Ανοιχτά σύνορα και άμεση αξιολόγηση ζητούν Ολάντ-Μέρκελ

15:25 19/2/2016 - Πηγή: iPop

Τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων μέχρι την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής της 6ης Μαρτίου και την άμεση αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος ζήτησαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Γερμανίας-Γαλλίας.

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ

και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Έχοντας ως κύρια θέματα συζήτησης την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και τις εξελίξεις γύρω από την πορεία του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε, η τριμερής συνάντηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσήλθαν στη συνάντηση, χωρίς να μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως κύριος στόχος των συζητήσεων, είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκειας της τριμερούς συνάντησης, ζήτησε βοήθεια από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, γύρω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, η οποία φαίνεται πως έχει μπει σε κατάσταση αναμονής.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια από τις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, είναι να υπάρξει ρητή δέσμευση πως θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα της στο τελικό κείμενο το οποίο θα περιέχει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει πως δε θα υπογράψει το κοινό κείμενο συμπερασμάτων, αν δε δοθούν πρώτα κοινές θέσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση των «καυτών» ζητημάτων.

Ποια είναι τα ζητήματα τα οποία άμεσα απαιτούν δεσμεύσεις;

Η διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σένγκεν.Η αποφυγή των μονομερών και κατ΄επέκταση μη συντονισμένων ενεργειών.Η ανάγκη της επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης.Η αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων απ’ ευθείας από την Τουρκία.

Σημειώνεται πως η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε, πως δε θα δεχθεί καμία εξέλιξη, γύρω από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με την ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Κγελάριος, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δεσμεύθηκαν πως η Ελλάδα θα λάβει την απαραίτητη βοήθεια, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ και οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες, στάθηκαν ιδιαίτερα στο ρόλο της Τουρκίας και της νατοϊκής εμπλοκής γύρω από το ζήτημα.

Ολάντ και Μέρκελ διαβεβαίωσαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πως οι συζητήσεις για αλλαγές της Συνθήκης Σένγκεν και το ενδεχόμενο κλειστών συνόρων, έχουν λήξει, ενώ και οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, με την άμεση επιστροφη των ευρωπαϊκών Θεσμών, με Ολάντ και Μέρκελ να δηλώνουν πως θα στηρίξουν τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

The post Ανοιχτά σύνορα και άμεση αξιολόγηση ζητούν Ολάντ-Μέρκελ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα