Αναβρασμός στο Μαξίμου για το τετ-α-τετ Τσίπρα- αγροτών

09:59 22/2/2016 - Πηγή: iPop

Έντονο προβληματισμό φαίνεται να έχει φέρει στην Κυβέρνηση το κρίσιμο τετ-α-τετ Τσίπρα αγροτών που έχει κλείσει για τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών αναμένεται να διεξαχθεί χωρίς να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, ενώ η Κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται να μη ζητά καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα του διαλόγου. Αξίζει επίσης να τονιστεί πως οι αγρότες από τα μπλόκα της Νίκαιας ζήτησαν το ραντεβού με τον Αλέξη

Τσίπρα να μετατεθεί για την Τρίτη, ενώ οι εκπρόσωποι από το μπλόκο των Τεμπών επιφυλάσσονται για την ουσία των συζητήσεων.

Πολλοί μάλιστα αγρότες δείχνουν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να κάνουν πίσω και να μεταφέρουν τα τρακτέρ τους από τον δρόμο, ενώ παράλληλα τονίζουν πως αν στο τετ-α-τετ με τον Πρωθυπουργό δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αλλαγές, οι κινητοποιήσεις θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να τονιστεί πως το βράδυ της Κυριακής η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως το τετ-α-τετ Τσίπρα- αγροτών θα διεξαχθεί κανονικά άσχετα με το πόσοι και ποιοι θα παραβρεθούν τονίζοντας:

Ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016

Ενώ στη συνέχεια των δηλώσεων της η Όλγα Γεροβασίλη πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Όλη τη χτεσινή ημέρα, η Κυβέρνηση ετοίμαζε πυρετωδώς μία σειρά από βελτιωτικές προτάσεις, έτσι ώστε να πείσει τους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Κυριακής διεξήχθη ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, επισήμανε πως με τις νέες προτάσεις υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης, εφόσον βέβαια όλες οι πλευρές επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Επίσης, ο Υπουργός επισήμανε πως η Κυβέρνηση αναμένεται να επεξεργαστεί το νομοσχέδιο και να κάνει ουσιαστικές βελτιώσεις σε ασφαλιστικό – φορολογικό. Αξίζει να τονιστεί πως ο Β. Αποστόλου παράλληλα αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις οι οποίες θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και τόνισε πως στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Από την πλευρά του υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε: «Θα γίνει μια ειλικρινής συζήτηση και η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι αυτό που θα κάνει είναι μια προσπάθεια εξάντλησης όλων των περιθωρίων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Βέβαια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου των Τεμπών, επισήμανε πως αν η συνάντηση δεν γίνει κάτω από τις προϋποθέσεις τις οποίες έχει ήδη θέσει η ομάδα που θα μεταβεί στο Μαξίμου, δεν σκοπεύει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή ομάδα της Νίκαιας που εκπροσωπεί 69 μπλόκα είχε ανακοινώσει ότι ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη. Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Β. Μπούτας:

«Είναι γνωστό δεν τα ζητάμε όλα, ζητάμε τα 5 αιτήματα και επιμένουμε σε αυτά που συμπυκνώσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη να θέσουμε αυτά τα αιτήματα και να πάρουμε απάντηση».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να εισέλθουν 20 εκπρόσωποι αγροτών.

Οι τρεις άξονες της αντιπρότασης της Κυβέρνησης για το αγροτικό:Εθνική σύνταξη ανάλογη των εισφορών με τρεις διαφορειτκές ασφαλιστικές κατηγορίες. Η υψηλότερη κατηγορία περί το 20% του εισοδήματος.Επέκταση στην μεταβατική περίοδο για 2 χρόνια,δηλαδή μέχρι το 2021 για τις εισφορές του 20%.Εισφορές:
10% για το 2017-2018
15% για το 2019-2020
20% για το 2020-2021Για τον ΟΓΑ φαίνεται πως δεν είναι δυνατό να γίνει αυτόνομος. Υπάρχουν όμως πληροφορίες που κάνουν λόγο για ειδικό καθεστώς σχετικά με μη συνταξιοδοτικό.photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Αναβρασμός στο Μαξίμου για το τετ-α-τετ Τσίπρα- αγροτών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα