Αυτός είναι ο τρόπος που τα κεφτεδάκια βλάπτουν την υγεία σου!

15:45 20/9/2019 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων που απλά δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε όπως για παράδειγμα, το μπέικον με τα αυγά, το σπαγγέτι με τα κεφτεδάκια. Ωστόσο, τα κεφτεδάκια στη διατροφή σου βλάπτουν την υγεία σου με τρόπο που δεν φαντάζεσαι…

Ναι, μια νέα έρευνα έδειξε πώς ο συνδυασμός σπαγγέτι και κεφτεδάκια δεν είναι και ο καλύτερος για την υγεία σου… λόγω της σάλτσας ντομάτας! Κι όμως!

Πότε τα κεφτεδάκια στη διατροφή σου σε βλάπτουν;

Αυτή η έρευνα, ομολογουμένως, λιγάκι μας πονά. Σπαγγέτι με κεφτεδάκια και κόκκινη

σάλτσα… απλά το ξεχνάς! Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι ντομάτες είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντι-καρκινικές ιδιότητες, χάρη σε μια ένωση που βρίσκεται μέσα στο λαχανικό, το οποίο ονομάζεται λυκοπένιο.

Ωστόσο, οι ερευνητές στο State University του Οχάιο λένε ότι το λυκοπένιο που βρίσκεται στη σάλτσα ντομάτας μπορεί να εξουδετερωθεί εάν καταναλωθεί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κεφτεδάκια.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος και πεπτικού υγρού από μια μικρή ομάδα φοιτητών ιατρικής. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα ήπιε ένα ρόφημα με βάση το εκχύλισμα ντομάτας και σίδηρο πριν ληφθούν τα δείγματα και η άλλη ομάδα ήπιε ένα ρόφημα εκχυλίσματος ντομάτας χωρίς τα συμπληρώματα σιδήρου.

unsplash/Jason Leung

Αφού ανέλυσαν τα δείγματα, ανακάλυψαν ότι φοιτητές που ήπιαν το ρόφημα της ντομάτας με τον σίδηρο παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στα δείγματα αίματος και υγρού που λήφθηκαν.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν σίδηρο με το γεύμα τους είχαν σχεδόν διπλάσια πρόσληψη λυκοπενίου με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό θα μπορούσε να έχει πιθανές συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει κάτι πλούσιο σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως τα μακαρόνια μπολονέζ. Ίσως λαμβάνεις το μισό λυκοπένιο από αυτό που θα λάμβανες χωρίς τον σίδηρο.

Εμείς πάντως φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα και υγιεινά μπιφτέκια από φακές!

Ακόμη, η ομάδα των ερευνητών ανέφερε πως η σχέση του σιδήρου με το ανθρώπινο σώμα είναι λιγάκι περίπλοκη. Από τη μια είναι σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και μας επιτρέπει να παράγουμε ενέργεια χωρίς να εξαντλούμαστε αλλά ο σίδηρος επίσης, παρεμβαίνει σε άλλες κυτταρικές διεργασίες στο σώμα.

Photo: unsplash/Eiliv-Sonas Aceron

Από την άλλη, το λυκοπένιο είναι ένα κερατοειδές ή ένα φυσικό χρωστικό υπεύθυνο για πολλά από τα πλούσια κι έντονα χρώματα που υπάρχουν στα φρούτα όπως καρπούζια, ροζ γκρέιπφρουτ και φυσικά στις ντομάτες. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, το λυκοπένιο έχει πιθανά αντικαρκινικά οφέλη σε διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του πνεύμονα, του δέρματος και του προστάτη.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί ο σίδηρος επεμβαίνει στην πρόσληψη λυκοπενίου, αλλά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο σίδηρος οξειδώνει το λυκοπένιο, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα διαφορετικό μεταβολικό προϊόν.

Διαβάστε επίσης:

(Μη το δοκιμάσετε στο σπίτι) Άνδρας τρώει τους πιο περίεργους συνδυασμούς τροφίμων | Video

Photo: unsplash/Fidel Fernando

Το άρθρο Αυτός είναι ο τρόπος που τα κεφτεδάκια βλάπτουν την υγεία σου! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτός,aftos