Αναθεώρηση Συντάγματος ζητούν Μητσοτάκης- Γεννηματά. Ποιες είναι οι προτάσεις τους;

20:44 28/3/2016 - Πηγή: iPop

Να γίνει γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως πλέον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση. Από την πλευρά του έκανε περιγραφή των αρχών του νέου Συντάγματος, τονίζοντας ότι απαιτείται να είναι πιο λιτό και να αναβαθμίζει τη Βουλή. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, η οποία ζήτησε επίσης της έναρξης της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση.

Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα νέο Σύνταγμα:Που
θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία με κατάργηση της δυνατότητας πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της ΒουλήςΠου θα αναβαθμίζει τη Βουλή απεμπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών)Που θα αναβαθμίζει το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής τουΑναπτυξιακό με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλονΠου θα απομονώνει την Κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστώνΠου θα καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16Ευέλικτο που αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερηΛιτό με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή.

«Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία. Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού συστήματος να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των κυβερνητικών κύκλων που μπορεί να γίνουν και 5ετείς», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Θέλοντας να αποστείλει ένα μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως η αναθεώρηση θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. «Είχα τονίσει στον Πρωθυπουργό την ανάγκη ελάχιστης συναίνεσης για να ξεκινήσει η διαδικασία από την υφιστάμενη βουλή. Παρά το νοσηρό κλίμα πόλωσης και όξυνσης η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ίσως είναι βάλσαμο στο νοσηρό κλίμα των ημερών».

Η Φώφη Γεννηματά προτείνει:Την κατάργηση της πολύ ενισχυμένης σήμερα αναλογικής, που έχει χάσει την αξία και την αποστολή της, σε μια εποχή ισχνών πλειοψηφιών που εκ των πραγμάτων επιβάλλουν συγκλίσεις και ευρύτερες συνεργασίες.Την κατάργηση του απόλυτου μπόνους των 50 εδρών και την αντικατάστασή του με ένα μικρότερο, 30 εδρών, μόνο για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που έχει υπερβεί το 40%: κίνητρο για κυβερνησιμότητα, αλλά και για συμμαχίες σε πολιτική και όχι καιροσκοπική βάση.Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τη διατήρηση τουλάχιστον του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή και του σημερινού αριθμού των βουλευτών, μακριά από λαϊκιστικές κορώνες.Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Αναθεώρηση Συντάγματος ζητούν Μητσοτάκης- Γεννηματά. Ποιες είναι οι προτάσεις τους; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα