Ανησυχία για τους μετασεισμούς στα Ιωάννινα- Ψυχραιμία συνιστά η Πολιτική Προστασία

15:57 16/10/2016 - Πηγή: iPop

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στα Ιωάννινα μετά τον σεισμό ύψους 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:15 το βράδυ του Σαββάτου και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 160 μετασεισμοί, οι οποίοι κρατούν τους κατοίκους μακριά απ’ τα σπίτια τους.

Σημειώνεται πως ο μεγαλύτερος μετασεισμός μέχρι αυτή την ώρα είναι 4,9 Ρίχτερ.

Ο κ. Παπαζάχος, καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ,

δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός

Ο Ευθύμιος Σώκος, αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζει απ’ την πλευρά του:

Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή των Ιωαννίνων

Tην ίδια στιγμή το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων συνιστά στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εμπιστεύονται μόνον τις επίσημες Αρχές.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου:Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.Αναβάλλονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Ειδικά για το παιχνίδι ποδοσφαίρου της Super League ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός έχει προταθεί στη διοργανώτρια Αρχή να μη διεξαχθεί ούτε αύριο Δευτέρα.Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από αύριο θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί

Ο επαρχιακός δρόμος του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας έχει υποστεί ζημιές. Πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα έχουν παρουσιαστεί σε σημεία του οδικού δικτύου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος.

Ακόμα, ρωγμές έχουν υποστεί σπίτια στο Καλπάκι, ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.

Αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των δικαστηρίων

Για λόγους προληπτικούς, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε αύριο Δευτέρα να μείνουν κλειστές οι μονάδες εκπαίδευσης και οι αθλητικοί χώροι.

Ετσι, αύριο Δευτέρα, για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιδημαρχου Παντελή Κολόκα.

Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης –γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων στα Ιωάννινα για δύο μέρες- Δευτέρα και Τρίτη- λόγω του σεισμού.

«Για προληπτικούς λόγους που συνδέονται με την αποφυγή συνωστισμού πλήθους σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, για τη διευκόλυνση του ελέγχου ύπαρξης τυχόν ζημιών στα οικεία δικαστικά κτήρια, καθώς και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των διαδίκων, των συνηγόρων τους και των μαρτύρων, αναστέλλεται. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, ο χρόνος της ως άνω αναστολής θα παραταθεί με νέα σχετική πράξη του Υπουργού».

Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε ότι αναβλήθηκε και ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός με πρωτοβουλία του Σταύρου Κοντονή προκειμένου να προστατευτούν οι αθλητές αλλά και οι φίλαθλοι απ’ την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης:

Kάθε 30 δευτερόλεπτα σημειώνεται σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ανησυχία για τους μετασεισμούς στα Ιωάννινα- Ψυχραιμία συνιστά η Πολιτική Προστασία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα