23/11/2020 - Πηγή: iPop

Παιδί και δουλειές του σπιτιού: Σε ποια ηλικία είναι καλό να αρχίσει το παιδί σου να σε βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού και γιατί; Πώς θα το βοηθήσει;

Όπως έχουμε ξαναπεί, το να συμμετέχει το παιδί στις δουλειές του σπιτιού μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετικό, συνδέεται άμεσα με το “χτίσιμο” ενός σωστού χαρακτήρα, την υπευθυνότητα, την πνευματική συγκέντρωση και την αφοσίωση στα καθήκοντα. Μάλιστα, κάνει καλό στα παιδιά να αναλαμβάνουν ευθύνες από τη μικρή τους ηλικία, ώστε να γίνουν στο μέλλον υπεύθυνοι

ενήλικες με συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις τους.

Γιατί το παιδί σου πρέπει να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού;

Γι’ αυτό μην διστάζεις να αναθέτεις στο παιδί σου πού και πού μερικές οικιακές δουλειές. Ωστόσο, σε ποια ηλικία είναι καλό να αρχίσει να ασχολείται με αυτές;

Παιδί και δουλειές του σπιτιού: Ποια είναι η καλύτερη ηλικία τελικά;

2-5 ετών: Για τα νήπια οι δουλειές θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να τους δείξουν ότι κάθε εργασία έχει αρχή, μέση και τέλος, όπως το ότι φοράς τα ρούχα σου και μετά τα βάζεις στο καλάθι με τα άπλυτα. Οι ευκολότερες οικιακές εργασίες θα τους διδάξουν πώς να χωρίσουν μεγαλύτερες υποχρεώσεις σε μικρότερα βήματα στο μέλλον.

Μερικές δουλειές που μπορούν να κάνουν σε αυτή την ηλικία είναι ο καθαρισμός παιχνιδιών και βιβλίων, η τοποθέτηση των ρούχων στα άπλυτα και στη ντουλάπα, ακόμα και το μάζεμα του πιάτου μετά το φαγητό.

Pexels

6-7 ετών: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι σε θέση να κάνουν περισσότερα πράγματα στο σπίτι. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να καταλάβουν την έννοια της ομαδικότητας. Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν με το μαγείρεμα, το στρώσιμο του τραπεζιού, τη φροντίδα ενός κατοικιδίου και πολλά ακόμη.

Μερικές ακόμα δουλειές που μπορούν να κάνουν είναι να βοηθήσουν με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και με το πότισμα των φυτών, ενώ μην διστάσεις να τα έχεις κοντά σου όταν μαγειρεύεις.

8-9 ετών: Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν να αναλάβουν περισσότερη ευθύνη για τους εαυτούς τους, όπως για παράδειγμα τη διαχείριση των πραγμάτων τους. Κατανοούν, με άλλα λόγια, πως το κάθε πράγμα έχει και μια θέση κι έτσι μαθαίνουν να είναι συνεπή και να διατηρούν καθαρό και τακτοποιημένο τον χώρο που ζουν.

Σε αυτή την ηλικία μπορούν να οργανώσουν τα πράγματά τους, τα παιχνίδια, τα βιβλία και τα ρούχα τους, αλλά και να βοηθήσουν στην κουζίνα, βάζοντας τα πλυμένα σκεύη στη θέση τους.

Freepik

10-11 ετών: Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να ολοκληρώσουν μια μεγαλύτερη εργασία και να κατανοήσουν τα βήματά της. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά με τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και επίλυσης προβλημάτων.

Μπορούν να φτιάξουν το πρωινό τους, να ξεσκονίσουν και να οργανώσουν καλύτερα τον χώρο τους.

12-15 ετών: Οι έφηβοι είναι πλέον σε θέση να κάνουν μικροδουλειές με πειθαρχία και βάζοντας προτεραιότητες.

Δώσε την ευκαιρία στο παιδί σου να καθαρίσει τα παράθυρα του αυτοκινήτου, να πλύνει τα πιάτα, να τα βάλει στο πλυντήριο και αν χρειαστεί ακόμα και να απλώσει το πλυντήριο ρούχων.

Από 16 ετών και πάνω μπορεί να κάνει δουλειές του σπιτιού όπως ένας ενήλικας και σιγά σιγά με κάθε ευκαιρία να μαθαίνει και από κάτι. Όσο πηγαίνει ακόμα σχολείο δεν χρειάζεται να το πιέσεις με όλες τις οικιακές εργασίες, όμως μπορεί να αναλάβει μερικές από αυτές, ώστε να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να βοηθά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Από ποια ηλικία και μετά μπορεί το παιδί σου να σε βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα