Αγώνας Κυβέρνησης για κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

08:46 10/5/2017 - Πηγή: iPop

Σ’ έναν αγώνα μετ’ εμποδίων έχει ριχτεί η Κυβέρνηση με στόχο να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 18 Μαΐου. Το οικονομικό επιτελείο σβήνει και γράφει άρθρα προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι την Παρασκευή, το Ελεγκτικό Συμβούλιο προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» καθώς σύμφωνα με γνωμοδότησή του η περικοπή των συντάξεων απ’ το 2019 έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Κυβέρνηση

προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει επισήμως, ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο πως η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική και σημειώνουν πως το πολυνομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί κανονικά.

Ωστόσο, νέες «σκιές» φαίνονται πως μπαίνουν καθώς οι Θεσμοί φέρεται να επιθυμούν «να γίνει νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συνάδει με το ελληνικό σύνταγμα και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και λεπτομερής ποσοτική έκθεση του αναδιανεμητικού οφέλους της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνέταξε γνωμοδότηση όπου και κάνει λόγο για τις αντίθετες προς το πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ περικοπές στις συντάξεις στο 18% απ’ το 2019.

Οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου υποστήριξαν πως πρέπει να γνωμοδοτήσουν για ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.

Μπορεί να μην υπάρχει, λοιπόν, δεσμευτικός χαρακτήρας της γνωμοδότησης, ωστόσο, η Κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε κινήσεις προκειμένου να πείσει για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων.

Ο χρόνος για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πιέζει και, όπως ενημέρωσε ο κ. Βούτσης, η συζήτηση και ψήφιση θα γίνει στις 18 του μήνα προκειμένου να συνταχθεί εν συνεχεία η έκθεσης συμμόρφωσης και το Eurogroup στις 22 Μαΐου για το Eurogroup να «σφραγίσει» το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, Κυβέρνησης και δανειστές συνεχίζουν παρασκηνιακές συνομιλίες για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτά είναι τα 140 προαπαιτούμενα

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

The post Αγώνας Κυβέρνησης για κατάθεση του πολυνομοσχεδίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα