Αυτή η χώρα θάβει το διοξείδιο του άνθρακα σε βράχια και μάχεται ενάντια της κλιματικής αλλαγής! – Είναι αρκετό για να σωθεί ο πλανήτης;

20:23 17/1/2022 - Πηγή: iPop

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο δέσμευσης άνθρακα στον κόσμο λειτουργεί στην Ισλανδία, καθώς επιχειρηματίες και περιβαλλοντολόγοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια δυναμική τεχνολογία, που θεωρούν ότι θα είναι κλειδί για την καταπολέμηση της ολοένα και πιο μεγάλης απειλής της κλιματικής αλλαγής.

Με το όνομα «Orca», η εγκατάσταση βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στη νοτιοδυτική Ισλανδία, αναφέρει ο Michael Birnbaum για την Washington Post . Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανεμιστήρων, φίλτρων και θερμαντήρων, το οποίο τροφοδοτείται από μια κοντινή γεωθερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας, έχει την ικανότητα να

αντλεί 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα κάθε χρόνο και να το αντλεί σε υπόγεια σπήλαια όπου το αέριο, αναμεμειγμένο με νερό, θα γίνει σιγά σιγά πέτρα καθώς κρυώνει.

Οι ωκεανοί της Γης για άλλη μία φορά σπάνε ένα δυσάρεστο ρεκόρ – Οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί το 2021, για 3η συνεχόμενη χρονιά

Αυτό είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο δέσμευσης άνθρακα. Ποιες είναι οι βλέψεις του για την κλιματική αλλαγή;

«Πρόκειται για μια αγορά που δεν υπάρχει ακόμη, αλλά που χρειάζεται επειγόντως να οικοδομηθεί», λέει ο μηχανικός Christoph Gebald, ο οποίος ίδρυσε την Climeworks, την εταιρεία πίσω από την Orca. «Αυτό το εργοστάσιο που έχουμε εδώ είναι πραγματικά το σχέδιο για περαιτέρω κλιμάκωση και πραγματική βιομηχανοποίηση».

Η Climeworks άνοιξε την πρώτη εμπορική εγκατάσταση δέσμευσης άνθρακα στον κόσμο στην Ελβετία το 2017. Αυτό το αρχικό εργοστάσιο έχει την ικανότητα να δεσμεύει περίπου 900 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και χρησιμοποιεί το δεσμευμένο αέριο σε θερμοκήπια και το πουλά σε παραγωγούς ανθρακούχων ποτών.

Η κατασκευή της Orca από μόνη της αυξάνει την ετήσια ικανότητα δέσμευσης άνθρακα της Γης κατά 40% σε 13.000 τόνους, αναφέρει ο Corbin Hiar του E&E News , αλλά αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα αυτού που θα χρειαστεί για να αντιστρέψει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα της ανθρωπότητας. Περίπου 31,5 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκλύθηκαν το 2020, αναφέρει ο Nikolaj Skydsgaard του Reuters . Η Orca θα μπορεί να συλλάβει το ισοδύναμο των ετήσιων εκπομπών από 790 αυτοκίνητα.

«Πρέπει να γίνει σαν τα Starbucks, περίπου το 1999, όπου έβλεπες ένα σε κάθε γωνιά», δήλωσε στο Hiar ο ερευνητής μηχανικής Peter Psarras. «Νομίζω ότι αυτό είναι το μέλλον που μπορεί να δούμε στην επόμενη δεκαετία».

COP26 – Το μεγάλο βήμα για το μέλλον του πλανήτη που δεν έγινε

Οι ιδρυτές της Climeworks ελπίζουν να είναι σε θέση να αφαιρέσουν 500.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, αναφέρουν οι Ragnhildur Sigurdardottir και Akshat Rathi του Bloomberg Green . Έχουν ήδη σχέδια να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο δέκα φορές μεγαλύτερο από την Orca μέσα σε τρία χρόνια—και άλλες εταιρείες δεν είναι πολύ πίσω, αναφέρει η Molly Taft του Gizmodo. Ένα εργοστάσιο που αναμένεται να λειτουργήσει στη Σκωτία μέχρι το 2026 θα δεσμεύσει μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μια προγραμματισμένη εγκατάσταση στο Τέξας θα δεσμεύσει έως και 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους ετησίως και θα το χρησιμοποιήσει για την άντληση πετρελαίου.

Η μέθοδος δέσμευσης άνθρακα της Orca, που ονομάζεται «άμεση σύλληψη αέρα», είναι μια σχετικά νέα τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί χημικές αντιδράσεις για την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα, αναφέρει η Audrey Carleton για τη μητρική πλακέτα. Η μέθοδος έρχεται σε αντίθεση με τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες που καταγράφουν τις εκπομπές άνθρακα απευθείας στις πηγές τους. Επί του παρόντος, είναι επίσης απίστευτα ακριβό, με τιμή από 600 έως 800 δολάρια περίπου ανά μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει η Post.

Η θετική είδηση της ημέρας: Η Αυστραλία δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα και δίνει το σωστό παράδειγμα (Αν κι άργησε να αναλάβει δράση)

Το υψηλό κόστος της άμεσης σύλληψης αέρα, η σχετική έλλειψη ιστορικού και οι ενεργειακές απαιτήσεις την έχουν καταστήσει μια αμφιλεγόμενη πρόταση μεταξύ των περιβαλλοντολόγων, αναφέρει το Motherboard. Φέτος, εκατοντάδες περιβαλλοντικές ομάδες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες των κυβερνήσεων της Αμερικής και του Καναδά, υποστηρίζοντας ότι η δέσμευση άνθρακα δεν είναι λύση για την κλιματική αλλαγή επειδή, μεταξύ άλλων, καλύπτουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

«Οι εθνικές στρατηγικές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων και άλλων πηγών στο ενεργειακό μας σύστημα, όχι απλώς στη μείωση της έντασης των εκπομπών τους», έγραψαν οι ομάδες.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι, σύμφωνα με το Gizmod .

«Η Orca είναι ακόμα μικρή σε σύγκριση με την κλίμακα της πρόκλησης, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει στο Gizmodo ο ειδικός στην αφαίρεση άνθρακα David Morrow του Αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτή η χώρα θάβει το διοξείδιο του άνθρακα σε βράχια και μάχεται ενάντια της κλιματικής αλλαγής! – Είναι αρκετό για να σωθεί ο πλανήτης; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα