Ανακοινώθηκαν οι ευπαθείς ομάδες που εργάζονται με τηλεργασία. Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

18:16 19/9/2020 - Πηγή: iPop

Ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδων οι οποίες θα εργάζονται από το σπίτι ή μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με το νόμο οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπαίνουν σε καθεστώς τηλεργασίας ύστερα από αίτημα δικό τους με οποιονδήποτε τρόπο. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί. Αν η θέση εργασίας είναι τέτοια όπου δεν δύναται η εργασία εξ αποστάσεως τότε ο εργοδότης οφείλει να τον τοποθετήσει σε ένα πόστο που να μην έρχεται σε επαφή με το κοινό διαφορετικά μπαίνει σε αναστολή εργασίας έως τις 30/9.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδωνΆτομα υψηλού
κινδύνου.Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.Άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.Άτομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.Άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακαΓυναίκες που κυοφορούν.Άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200μL.Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: 40).Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.Άτομα που λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.Άτομα με μεταμόσχευση, ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία, που δεν εμπίπτουν στους όρους των παρ. 1.1.1 – 1.1.4.

Όταν ένα άτομο συγκεντρώνει περισσότερα του ενός κριτήρια της κατηγορίας ενδιάμεσου κινδύνου, τότε θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Η πιστοποίηση ότι ο εργαζόμενος ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων, ομάδα υψηλού ή ενδιαμέσου κινδύνου, γίνεται με αιτιολογημένη γνωμάτευση:

από τον θεράποντα ιατρό σχετικής ειδικότητας ήαπό ιατρό σχετικής ειδικότητας Υγειονομικής Δομής (δημόσια ή ιδιωτική) για περιπτώσεις ειδικών θεραπευτικών μεθόδων όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Στην εν λόγω γνωμάτευση πρέπει να αναφέρεται επακριβώς η υπαγωγή του εργαζομένου σε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Νέα μέτρα στην Αττική: Τέλος οι εκδηλώσεις & οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους, υποχρεωτική τηλεργασία

Photo: Andrea Piacquadio/Pexels

Το άρθρο Ανακοινώθηκαν οι ευπαθείς ομάδες που εργάζονται με τηλεργασία. Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα